14 Април 2021сряда05:58 ч.

Днес в Кипър, а утре?

/ брой: 64

автор:Валентин Георгиев

visibility 785

Изключително подло и цинично решение на финансовите министри от еврозоната през уикенда удари Кипър. Срещу "спасителен" пакет от 10 млрд. евро, голяма част от който ще отиде за рекапитализация на закъсалите банки, бе наложено Никозия да въведе еднократно облагане с до 10% на всички депозити като "допълнение към усилието страната да продължи да обслужва задълженията си". Става дума за еднократно облагане с 9.9% на влоговете на стойност над 100 000 евро в кипърски банки и с 6.75% - под този праг, като по този начин трябва да се съберат 5.8 млрд. евро.
На практика това означава ефективно конфискуване на до 10% от спестяванията, които хората държат в банките. Значи национализацията не само не била лоша, а и препоръчителна от Брюксел и донорите!
Освен тази мярка корпоративният данък на острова се увеличава от 10% на 12.5% и се въвежда данък върху приходите от лихви по депозити. Така целият товар отново се изсипва върху гърба на обикновения гражданин, нищо че други са факторите, докарали и Кипър до фалит. Отново се вижда, че няма закони, които да ограничават властта на банките и мегамонополите така, че да ги принудят да плащат повече данъци или солидарно да поемат някакви социални тежести.
Моментът за въвеждане на крутите мерки също е избран доста коварно. Те влизат в сила от вторник, а в понеделник кипърските банки не работят. Властите предприеха и незабавни действия да предотвратят всякакви електронни преводи през уикенда, за да избегнат масовата психоза и тегленето на средства. Ройтерс пък коментира, че това е радикален завой от принципа на досегашните помощни пакети, защото засяга много граждани на страни извън ЕС с влогове в кипърски трезори.
Известно е, че Кипър е офшорна зона, но какво изобщо значат едни тарикатски правила, които сам си поощрявал доскоро, а днес играеш с двоен аршин, като избираш най-лесния начин да източиш някой и друг милиард. Приказките, че "собствениците на депозити ще бъдат обезщетени чрез предоставяне на дялове в банките", са за наивници. Защото очевидно е въпрос само на време кога някои от тези трезори ще се окажат в несъстоятелност. Факт е, че това, с което дълго време от Брюксел успокояваха закъсалите държави - твърдата гаранция, че влоговете няма да пострадат, вече е опровергано със случващото се в Кипър. Останалото си е просто узаконен рекет.
Вчера 1 глас не достигна на правителственото заседание в Никозия за прокарване на въпросната "тесла" за влоговете. Нов опит за това ще бъде направен днес.
А ако експериментът с Кипър успее, какво следва утре? Гърция? Или може би Испания, Португалия, Италия? И логично в този ред на опасения е да се запитаме какво би станало и у нас, ако рухне крехката финансова стабилност, постигната с цената на икономическа и социална криза. Само дето останалите държави са членки на еврозоната, а ние сме извън нея. И дори няма механизъм, по който да договаряме "спасителни пакети".

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ