10 Август 2020понеделник18:35 ч.

Думи за Джуни

/ брой: 131

visibility 780

Наташа Манолова

Когато вземеш в ръцете си, драги читателю, тази изящна тъничка книжка и прочетеш върху корицата името на нейната авторка, ти едва ли ще се спреш единствено върху стиховете й. Защото това име е Джуни Александрова и то мигом ще подгони мисълта ти по-далеч от строго подредените страници на книжното тяло...
Вярвам, че паметта ти е жива, благодарна и услужлива. И пред теб ще се разстелят канещите афиши на театрите в Хасково и Враца, на Театъра на Българската армия, на театър "София", на "Възраждане"... И ще оживеят след доста есени и зими, великолепно изиграните от Джуни Александрова водещи роли в пиеси на Юго и Молиер, на Шилер и Леонид Леонов. Спомнете си Мария Тюдор и Луиза, Мария Стюарт и Eugenia Ivanovna... Или Ана от "Всяка есенна вечер" на Иван Пейчев, Гина от "Лодка в гората" на Николай Хайтов, Севда от "Време разделно" на Антон Дончев...
Да беше само това, мисля си, пак би изпълнило сърцата на стотици зрители с тихо обожание и признателност към актрисата, щастливо съчетала в себе си красота и талант.

Да беше, но не е.
Джуни Александрова е пребродила страната ни със своите спектакли и рецитали. Претворявала е словото на велики българи: Ботев и Левски, Вазов и Яворов. Интерпретирала е творби на видни съвременници, близко е общувала с тях. И навсякъде е печелила приятели. А може би и врагове в по-новото време. Кой знае? Александрова е корава българка - не отстъпва от позициите си.
За преживяното през годините тя разказва искрено и честно, без опити за евтини белетризации, в първата си книга "На глас". Стихосбирката "Все тая жал..." (изд. "Българска книжница") е нейно своеобразно продължение. И тук всичко е без следи от театрален грим, изживяно, изстрадано, истинско. Опит да се открият и осветлят чрез средствата на поезията най-съкровените, най-трудно достъпните кътчета на човешката душа.
Джуни Александрова е опасно незащитена и храбро открита: "Приемате ли ме, или не, това съм аз!" Обединяващо за нея е краткото и знаково:

Животът ми -
майка и актриса.
Мечтата ми -
влудяваща любов.
Несбъдната.

Различни неща в духовната биография (пък и не само в духовната!) на авторката остават несбъднати. Но остава все така дързък, като в младото време, копнежът й по прекрасното, по далечното, неизпитаното, неизвестното. И този неизкореним копнеж, който пронизва голяма част от поетическите късове във "Все тая жал...", е най-сигурното доказателство за неостарелия дух на твореца.
С верен усет Джуни Александрова е групирала стихотворенията си в четири цикъла: "Многоцветен листопад", "Самотен залез", "Безмълвна болка", "Жадуван изгрев". И така акцентува върху главното.
А определящите и най-добре художествено защитени мотиви в книгата, така както ги видях аз, са мотивите за дръзката младост, за любовта, за майчинството и самотата.
Имам, то се знае, и своите предпочитания, "мои си творби", но ще ги запазя за себе си. Читателят и без моята подсказка ще направи свой избор. Най-верния.
Ще призная само че ми допадат най-вече кратките стихотворения на Джуни. Поставям ги пред разгърнатите, сюжетно подплатените. Казвам го, макар да не споделям твърдението в крилатия стих на наш известен поет, че най-хубава е кратката любов...
 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 437

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 148

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 198

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 502

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 659

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ