17 Август 2022сряда16:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Няколко думи

Ех, Финландия!

/ брой: 56

автор:Ева Костова

visibility 529

Мине се, не мине време и управляващите вадят на тезгяха поредните поизтупани от праха стратегии или планове за работа с възрастните хора у нас. Ще рече човек, че стават и лягат с грижа за тях. Все едно, че възрастните българи живеят в най-щастливата страна на света - Финландия. А реално дори хлябът им горчи...

Поредният "план за изпълнение" е публикуван за обществено обсъждане на страницата на социалното министерство. Той е до 2022 г., но като че е преписан от 2010-а. Толкова не се отличава от дежурните обещания и познатите клишета. И в него е отделено прекомерно много място за изчисляване на парите, с които ще растат пенсиите. Което прави "значително" увеличение от точно 16 лева и 15 стотинки на минималната пенсия, да речем.

Нищо друго, освен умиление и гняв, не будят и напъните на управляващите да запълнят графите във въпросния план за действие по стратегията с мерки за лозунга "насърчаване на възможностите за участие на възрастните хора на пазара на труда". Малко над 6 милиона лева е предвидено да получат работодатели от държавния бюджет, за да наемат безработни на възраст над 58 години по националната програма "Помощ за пенсиониране". 

Идеята е да натрупат недостигащ стаж за пенсия...

Проблем, който цъка като бомба със закъснител и ще става все по-грандиозен на фона на плавното покачване на изискванията за стаж и възраст за придобиване правото на пенсия у нас. Всъщност, под гръмко оповестения приоритет номер едно във въпросния документ се крие осигуряване на заетост на 822 лица, в това число 100 нововключени за 2021-а... Само за сведение - да припомним, че пенсионерите в България са малко над 2 104 000 души, а групата на безработните над 50-годишна възраст е доста устойчива и се измерва в десетки хиляди души и съдби.

Друг въпрос е, че с нашата най-кратка продължителност на живота те надали ще дочакат добре платена работа.

Естествено, във въпросния план не липсват и "грижи" за профилактика, здравно и дентално обслужване на хората от третата възраст - просто преписани от бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Здравната каса, както и от Националния рамков договор. Така са преписани 720 000 профилактични прегледи за близо 13 милиона лева. Ако все още на пациентите са им останали зъби...

Ех, Финландия!

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ