До 7 лв. искат търговците за кг шаран
От браша предупреждават, че нерегламентираните производители ще извадят голямо количество риба на пазара
/ брой: 280
Между 5 и 6,50 лв. за килограм върви по софийските пазари никулденският шаран. На подобна цена се продаваше шаранът и преди година. И като цяло няма поскъпване на рибата и рибните продукти заради предстоящия празник, както прогнозираха от бранша. Повече от седмица вече големите вериги магазини правят промоции, при които най-търсените видове риба могат да се намерят и на по-ниски цени, но количествата се изчерпват бързо. Най-скъпо върви шаранът в Хасково, откъдето се появи информация, че цената на килограм от рибата стига до 6,90-7 лв.
Д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ", каза пред "Фокус", че потребителите най-много търсят риби около 3 килограма. Той предупреди, че нерегламентираните производители, които не са регистрирани и не са обект на контрол, също ще извадят голямо количество риба на пазара преди и по време на празника. "Това може да доведе до намаляване на цената", каза д-р Господинов. Той обясни, че в България няма официална статистика за продажбата и консумацията на риба за Никулден.
Промяна в цените на прясната риба - шаран, толстолоб, бял амур, които се отглеждат в рибовъдното стопанство Благоевград и се вадят от рибарниците вече всеки ден, в сравнение с миналите години няма, съобщи вчера управителят на стопанството Лидия Николова, цитирана от БТА. Според нея положението в бранша продължава да е много трудно, има много фалирали и отказали се от тази дейност нейни колеги в района и в страната.
Не помня откога не сме променяли цените, каза Николова. Килограм шаран на едро продаваме по 4,50 лв., а на дребно - 5,50, за толстолоба цената за килограм на едро и дребно е съответно 2,50 и 3,50 лв. Това са цени на ръба на себестойността, твърди управителят на Благоевградското рибовъдно стопанство. Тежка е тази година за производителите на риба в България, включително и за нашето стопанство, съобщи още Николова.
Във връзка с Никулден БАБХ вече започна засилени проверки по магазините за риба, напомни вчера д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните в София при проверка на магазин за риба. Тя съобщи, че най-търсената риба е шаранът и поясни, че когато се купува риба, трябва да се гледа нейната цялост, да не й падат лесно люспите, цвета на хрилете и бистротата на очите на рибата.
По думите й охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за период от два дни. "Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен, и задължително рибата трябва да бъде под лед", каза д-р Каменова. Тя каза, че едни от най-честите нарушения са неправилното съхранение на рибата.
Проверките ще продължат до шести декември. Инспекторите проверяват за документи и начин на съхранение на рибата. При такива проверки миналата година беше затворен един магазин и конфискувани близо 130 кг риба. От тази година търговците са длъжни да изписват на етикетите и произхода на рибата, предупреждават инспекторите.