15 Септември 2019неделя20:25 ч.

Доброволно?

/ брой: 140

автор:Светлана Велева

visibility 1196

Общините до 20 000 жители да бъдат задължени да имат доброволни отряди за защита от бедствия и аварии. Тази иновативна идея гласуваха вчера депутати с приемането на Закона за защита при бедствия. Нещо като втория стълб на пенсионната система - хем допълнително пенсионно осигуряване, хем задължително. 
Какво ни казва кабинетът с налагането на това задължаване? Че абдикира от отговорност към един от най-тежките проблеми през последните години - бедствията, че не може да се справи с щетите от тях, че не знае как или не иска? Че отново населението плаща цената на управленската немощ, некомпетентност, безхаберие? Веднъж с понесени тежки загуби от различни природни бедствия, много от които не биха причинили щети, ако държавата прави нещо по превенцията и институциите си вършат работата, и втори път, като само понесе отговорност. То не че досега беше друго.
А стотиците милиони за превенция срещу бедствия къде потънаха? Миналата година през април екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че с ЕК е договорена възможността да формулират нова приоритетна ос в оперативните програми с ресурс от 160 млн. лв. за превенция. Пак тогава правителството отпусна поредни 28 млн. лв. за бедствията - за обезопасяване на язовирите, за изграждане на отводнително съоръжение, за мерки срещу наводнения и т.н. През юни 2015 г. Лиляна Павлова съобщи, че са нужни 500 млн. лв. за свлачищата, и то само за най-опасните, които пряко застрашават хората. За всички, чийто брой е 1851, трябвали поне 870 млн., като сумата е динамична, тоест има накъде да расте. Хронологията с раздавани милиони е дълга, и накрая, при първия по-силен дъжд - пак наводнения, пак пропадания на пътища, щото мерки - нула. Примери много. Къде потъват парите по превенцията, е риторичен въпрос. "Доброволните" дружинки да му мислят. 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ