05 Април 2020неделя09:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Една на 10 жени може да развие рак на гърдата

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 947

Открит навреме, преди да има разсейки, ракът на гърдата е напълно лечим при повече от 92% от жените. Още повече че "умни" лекарства вече се целят само в раковата клетка, без да увреждат здравите клетки и тъкани на организма.
У нас все още много жени отиват твърде късно на лекар и заболяването им се диагностицира, когато е в доста късен стадий. В такива случаи пациентките преживяват около 18 до 30 месеца. По данни на Националния раков регистър всяка година в България нови 3700 жени се разболяват от карцином на млечната жлеза. Своевременното откриване на болестта може да спести много сериозни разходи както на пациента, така и на държавата. Ракът е разнородно заболяване с различна прогноза в зависимост от молекулярно-генетичните особености на тумора, коментира доц. д-р Константа Тимчева от СБАЛО. Например ХЕР2 положителният рак на гърдата нараства и се разпространява по-бързо от другите видове и изисква специфично лечение. Скринингът и по-ранното диагностициране са факторите, които са довели до намаляване на смъртността от тази болест, категорични са лекарите. Именно повишаването на информираността за първите симптоми на рака на гърдата е причина за нова инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Рош България да се проведе дискусия между лекари, здравните власти, представителите на пациентски организации.
 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1035

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 892

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 532

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 365

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ