17 Ноември 2019неделя16:41 ч.

Франсис Вуртц:

Дойде времето за общ ляв фронт

Българите трябва да получат своя шанс и заедно да сложим в Европа края на неолиберализма, казва почетният депутат от Европарламента и член на ръководството на Френската комунистическа партия

/ брой: 279

автор:Лилия Томова

visibility 1611

ФРАНСИС ВУРТЦ e почетен депутат в Европейския парламент (от 1979 до 2009 г. - депутат в ЕП). Бил е председател (1999-2009) на Парламентарната група на Обединената европейска левица и Северната зелена левица в ЕП. Член е на ръководството на Френската комунистическа партия.

ЦИТАТ:
"Нека младите нямат страх от идващото утре"
"Надявам се лява България да има успехи, за да има и нови тенденции в живота на хората"


- Какво ви доведе у нас, г-н Вуртц?
- Доведе ме лявото ми сърце, левите ми убеждения и желанието ми да се видя с българските леви хора. Защото мястото на лява България е при левите в Европа.
- А накъде върви Европа днес? И колко лява е всъщност?
- Няколко неща обединяват левите в Европейския съюз. Стачките вече са много, защото социална нестабилност е обхванала континента ни. Без съмнения вече трябва да сложим край на неолибералната политика. Мисля, че това трябва да е задачата на всички леви хора в Европа. И е условие да намалее, а защо не и да изчезне бедността, която днес шества не само по нашия континент, а и по целия свят.
- Как ще стане това? Имат ли сили левите партии да поведат хората? Искат ли да го направят?
- Европа не е бедна. Трябва обаче да знаем как да се разпореждаме с парите си.
- Но парите не са при левите, или?- В големите предприятия и в банките има огромни пари, които трябва да бъдат "преориентирани" към народите.
- За национализация ли говорите?
- Не. Но научих, че у вас два милиона българи нямат здравни осигуровки, че четири от всеки десет ваши деца са неграмотни - не могат да четат, да пишат. Това е абсолютно недопустимо! Мисля, че мерките трябва да са спешни и много строги. И това положение да бъде преобразено, а приоритетите на страната ви да станат други. Това е амбицията на левите ви приятели от Европа.
- А кой да вземе мерките, управлява ни дясно правителство? Така че какви общи стъпки може да има?
- Затова дойдох във вашата страна - за да защитя лява България, да й дам кураж да върви напред и да поведе хората след себе си. Българите трябва да получат своя шанс - да успеят в живота, в работата си. Защото научих и че близо два милиона българи вече са в чужбина, за да търсят работа. При това каквато и да е работа, независимо от образованието им, което е несправедливо! Мисля, че това е огромна грешка на правителството ви - да допусне да се случи подобно нещо. И силно се надявам лява България да има успехи, за да има и нови тенденции в живота на хората.
- Но днес и европейската левица сякаш върви след американските несъгласни, които вече окупираха "Уолстрийт" и даже така нарекоха движението си. Уморена ли е старата, добра Европа, ще върви ли заедно с тях?
- Рамото и сърцето ми са до всички млади, които излязоха на протест. Действията им са обнадеждаващи, значи - има надежда за бъдещето ни. Помнете - Виктор Юго го е казал: "Който живее, се бори." Това трябва да се случва с всички нас, по целия свят. В България - също, разбира се.
- Френската компартия, на която сте един от лидерите, сигурно подкрепя протестите на недоволните по света. Оглавява ли ги в страната ви или просто участва в тях?
- Тези протести ни дават възможност да покажем пред повече хора за какво точно е борбата ни. Затова всеки ден, дори всеки час, подкрепяме недоволните.
- Младите с вас ли са? Защото изглежда, че това движение не иска да се обвързва с политически партии...
- В тези протести има много, много млади хора. Не само комунисти, има хора, "просто" воюващи за по-добър живот. Така че наистина сме заедно. А дали младите вярват в комунистическата идея и в делата на Френската комунистическа партия? Има много и различни организации, ние сме само една от тях. Включваме се в един общ ляв фронт, с други формирования със сходни виждания за света - за да се обединят младите хора срещу несправедливостта.
Това, което видях за двата дни престой у вас, е, че в България, или поне в малките градчета, левите хора се обединяват. В неголеми понякога, но все пак леви коалиции. А това е важно, движението ни придобива по-голяма сила по този начин.
- Т.е. казвате, че силата на лявото е в обединението?
- Посоката е наляво, всички заедно трябва да застанем срещу неолиберализма. И наистина е време да заговорим за общ ляв фронт - и у вас, и в Европа, и по света. Във Франция правим точно това - за мир, за социални промени, за по-добър живот. И за по-справедлив. Участваме заедно в изборите за европейски структури, в националните, в местните избори. Това ни сплотява.
Френската комунистическа партия не желае да се бори срещу останалите леви формации, срещу социалистите - също. Ние се борим за законност, за нова политика и за това всички заедно да застанем рамо до рамо - заради хората и тяхното добруване.
Всички, които изповядват лява политика, са наши приятели и съмишленици. Мисля си, че това е работеща стратегия и за вашата страна - да бъдат обединени силите на левите партии у вас.
- Какво ще пожелаете на левите хора у нас, главно на младите?
- Да имат вяра във възможната промяна, да могат да реализират живота си, да не трябва да заминават за чужбина, за да търсят работа. И да нямат страх от идващото "утре". Пожелавам им и социална сигурност, и повече солидарност.
- Как се отнасят във Франция към думата "комунист"?
- Гордея се, че съм член на Френската комунистическа партия. Вече 40 години съм комунист и никога не съм се срамувал да го призная. Защото това означава общност, заедност, солидарност. Означава борба за закона. Нали точно от това имаме нужда днес?

Цените на храните тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 92

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 220

Промени за имигрантите след Брекзит

автор:Дума

visibility 0

Най-малко 7 души загинаха при експлозия в Бангладеш

автор:Дума

visibility 22

Екоактивисти протестират срещу частните джетове

автор:Дума

visibility 28

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 499

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 757

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 370

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ