20 Януари 2021сряда03:37 ч.

ЕАОС: Въздухът в Европа се подобрява,но смъртността е висока

автор:Дума

visibility 84

Качеството на въздуха се е подобрило значително в Европа през последните 10 години. Но замърсяването все още допринася за значителен брой преждевременни смъртни случаи. Това заяви Европейската агенция за околната среда (ЕАОС), цитирани от БГНЕС.

Според ново проучване на агенцията, цитирано от АФП, европейските градски зони страдат особено от здравното въздействие, включително с фатални респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

През 2018 г. 34% от градските жители на 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство са дишали наземни озонови частици при концентрации над целевите здравни нива в ЕС. 15% са дишали така наречените частици PM10 (частици с диаметър 10 микрометра или по-малко) на нива над дневната граница на ЕС.

Европейските критерии са по-малко строги от насоките, издадени от Световната здравна организация (СЗО). Около 99% от жителите на европейските градове са били изложени на нива на озон над препоръчителния праг на СЗО и 48%, когато става въпрос за частици PM10.

През последните 10 години обаче е постигнат значителен напредък в цяла Европа и базираната в Копенхаген ЕАОС изчислява, че са избегнати около 400 000 преждевременни смъртни случаи. От 2000 г. насам е регистриран спад в емисиите на няколко ключови замърсители на въздуха, особено сяра и азотни оксиди. ЕАОС също така отбелязва "абсолютно разделяне" на емисиите от икономическа дейност, което означава, че емисиите намаляват, дори когато икономическата активност се увеличава. Множество фактори, включително "засилено регулиране и прилагане на политики, промяна при горивата, технологични подобрения и подобрения в енергийната ефективност или ефективността на процесите", могат да стоят зад спада, заяви ЕАОС.

"Добра новина е, че качеството на въздуха се подобрява благодарение на политиките за околната среда и климата, които прилагаме", заяви Виргиниус Синкевичус, еврокомисар по околната среда, океаните и рибарството, в изявление. "Но не можем да пренебрегнем и недостатъка - броят на преждевременните смъртни случаи в Европа поради замърсяване на въздуха все още е твърде голям."

В 41 европейски държави през 2018 г. около 60 000 по-малко хора са починали преждевременно от замърсяване на въздуха с фини частици (частици, по-малки от 2,5 микрометра), отколкото през 2009 г. Излагането на фини частици все още обаче е причинило около 417 000 преждевременни смъртни случаи през 2018 г., 379 000 от тях в 27-те страни от ЕС плюс Великобритания. В ЕС и Великобритания 54 000 преждевременни смъртни случаи са свързани с азотен диоксид (NO2) през 2018 г., което е по-малко от половината от цифрата през 2009 г. Други 19 400 смъртни случая са свързани със земния озон, което представлява увеличение от 24% в сравнение с 2009 г.

Докладът потвърждава и че мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 са довели до временно подобрение на качеството на въздуха в Европа. Например концентрацията на NO2 е спаднала с 61% в Испания, 52% във Франция и 48% в Италия през април, когато и трите страни наложиха строги антивирусни мерки.

София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Първото място се държи от град Лахор в Пакистан, второ и трето място са за градовете в Индия – Делхи и Мумбай. Столицата на Хърватия – Загреб, тази сутрин е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха. Друга балканска столица – тази на Босна и Херцеговина – Сараево, пък е на седмо място.

Най-чист е въздухът тази сутрин в столицата на Австралия Канбера, непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, Северна Македония, на трето място по чист въздух е Нагоя в Япония.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ