31 Май 2020неделя16:12 ч.

До 5 години зад решетките за собствениците на кучета убийци

В пандиза ще влизат и организаторите на боевете с четириногите, гласят поправките в Наказателния кодекс

/ брой: 86

автор:Искра Добромирова

visibility 1774

Собственикът на домашно животно, който го е оставил безпризорно и е допуснал то да нарани човек, ще се наказва със затвор до три години или пробация и глоба до 5000 лв. Това решиха депутатите, които приеха поправки в Наказателния кодекс. Ако животното убие човек, собственикът ще се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лева.
До пет години затвор и солени глоби ще отнесат и организаторите на боеве с кучета, решиха още народните представители. Глобата ще е от 1000 до 10 000 лв. Когато на боевете присъстват деца или битките се заснемат, за да бъдат разпространени, санкцията ще е 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лв.
Според приетите поправки в НК този, който прояви жестокост към животно, увреди го трайно или го убие, ще се наказва със затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева.
Няколкото параграфа от НК предизвикаха остър дебат. Депутатът от левицата Любен Корнезов заяви, че се е стигнало до едни текстове, внесени от "една моя млада руса приятелка от Кюстендил". След това той призова текстовете да не се приемат от депутатите, тъй като по думите му това приличало на фалшив хуманизъм. "Оправихме хората, сега ще оправяме кучетата, казано гръбначните животни", продължи той. Той запита "щом сте такива хуманисти, защо не забраните войните между хората. Отворете телевизиите и ще видите - свободни борби има ли? Има! Вече не се бият само мъже, бият се и жени", продължи Корнезов. "Дайте да забраним боевете между хората. Но не, там има милиони, милиони се въртят. Залагания, работата е в "мънитата", възмути се Корнезов. Депутатът отговори на отправените към него реплики от зала с думите, че е наясно с нещата, защото и той е бил на ринга.
Формулировката "гръбначни животни" в НК също вбеси Корнезов. "Ами ако е петел? Щото то също е гръбначно, но той е символът на Франция. Няма ли боеве между петли", попита той. На репликата, отправена към Корнезов от синия Иван Иванов, че е свиреп човек, професорът отговори: "Свиреп съм, макар и да не съм убил ни едно врабче. Тук се занимаваме с едни мъртви текстове, за да измием гузната си съвест".
Александър Радославов от КБ призова пък да се подкрепят текстовете, тъй като те били важни за развитието на младите. Така по думите му се стигало до убийства на ученици над ученици. Мая Манолова заяви същото. Тя подчерта, че наистина това е най-важната тема в момента за хората, но тя в крайна сметка трябва да се реши, защото насилието над животни се изражда в насилие над хора. "Това е един мръсен бизнес и той трябва да бъде пресечен", заключи Манолова.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1278

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 677

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1843

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ