20 Септември 2019петък11:43 ч.

Два вълка на дубле

При авджиите от с. Паничково, Кърджалийско

/ брой: 30

автор:Тодор Каримов

visibility 2538

Джеват Расим е на 43 години. От 15 години е ловец, а от 7 е председател на дружината в с. Паничково - Кърджалийско. В младежките си години се е занимавал с дърводобив край резервата "Женда". В рода му няма ловци, но имал възможност да наблюдава ловния туризъм на чужденци и се увлякъл по този спорт. Справил се отлично с изпитите, а като взел ловния билет, го поел опитният 72-годишен Нешат Бехчет и му разкрил всички тънкости на общуването с дивеча. "За да има слука" - казвал учителят му - трябва 3 пъти повече да обичаш природата и да се грижиш за нея като за себе си."
За 15-те години ловуване е отстрелял повече от 20 диви прасета, но и досега се вълнува, когато заговори за първото. Отстрелях го в района на с. Ночево.
"Стоя аз - разказва Джеват Расим  - на единия бряг на дълбокото дере, а под мен шуми вода. Отсрещният склон е по-полегат и е на около 40-50 м от мен. Дочувам злобните гласове на гончетата и след миг се появи голям глиган, а след него още 3-4 прасета. Сърцето ще ми хвръкне. Устните ще ми се пропукат от стискане. Целя се зад ухото на глигана. Изстрел. Прасето заорава в стръмното. Отново му гърмя. Зареждам и отново стрелям. Ако ми се случи сега това, ще паднат поне още 2 прасета. Та то от раз бе съборено, а аз си пукам..."
Ловците от неговата дружина казват, че има слука, която се равнява на покоряването на Еверест. Гръмнал е на дубле два вълка, а са малцина ловците, които могат да се похвалят с такъв успех.
"Обадиха ни се от резервата, че вълци им правят пакости. Заех пост на пътека между 2 борови горички. Гоначите със свирки тръгнаха по склона, за да уплашат хищниците. Само след минутка между дърветата съзрях вълци. Усетиха ме. Но докато кривнат встрани дублирах. Паднаха и двата. Бяха мъжки. Видях и третия вълк, но докато заредя той се отдалечи. Получих награда от 360 лв. Но бях много щастлив, че успях да спася десетки сърни, елени и диви свине от тази вълча напаст."
Дружината, на която Джеват Расим е председател,  се състои от 56 ловци. Разполагат с 35 000 ха ловните полета. Не си жалят труда да подхранват целогодишно, да избиват хищници и да не допускат бракониери. С помощта на председателя на кърджалийското ловно сдружение Васил Дончев миналата година са купили и пуснали в ловните полета 7 мъжки заека от Румъния. Слуката им се дължи и на отличните гончета. За неговите - Барон и Боби - колегите му твърдят, че са най-добрите.                                             
 

БСП иска парламентарна комисия да се заеме с БНР

автор:Дума

visibility 34

За Нинова решението за Полфрийман е позор

автор:Дума

visibility 55

Цацаров изумен от освобождаването на Полфрийман

автор:Дума

visibility 51

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 304

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 211

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 158

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ