22 Септември 2020вторник15:03 ч.

Екимджиев: Борисов пробутва демагогия, за да управлява още дълго

автор:Дума

visibility 1489

"Хората, които ние буквално не можем да дишаме, сега искат да ни закотвят със своите промени в конституцията". Така правозащитникът адв. Михаил Екимджиев коментира пред Mediapool предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция, вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести .

"Той иска да си отвоюва време. Борисов ни казва: Аз ще ви седя на главите поне още два месеца, а после ще ви наложа конституция, каквато аз искам. Това го прави по абсолютно демагогски начин, защото много хора искат нова конституция", допълни правозащитникът.

Според него идеите на Борисов са "един откровен и долнопробен политически блъф, чрез които той може да постигне два изключително вредни за обществото резултата". Първият вреден резултат е, че Борисов няма да подаде оставка поне през следващите 2-3 месеца, напомни Екимджиев.

Съгласно чл. 159 ал.2 от конституцията предложението за свикване на Велико Народно събрание се разглежда от сегашния парламент не по-рано от два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му. Това означава, че Борисов ще стои на власт най-малко до края на октомври, ако предложението бъде внесено още през август. Не бива да се забравя, че това Народно събрание, което е под контрола на ГЕРБ, ще решава кога да се гласува това предложение.

"Сегашното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, ще решава дали предложението ще бъде разгледано в двумесечния или в петмесечния срок. Това е първият селски трик на Борисов. След това президентът трябва да изчака най-малко три месеца са свикването изборите по технологични причини. Общо 7-8 месеца до изборите ни е гарантирано, че трябва да траем това управление. До самата оставката на Бойко Борисов ще има около три месеца", коментира Екимджиев.

Юристът смята като по-опасна за обществения интерес нормата на чл. 162 ал. 1 от конституцията. Тя гласи, че Великото Народно събрание може да гласува само тези промени в конституция, за които е свикано: "Този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще реши каква да е новата конституция. Проектът за промените ще бъде изготвен от това Народно събрание и Великото Народно събрание може само да ги приеме или отхвърли, а не да ги измени по същество".

"Това е политически, морален и юридически парадокс, защото едно управление, което е загубило доверието на хората, ще ни натрапи свой проект за конституция, с който бетонира недосегаемостта на главния прокурор за поне още 4 години. Вместо да се постъпи по най-логичния от гледна точка на нормалните демокрации начин – оставка, предсрочни избори, избира се ново редовно Народно събрание и то съвсем с напълно легитимни избраници, на които имаме доверие, ще решава от какви промени в конституцията имаме нужда", каза правозащитникът.

Той предположи, че след речта на Борисов "ще започнат да излизат разни пигмеи и влечуги, за да ни обясняват колко е хубаво всичко това".

"В един от записаните си разговори Борисов се хвалеше, че е прост и че това минава пред европейските лидери. Сега той прилага друга стратегия и се опитва да се прави на умен и мъдър държавник, което няма да мине пред българските граждани", допълни адв. Екимджиев.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ