31 Май 2020неделя17:33 ч.

Добрата държава посреща първите си граждани

Очаква се тя да има 760 (!) милиона души население и всеки неин жител да допринася за всеобщото благо на човечеството

/ брой: 184

автор:Иван Йорданов

visibility 2082

В света има 258 държави. Някои от тях огромни - Русия е със 17 млн. кв. км територия и 146 млн. население. Други големи колкото един апартамент, остров или нефтена платформа сред океана. А населението им - неколцината основатели.
Едни - с огромно влияние заради военната си мощ. Други - с огромно влияние заради икономическата си и духовна сила.
И сега - виртуална държава! Що е то?
Саймън Анхолт повече от 20 години съветва високопоставени политици, президенти и министър-председатели. Бившият британски дипломат с магистърска степен от Оксфорд решава да промени дневния ред на света и устройството му. Анхолт е автор на много книги, сред които "Нека друг пасе трева" и "Населеното място: имидж, идентичност и репутация".
От натрупания през годините си опит Анхолт разбира, че проблемите на света - климатичните промени, миграцията и тероризмът, могат да се разрешат само ако държавите работят съвместно като един екип. Но установява с голямо съжаление, че нито една страна не го прави. Според него единствената държава, която би действала по този начин, все още не съществува. Затова реших, че трябва да я създам аз, казва той.
И така Анхолт, заедно с Маделин Юнг, основава виртуална държава. Това, което ще обединява новите нейни граждани, трябва да са споделените общи ценности и вярата, че всеки народ е необходимо да допринася за всеобщото благо на човечеството. Двамата смятат, че близо 10% от населението по света вярва в тези ценности - около 760 милиона души. Ако това е една държава, тя би била третата най-голяма по население след Китай и Индия и може да постигне много с толкова голяма нация. Амбицията на Саймън Анхолт е тя да има власт и да бъде равноправна част от международната общност.
Той изповядва философията: "Решенията, които хората взимат всеки ден - къде да почиват, каква музика да слушат, какви книги да четат, определят бъдещето на държавите".
Виртуалната държава има интернет сайт. Желаещите кандидати за гражданство в Добрата държава, както я е нарекъл нейният създател, подават интернет формуляр. По подобие на Доналд Тръмп основният канал за връзка с новите граждани е и туитър. Новата виртуална държава няма да има правителство, а ще бъде самоорганизираща се система, като единственото официално лице ще бъде външният министър. Гражданите ще плащат данък около 5 долара на година - общо 3,8 млрд. долара, като парите ще се управляват от външния "глобален" министър, но по начин, който вече е одобрен от гражданите.
От 17 септември 2018 г. Добрата държава отвори виртуалните си врати за първите граждани. До края на годината ще бъдат приети ограничен брой - около 200 000. През 2019 г. ще се тества системата с тези граждани, за да се провери дали всичко е по план и хората могат да работят съвместно. Разработена е дискусионна платформа на основата на изкуствен интелект с възможността неограничен брой хора да общуват онлайн в реално време при това на 28 различни езика. Те ще обсъждат какво да прави Добрата държава - подобно на социална мрежа, без да има гласуване или референдуми с "да" и "не". Системата примерно ще запита: "Тази седмица ви информираме за климатичните промени и конкретните проблеми, пред които сме изправени. Кои от тях са ви най-интересни?" По този начин ще се насочват дискусиите към определени важни световни проблеми и ще бъдат провокирани гражданите да научат повече за света и за това как всъщност функционира той.
Има поне три "добри" причини или предимства да станете виртуален гражданин на Добрата държава: членството позволява "да бъдеш промяната, която искаш да видиш"; дава възможност за уникално свързване с глобалната общност; информира за световните дела, поражда нови знания и подобрява собствения житейски опит.Джуджета, родени от ексцентрици

Княжество Морска земя е непризната микродържава, намираща се на около 10 км от английския бряг, близо до град Ипсуич  - върху  изоставената военна платформа Рафс Тауър. Тя е извън английските териториални води и на 2 септември 1967 г. Пади Рой Бейтс я обявява за независима държава с площ 500 кв.м. Ръководена е от принц Рой I, има 27 поданици.
На 2 юни 1996 г. художникът Ларс Уилкс създава държавата Ладония в природен резерват в Южна Швеция. Куриозното е, че поводът е... огромна 70-тонна негова дървена скулптура. Шведските власти узнават за скулптурата и нареждат нейното унищожение, но с това слагат началото на дългогодишна съдебна битка с автора. Уилкс не се предава и се появява Ладония, занимаваща се само и изключително с творчество.
Дийн Кеймън притежава миниатюрно островче в близост до Лонг Айлънд, Ню Йорк, където създава Кралство Северен Дъмплинг. На неговата територия е регистриран един гражданин, но има конституция, официално знаме, собствен флот, валута и химн. Кеймън се възползвал от своите контакти с президента на САЩ Джордж Буш-старши и подписали пакт за ненападение между двете държави.
На 13 април 2015 г. чехът Вит Йедличка обяви създаването на Свободна република Либерланд - "конституционална република с елементи на пряка демокрация" и с президент... Вит Йедличка. Тя е с територия 7 кв. км и се намира на ничия земя между Сърбия и Хърватска.


Държава върху военна платформа


Ладония на художника на Ларс Уилкс


Миниатюрното островче държава на Дийн Кеймън има пакт за ненападение със САЩ

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1320

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 88

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 109

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 125

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 699

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1860

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ