19 Септември 2019четвъртък04:13 ч.

Позиция

Едно предложение към Конгреса

Бюджет 2018 - за работеща социална държава, тъй като в политиката самите думи придобиват силата на действия

/ брой: 204

автор:Георги Пирински

visibility 1110

На заседанието на Националния съвет на партията на 14 октомври т.г., събота, не остана достатъчно време, а и внимание за обсъждане на предложените формулировки за заглавията на Политическата резолюция и на Политическия документ за Бюджет 2018 - основните документи, които предстоящото заседание на 49-ия конгрес на БСП на 28-ми този месец следва да приеме. В резултат, без особени дискусии, бяха утвърдени съответно заглавията: "БСП - алтернатива за България" и "Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост". За съжаление самото, очевидно прибързано, свикване на заседанието на Конгреса налага своя негативен отпечатък и върху целия процес на подготовка на заседанието за "отрицателно" време, и на характера на провеждането му.
Но нека се съсредоточим върху основната задача пред делегатите на Конгреса, обоснована на пленума в събота - приетите от нас политически документи ясно да откроят качествено различното виждане на БСП за развитието на страната и за необходимата за целта друга бюджетна политика в противовес на ГЕРБ, а не просто да се оспори поредният проектобюджет на правителството. Да, но възприетите засега формулировки на документите не разкриват сърцевината на именно такова различно виждане.
На заседанието в събота бяха утвърдени и съставите на двете комисии - по резолюцията и по бюджета - които предстои да подготвят съответните документи за Конгреса, който ще вземе окончателното решение и за заглавията им. Затова предлагам за тях отново да се обсъдят следните възможни формулировки:
- за Политическата резолюция: "БСП - лявата алтернатива за България" и
- за бюджетната алтернатива: "Бюджет 2018 - за работеща социална държава".
Няколко думи за понятията: работеща социална държава - в смисъл преди всичко на демократична, правова и социална, такава, каквато Конституцията урежда - с истинско участие на гражданите в делата на своята държава, с работещи институции, осигуряващи техните права и свободи, и социална, т.е. работеща за хората, а не за олигархията. И, разбира се - с конкурентоспособна икономика, способна да генерира и справедливо да разпределя нарастващи доходи. Именно лявата алтернатива днес е призвана да защити основните конституционни принципи и постулати за свободата на словото, за изкореняването на корупцията във властта и в обществото, за свободно предприемачество заедно с насърчаване на кооперирането, за националната сигурност преди всичко чрез политиката в полза на мирното взаимодействие, а не на военното противопоставяне и така нататък.
Прозвучалото на пленума възражение, че някъде имало и дясна алтернатива, а ние сме отвъд това деление (?), е просто несъстоятелно. Дясната, при това авторитарна, олигархична и антисоциална, днес е не някъде другаде, а на власт. Впрочем защо ли през последната година упорито избягваме да заявим, че сме лява партия с лява политика? Както високо заявяваме в нашата Програма: "БСП е лява народна партия и като такава носим отговорността за надеждата и борбата за справедливост".
Да си припомним и други очевидно позабравени основни постановки в Програмата на партията: "БСП е партия на демократичния социализъм. ...БСП провежда последователна политика за социална демокрация за развитието на активна социална държава по европейските модели, съобразно българските условия като път към осъществяване на основополагащите ценности на демократичния социализъм". Това е впрочем текст, залегнал и в Устава на партията. И още: "В съвременните български условия ние разглеждаме Конституцията като основата, на която може и следва да изградим своята политика за реализация на тези идеи през следващите петнадесет-двадесет години".
Предложените по-горе формулировки очертават именно качествената разлика на предложенията на БСП - в подчертан контраст с антидемократичното, антисоциално и подкопаващо правото управление на ГЕРБ, както и с неговата свръх ограничителна бюджетна политика. В докладите си до Конгреса двете комисии могат да предложат посочените заглавия, като, разбира се, съобразят и самото им съдържание с така уточнените формулировки. Впрочем те са в пълно съответствие и с програмните послания и политическите акции на европейските социалисти днес - въпросът е достатъчно настъпателно да ги отстояваме, конкретизираме и реализираме с недвусмислени и убеждаващи действия.
В никакъв случай не бива да пренебрегваме значението на думите. Въпреки популярното мнение, че действията говорят по-добре от тях, в политиката самите думи придобиват силата на действия. Онзи, който вярно определи основната разделителна линия, откроява и произтичащите действия "про и контра", както и силите, групирани около тях. Независимо от всички тълкувания и твърдения, в основата на разделенията в съвременния свят е това между лявото и дясното, като съвкупности на интереси на огромното мнозинство срещу тези на властващото чрез парите и принудата малцинство.
Затова нека не робуваме на бюрократични съображения, а да осъзнаем отговорността на определящите послания, които ще излъчим. В сегашния момент Конгресът е длъжен да си даде ясна сметка за тази висша отговорност.

 

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ