19 Септември 2019четвъртък12:34 ч.

Роден край

До Свищов и назад

Очарованието на един забележителен крайдунавски град и родените в него българи с главно Б

/ брой: 167

автор:Юрий Борисов

visibility 1174

Още от 1865 г. д-р Иван Богоров го открива и назовава като "Най-търговското място сред нашите градове." Написани са много статии, брошури и книги за това старинно селище с име Нове. Тук най-напред изгря свободата на България.
През дългия си и продължителен живот от 87 години съм обходил всичките 256 български градове. Радвал съм се и съм се възхищавал на всеки един от тях. Хубава е нашата малка, но живописна страна. Половината от нея е изпъстрена с очарователни планини и край тях зелени равнини. От много години исках да напиша възхитителни редове за крайдунавския град Свищов, който ме зарадва с уникалната си природна красота и особено с богатата си и емоционална история.
Свищов е на 84 км от Велико Търново и е на 554 км от устието на голямата европейска река Дунав. Обвеян е с трогателни истории и легенди. След най-популярните наши пристанища Русе, Силистра, Видин, е трудно е да се разкаже всичко впечатляващо за него. Той трябва да се види, защото действително е рай на земята, най-знаменития и уникален български град.
Изминали са 140 години от освобождението му от турските завоеватели. Първият български град в който най-напред изгря свободата. На 27 юни 1877 г. командваната от руския генерал Михаил Драгомиров 14-а пехотна дивизия форсира река Дунав между Свищов и румънското пристанище Зимнич. В кървавия бой за свободата загиват 812 войници. В привлекателно уредения парк "Паметниците" на около 5 км от Свищов може да се види цялата картина и да се изживее тръпката на безсмъртното събитие, останало да грее навеки в историята ни. Вечно ще славим нашите братя освободители!
Екскурзиантът, дошъл в Свищов да види този знаменит дунавски град и неговото оживено пристанище, научава любопитни неща, които прославят града. Известни хора са се родили тук и са тръгнали в различни посоки на земята. Сред най-големите и безсмъртни свищовлии е легендарният писател Алеко Константинов. Родната му къща е превърната в забележителен музей. Тук посетителят научава оригинални и емоционални неща за писателя и се запознава с необхватния културен живот на това крайдунавско селище, изградено още от римско време.
Алеко Константинов е сочен като най-колоритния автор. Създател е на безсмъртните популярни творби "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". Познат е като първомайстор на късите пътеписи. Основоположник е на туристическото движение у нас. Имал е честта да работи в канцеларията на губернатора Найден Геров, заедно с чародея на словото Иван Вазов. Обиколил е много страни в света, живял е и се е издържал като адвокат. Живял динамично и ползотворно, но съвсем кратко. Зверски убит от политически наемници на 11 май 1897 г. на пътя от Пещера за Пазарджик. Роден е в Свищов в първия ден на 1863 г.
Свищов е родно място и на такива знатни и популярни хора, като Драган Цанков, Григор Начевич, Николай Павлович, Александър Божинов, на автора на националния химн "Мила Родино" Цветан Радославов, на Димитър Ценов и други големи политически, обществени и художествени творци.
Изминали са 155 години от рождението на твореца на българския химн Цветан Радославов, а името му не е забравено. Помни се. Роден е на 19 април 1863 г. в Свищов, починал в София, където е живял повече време. От 1964 г. "Горда Стара планина" е обявена за съвременен химн на България, а от 1990 г. пак е национален химн  "Мила Родино". Знаменити са думите му "Мила, Родино, ти си земен рай! Твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край!"
В това китно дунавско градче сред именитите хора, е и големият Иван Шишманов, един от най-приближените творци до Иван Вазов с международна слава. Бил е министър на народното просвещение, пребродил е десетки страни по света.
От ХVІІІ-ХІХ век Свищов се развива като търговско средище с реноме на европейски град. Имал е големи търговски фирми. Определят го като третото по товарооборот пристанище след Русе и Лом. От 1936 г. е академичен град, с Висшия финансово-икономически институт "Димитър Ценов". Тук през 1873 г. се открива първата търговска гимназия. Поставено е началото на едно от първите читалища в страната. Десетки са забележителностите на града. Сред тях на първо място е църквата "Света Троица", с иконостас от Николай Павлович. Построена е от прочутия строител Колю Фичето. Срутена бе по време на голямото румънско земетресение във Вранча и отново възстановена. От 1763 г. е часовниковата кула - една от най-големите забележителности. Ценни исторически стойности имат църквите и манастирите в града и в околностите му. В местността Янково гърло, до устието на река Янтра, от няколко десетилетия се издига великолепен паметник, който напомня на поколенията за незабравимия легендарен подвиг на храбрата чета на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
През втората половина на отминалия ХХ век Свищов се разви и процъфтя с построения през 1936 г. химически комбинат "Свилоза". Седем хиляди човека изкарваха прехраната си тук. В града има останали все още няколко значими предприятия и фирми.


Манастирът "Покров Богородичен" е от 14 век, в красиво уредения двор има аязмо с лековита вода


Паметникът на Щастливеца

 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 75

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 65

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 153

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ