01 Юни 2020понеделник01:43 ч.

Докато умните се наумуват

/ брой: 213

автор:Йото Пацов

visibility 1316

Язовци, белки, порове и златки, лисици и чакали - всичко живо, жадно за кръв - от миниатюрната елегантна невестулка до проскубания от пролетното линеене вълк сега се е отдало на пиршество. Рехавите и пожълтели от дългата суша ниви, опожарените слогове и трънаци, огазените от тежките машини сечини на мястото на горите, безразборно прокараните черни пътища из топраците, и за пискюл - хищниците, така са емнали да довършат всичко живо по полята и гората, че човек се чуди откъде толкова душа у българската природа, у българския дивеч, та оцелява още! Всичко е срещу него, начело с бракониера - така се нарича онази порода хора, на която в природата съответстват лешоядите и хиените, които практически липсват по нашите ширини, та затова може би така са наспорили двукраките им заместници.
И в същото време ръцете на ловците са вързани. Сумите за кожи на хищници са миниатюрни и не могат да покрият и стотна част от времето, бензина, джепането на ловеца, а и те не се изплащат редовно. Вземането на бележка също често е проблем, защото и тази практика някои вече са опорочили - бе ти ме пусни по къра с пушката, пък какво точно ще ударя, то си моя работа! И бият - всичко без горския, както е популярната приказка. И пълнят фризерите с месо като пред война, макар че единствените бойни действия водят те - срещу всичко, що шава и става за тенджерата. Как на такива бележка за хищници да дадеш! А и как да ги познаеш сред другите, когато в нашите дружинки владее законът на сицилианската мафия - който не мълчи - ще умре! Не чак така, естествено, но и да говориш, няма кой да те чуе, на полицаите не им е до правата на дивеча и защитата на природата, на прокурори и съдии им пушат главите как да си запазят местенцата, като се харесат на всички властници, на горските от Изпълнителната агенция по горите и нейните поделения им идва да хванат гората от толкова нерешени проблеми и от невъзможността да уйдисат на всички интереси, и поради това дивечът...
Дивечът поради това е само кръв и козина, пера и кокали из трънаците и по чукарите, и мръвки из фризерите, а оцелелите негови представители с отчаяние треперят между челюстите на чакалите и дулата на бракониерите и си шепнат поговорката:
- Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...

 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ