08 Август 2020събота06:36 ч.

Здраве

Доц. д-р Радка Савова: Диабетът се управлява от самия диабетик

Ако не овладее управлението на болестта, непрекъснато ще се лашка от хипогликемия в хипергликемия, казва детският ендокринолог

/ брой: 230

автор:Аида Паникян

visibility 2283

Доц. д-р Радка Савова е ендокринолог в СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Възпитаник е на Медицинската академия в София през 1979 г. и 3 години практикува като ординатор в отделение за деца с хронични, респираторни и алергични заболявания в Морския санаториум в Св. Влас. През 1984 г. е назначена като редовен асистент в Клиниката по диабет и обменни заболявания в Първи педиатричен комплекс на МА - София. Има специалност по педиатрия и по детска ендокринология и обмяна на веществата, доктор по медицина е и доцент по педиатрия.

"Нелекуваната хипогликемия може да доведе до спешни състояния като припадъци и загуба на съзнание"

- Какво е хипогликемия и какво е хипергликемия?

Хипогликемиите са внезапно спадане на кръвната захар под 3,5 ммол, което е опасно за мозъка - той не може без глюкоза, както не може и без кислород. Спадът на кръвната глюкоза под тези допустими физиологични нива води до животозастрашаваща ситуация, ако симптомите се проявят на място, където човекът с диабет не може да получи адекватна помощ. При хипогликемия човек е объркан, дезориентиран и безпомощен и трябва да му се помогне. 

Нелекуваната диабетна хипогликемия може да доведе до припадъци и загуба на съзнание - все спешни състояния, но рядко може да бъде смъртоносно.

Хипергликемиите са високите кръвни захари над 10 ммол. Животът на хората е много динамичен - над 20 фактора са определящи за повишаване на кръвната захар. Сред тях е хранителната грешка - приемане на храни, които съдържат прости захари, мед; приемане на храна, която не е съобразена с направената инсулинова доза (направена е за 1 филия хляб, но човекът е изял 3 например). Стресът - инфекциозен, травматичен и оперативен, също повишава нивата на кръвна захар. В човешкото тяло има няколко контраинсуларни стресови хормона, които организират защитата на тялото при инфекция, травма или операция, но те могат да доведат и до т.нар. диабетна кетоацидозна кома, която също е животозастрашаващо състояние. 

- Може ли състоянието хипергликемия да се прояви и при хора, които не са с диабет?

- Не, това състояние е характерно само за диабетиците. Но при някои хора без диабет може да се наблюдава т.нар. стрес хипергликемия, която се проявява при някои след инфаркт, след инсулт, както и при деца след епилептичен припадък, при повишена температура. Стрес хипергликемията се приема за предиабетно състояние, поради което тези пациенти трябва да бъдат наблюдавани. 

Има два вида хипергликемия. Едната се проявява извън условията на стрес, при диетични грешки. Когато хипергликемията е резултат от всекидневно лошо поведение или неспазване на диета, но пациентът не е застрашен от кетоацидоза, защото все пак си прави инсулин, тя е хронично състояние, което води до усложнения на диабета - сърдечносъдови, бъбречни, очни и пр. Но когато хипергликемията е резултат от неправене на инсулин или умишленото му спиране, защото пациентът например провежда алтернативни методи на лечение, или неработещо инжекционно устройство, може да доведе до кетоацидоза, което е животозастрашаващо състояние.

- Предотвратими ли са хипогликемиите?

- Диабетът се управлява от самия диабетик. Ние - лекарите, даваме насочваща инсулинова доза, насочващ хранителен режим, обучаваме ги, но управлението на болестта е изцяло в ръцете на пациента - той знае днес колко е ял, колко инсулин си е направил, колко трябва да направи, каква физическа активност е имал. Ако не овладее управлението на болестта, непрекъснато ще се лашка от хипогликемия в хипергликемия.

Хипогликемията може да бъде също контролирана. Преди всичко трябва редовно да се измерва кръвната захар. Човекът с диабет не трябва да пропуска хранене, а инсулинът или противодиабетните медикаменти, които приема, трябва да са съобразени с количеството консумирана храна. Ако има по-висока физическа активност, трябва да увеличи и храната. Количеството инсулин трябва да бъде съобразен с храната, която ще се приема и физическата активност, която ще има човек. Разбира се, съвременните лекарства осигуряват много добър контрол на нивата на кръвната захар.    

- Какво трябва да направим ние - гражданите, ако някой на улицата получи хипогликемия? Как да разберем, че има нужда от помощ?

  • Ако минувач види неориентиран, объркан човек или паднал на улицата, трябва най-напред да го обърне на една страна и да сложи на езика или под му или на бузата захар или мед и незабавно да се обади на тел. 112. Добре е да пребъркате джобовете на човека и ако намерите в тях пакетчета захар, значи наистина е диабетик. Добре е диабетиците да носят у себе си картонче или документ, на които да пише диагнозата им, да има телефон за контакт, защото често хипогликемичните припадъци се отъждествяват с епилептични и не се действа правилно. 


  • Захарната болест не ползва отпуск
  • С 14 ноември не се изчерпва темата за диабета - той работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. И не ползва никакъв отпуск! Затова ангажира цялото семейство, приятелите, съучениците, колегите на хората със захарна болест. Не напразно темата на тазгодишния Световен ден за борба е "Семейство и диабет" и бе  фокусирана върху въздействието на заболяването върху семейството и осигуряването на подкрепа на засегнатите, насърчаването, ролята на семейството в управлението, грижите, профилактиката, лечението на диабет и обучението на диабетика и близките му. Международното изследване "Таlk-Hypo", проведено сред 4300 членове на семейства на хора с диабет, показва, че рискът от ниска кръвна захар оказва негативно влияние върху социалния живот и на хората с диабет, и на техните близки. Близо три четвърти от анкетираните твърдят, че за да помагат на близките си с диабет, пропускат времето за своето хоби, приятели и празници.
  • В България над 8% от населението над 18 г. е с диабет, като около 90% от тях са с тип 2. Децата с диабет тип 1 са близо 1770. Една от 6 бременни е с гестационен диабет, една от 4 жени, чакащи бебе, е с наднормено тегло.
  • Въпреки тези тревожни данни, в България се прилага лечение на световно ниво. Над 75 хил. български граждани с диабет (това са 22% от възрастните с тип 2) са лекувани с иновативни препарати, които помагат не само за по-добрия гликемичен контрол, но и намаляват значително риска от сърдечносъдови инциденти при диабетиците, повлияват метаболизма, предотвратяват затлъстяването. Благодарение на иновативните терапии България може да следва новите ръководства и стандарти за лечение на диабета на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA). Консенсусът е от края на 2018 г. и се фокусира на успоредното лечение на диабета и съпътстващите го сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до инвалидизация и до смърт. 
  •  Според различни научни изследвания понижаването на гликирания хемоглобин с 1% води до намаляване на риска от развитие на усложнения с 12 до над 40%. "Новите терапии намаляват риска от развитие на диабетни инциденти в България с 333 до 465 случаи за 6122 лекувани пациенти", съобщи преди време ръководителката на катедрата по "Организация и икономика на фармацията" в Медицинския университет в София проф. Генка Петрова, Данните сочат, че с новите препарати са избегнати между 305 и 510 хил. лв. разходи за НЗОК, а продължителността на живота при хората с диабет тип 2 се подобрява и изпреварва с 6 месеца тази на останалата част от обществото. За периода 2012-2015 г. медицината у нас е спечелила година повече живот за хората с диабет.
  • От изключителна важност е създаването на Национална програма за диабета, подкрепена от държавата, призовава проф. Сабина Захариева -  главен координатор на Експертния съвет по ендокринология към МЗ и директор на УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". Тя е категорична, че е необходим  по-голям ангажимент на държавата в комплексната грижа на хората с диабет и най-вече превенцията и предотвратяването на заболяването при хората с предиабет. 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ