25 Юли 2021неделя10:19 ч.

ЕК може да отпусне помощи за борба с шарката по животните

/ брой: 253

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1168

Вече имало договорка Европейската комисия да признае Бургас, Хасково и Ямбол за рискови зони и да им отпусне помощи за борбата с шарката по животните. Информацията е от проф. Бойко Ликов, главен ветеринарен инспектор на Българската агенция по безопасност на храните, който вчера бе на работна среща в областната администрация в Бургас. Комисия е изготвила примерни предложения за промяна в законодателството и програма с приложение за конкретни мерки.
Припомняме, че на 21 септември в странджанското село Стоилово бе открито огнище на шарка по животните и около 120 кози и овце бяха избити.
Идеята на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за ваксинация срещна отпор в комисията. Законите на Европейския съюз не позволяват това, а в общността няма проверени ваксини. Главното опасение е, че трети страни могат да откажат внос на месо от ваксинирани животни и това ще попречи на износа ни. Отделно ваксините не винаги предпазват на 100%. За последен път ваксинация на животни е правена през 1995 г. около Симеоновград, но и след нея се е наложило животните да бъдат избити.
Идеята за изолатор също е отпаднала като вариант, защото по-вероятно било поетапно болестта да се прояви и сред здравите животни.
Същевременно част от пострадалите не искат обезщетение в левове, искат животни. Други казват, че е по-добре да им платят, но не определените 70 лв. за коза и 120 лв. за овца. Болестта се пренася предимно през границата с Турция. В края на ноември в Турция ще се състои среща с участието на България и Гърция, на която ще се обсъжда ситуацията с шапа и шарката по животните.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ