29 Октомври 2020четвъртък20:06 ч.

Празникът

Eдна от най-забележителните дати в новата ни история

30 години отрицание не могат да заличат истината

/ брой: 172

visibility 303

Евгений БЕЛИЙ,
зам.-председател и главен секретар на Българския антифашистки съюз

На 9 септември 1944 г. антифашистката съпротива в България, която е част от европейската антифашистка съпротива, с помощта на Съветската армия и под знамето на Отечествения фронт победи българския фашизъм.

Девети септември положи основите на държавата и на народната демокрация.

Девети септември разкри социалистическата перспектива на развитие на нашето общество и държава и откри пътя на социалистическото изграждане в нашата страна.

Девети септември е идея, кауза, историческа перспектива на бъдещето.

Антифашистката съпротива победи фашизма. Днешните български антифашисти са решени да пречупят усилията за неговото възраждане и никога, никога не ще позволят отново той да прояви своята античовешка същност.

Девети септември е нашето знаме и зов за борба срещу съвременния фашизъм.

У нас е имало масово и силно партизанско движение, започнало още от лятото на 1941 г. и получило подкрепа от обществото. Държавите от антихитлеристката коалиция са гледали на нашата Съпротива като на неофициален съюзник в общата борба срещу национализма и фашизма. Нашите партизани са били част от европейската антифашистка съпротива.

От 7 септември частите на НОВА завземат села и градове - една дивизия с три бригади, девет отделни бригади, 37 отряда и три самостоятелни чети. Разгръщането на партизанското движение принуждава държавата да създаде през януари 1944 г. нов орган за борба с него - жандармерията. По-късно във вътрешнополитическа борба се включват войската и "всички държавни, общински и обществени организации и служби", които стават органи на Министерството на войната. Срещу партизаните са хвърлени 360 000 военнослужeщи, от тях 200 000 - мобилизирани. През периода 1941-1944 г. са убити 9140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, изгорени са 2139 къщи, преминали са през полицейските участъци 64 345 души, а през затвори и концлагери - 31 250 души.

Политическият субект на промяната

Политическият субект на промяната е създаденият в средата на 1942 г. Отечествен фронт като коалиция на политически партии и групи. За да се засили и постави на по-широка основа борбата срещу хитлеристкия режим, започва работа за обединяване между различни политически сили. Пред Задграничното бюро на партията Георги Димитров определя задачата "незабавно съглашение" със земеделците и други за създаване на "антихитлеристки Отечествен фронт".

На 17 юли 1942 г. по нелегалната радиостанция "Христо Ботев" Карло Луканов прочита Програмата на Отечествения фронт от името на група общественици. Към Централния комитет на партията се създава Централна комисия на ОФ, чиято цел е създаване на "здрава народна организация", която да започне изграждане на ОФ комитети. На основата на тази стратегия започва подготовката за изграждането на антифашистки народен фронт в България, определен като Отечествен фронт.

След победата при Сталинград антифашистката съпротива се активизира, Задграничното бюро изисква в "минимален срок" да се изгради организационен център, в който да влизат най-широк кръг опозиционни сили и да се превърне той в политически център на антифашистката борба. В края на 1943 г. този център се нарича Национален комитет на ОФ, под неговото знаме се разгръща борбата срещу фашизма в България.

Именно дейци на ОФ - на първо място военните, организират завземането на властта на 9 септември 1944 г. Както пише проф. Искра Баева: "През есента на 1944 г. събитията не започват с преврата в София, той е само епизод при завземането на властта от страна на партизаните, бойните групи и местните комитети на ОФ".

Партизанското движение и участието ни в последната фаза на войната срещу Хитлер са двата аргумента при сключването на примирието и на мирния договор през 1947 г., благодарение на които България запазва целостта си и не загубва половината си територия - нещо, от което е била смъртно заплашена като победена хитлеристка държава. 

Открива се пътят за изграждане на социалистическо общество

На 9 септември 1944 г. в столицата и в страната започва да действа новата народнодемократична власт. Коалиционното правителство на ОФ възстановява политическия плурализъм и Търновската конституция, включва Българската армия в заключителната фаза на войната, започва нов етап в социално-икономическото развитие на България.

България тръгва по пътя на ускорената модернизация, която я превръща от изостанала аграрна страна в индустриална държава. Започва изграждането на социалистическа, социална държава, която минава през различни етапи, но създава за населението непознати преди блага - развита икономика и работа за всички, модерно селско стопанство, развита наука, богата култура, безплатно здравеопазване и образование за всички, дом за всекиго, стабилна пенсионна система, възможности за детски и семеен отдих на ниски цени и пр. 

Нека припомня оценката на зрителите на БНТ в националната анкета от 2010 г. - че 9 септември е най-значимото събитие на XX век.

Прогресивна България и днес обективно оценява значението на 9 септември, въпреки 30-годишните опити то да бъде заличено. След три десетилетия "преход" страната ни отново има нужда от революционна промяна, която да обедини народа ни. Има нужда от нов "Девети", който да спре разпада на държавността и на обществото. Има нужда от достъпно здравеопазване за всички, от съвременна визия за възстановяване и развитие на образованието и науката, които да й донесат по-добро бъдеще!

Има ли партия, способна да разработи и осъществи такава радикална промяна, да върне държавата на хората? Има такава партия. Българската социалистическа партия. Убеден съм, че можем да върнем България отново сред най-модерните и най-високотехнологичните държави. Да насочим нашите усилия за премахване на всякакви условия за корупция и злоупотреба с властта, да създадем такива условия за живот, за каквито мечтаеха и жертваха своя живот нашите предшественици. Това е основна задача на всички лявомислещи хора, на всеки антифашист в България!

Затова нека на 9 септември да осъзнаем огромната си отговорност пред паметта на тези преди нас, които дадоха живота си за свободата на българския народ; огромната ни отговорност пред България, за да можем с нови сили да вървим напред!

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 2

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 207

Полицаите излизат на голям протест на 8 ноември

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 207

Медицински сестри искат 3 минимални заплати

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ