21 Октомври 2019понеделник17:37 ч.

Докато умните се наумуват

/ брой: 213

автор:Йото Пацов

visibility 1155

Язовци, белки, порове и златки, лисици и чакали - всичко живо, жадно за кръв - от миниатюрната елегантна невестулка до проскубания от пролетното линеене вълк сега се е отдало на пиршество. Рехавите и пожълтели от дългата суша ниви, опожарените слогове и трънаци, огазените от тежките машини сечини на мястото на горите, безразборно прокараните черни пътища из топраците, и за пискюл - хищниците, така са емнали да довършат всичко живо по полята и гората, че човек се чуди откъде толкова душа у българската природа, у българския дивеч, та оцелява още! Всичко е срещу него, начело с бракониера - така се нарича онази порода хора, на която в природата съответстват лешоядите и хиените, които практически липсват по нашите ширини, та затова може би така са наспорили двукраките им заместници.
И в същото време ръцете на ловците са вързани. Сумите за кожи на хищници са миниатюрни и не могат да покрият и стотна част от времето, бензина, джепането на ловеца, а и те не се изплащат редовно. Вземането на бележка също често е проблем, защото и тази практика някои вече са опорочили - бе ти ме пусни по къра с пушката, пък какво точно ще ударя, то си моя работа! И бият - всичко без горския, както е популярната приказка. И пълнят фризерите с месо като пред война, макар че единствените бойни действия водят те - срещу всичко, що шава и става за тенджерата. Как на такива бележка за хищници да дадеш! А и как да ги познаеш сред другите, когато в нашите дружинки владее законът на сицилианската мафия - който не мълчи - ще умре! Не чак така, естествено, но и да говориш, няма кой да те чуе, на полицаите не им е до правата на дивеча и защитата на природата, на прокурори и съдии им пушат главите как да си запазят местенцата, като се харесат на всички властници, на горските от Изпълнителната агенция по горите и нейните поделения им идва да хванат гората от толкова нерешени проблеми и от невъзможността да уйдисат на всички интереси, и поради това дивечът...
Дивечът поради това е само кръв и козина, пера и кокали из трънаците и по чукарите, и мръвки из фризерите, а оцелелите негови представители с отчаяние треперят между челюстите на чакалите и дулата на бракониерите и си шепнат поговорката:
- Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...

 

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ