22 Януари 2020сряда01:56 ч.

Доброволно?

/ брой: 140

автор:Светлана Велева

visibility 1331

Общините до 20 000 жители да бъдат задължени да имат доброволни отряди за защита от бедствия и аварии. Тази иновативна идея гласуваха вчера депутати с приемането на Закона за защита при бедствия. Нещо като втория стълб на пенсионната система - хем допълнително пенсионно осигуряване, хем задължително. 
Какво ни казва кабинетът с налагането на това задължаване? Че абдикира от отговорност към един от най-тежките проблеми през последните години - бедствията, че не може да се справи с щетите от тях, че не знае как или не иска? Че отново населението плаща цената на управленската немощ, некомпетентност, безхаберие? Веднъж с понесени тежки загуби от различни природни бедствия, много от които не биха причинили щети, ако държавата прави нещо по превенцията и институциите си вършат работата, и втори път, като само понесе отговорност. То не че досега беше друго.
А стотиците милиони за превенция срещу бедствия къде потънаха? Миналата година през април екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че с ЕК е договорена възможността да формулират нова приоритетна ос в оперативните програми с ресурс от 160 млн. лв. за превенция. Пак тогава правителството отпусна поредни 28 млн. лв. за бедствията - за обезопасяване на язовирите, за изграждане на отводнително съоръжение, за мерки срещу наводнения и т.н. През юни 2015 г. Лиляна Павлова съобщи, че са нужни 500 млн. лв. за свлачищата, и то само за най-опасните, които пряко застрашават хората. За всички, чийто брой е 1851, трябвали поне 870 млн., като сумата е динамична, тоест има накъде да расте. Хронологията с раздавани милиони е дълга, и накрая, при първия по-силен дъжд - пак наводнения, пак пропадания на пътища, щото мерки - нула. Примери много. Къде потъват парите по превенцията, е риторичен въпрос. "Доброволните" дружинки да му мислят. 

В Македония внасяли тонове боклуци от България

автор:Дума

visibility 44

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 14

Русия има ново правителство

автор:Дума

visibility 0

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 116

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 55

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ