14 Юни 2021понеделник08:18 ч.

Елена Алекова гостува в Пловдив с "Милена"

Новото издание на романа в стихове на известната авторка ще има премиера на 18 май в Тракийския културен дом

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 705

По инициатива на Тракийското дружество "Войвода Руси Славов" Националният литературен салон "Старинният файтон" гостува в Пловдив за литературна вечер по повод излизането на романа в стихове "Милена" в две части на поетесата Елена Алекова. По мнението на критиците "Милена" е първият успешен роман в стихове в нашата литература и това бе решаващият аргумент Елена Алекова да получи Националната литературна награда "Теодор Траянов", която преди няколко месеца й връчи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Първото издание на романа е от края на 90-те години на миналия век. Романът в стихове излиза в два отделни тома през 1998 и 1999 г. При второто допълнено и преработено издание той е събран в едно книжно тяло. Навремето "Милена" получава признанието на писателската гилдия и предизвиква интерес, който не стихва през годините, за което свидетелстват най-различните отзиви, рецензии, статии, писма, репортажи, публикувани в отделна част след основния корпус на романа.

Във встъпителното си слово на премиерата на романа в стихове през 1999 г. писателят родопчанин Николай Хайтов подчертава: "Рядко съм срещал по-прелестни описания на родопската природа и свързаната с нея фолклорна банда от духове и караконджули, самодиви, русалки и митични орфеевски образи. (...)

Цялата наша оловно тежка действителност е вплетена в игривите наглед стихове в романа на Елена Алекова. Нищо не е подминато, нито пожалено от острото оченце на авторката, без това да ни наранява и отчайва. Елена Алекова отлично борави с най-ценното качество на художествената словесност - алхимията "да прави мед от лед", мъката да се превръща в радост.

Направо се радвам, че нашата съвременна литература се обогатява с една такава оригинална творба - един вопъл към човещина. С един опит железният съвременен човек, рожба на техническата цивилизация, да подойде малко на себе си и да разбере, че светът, населен с такива като него роботизирани хора, не е свят."

Сред писателите, посрещнали възторжено появата на "Милена", са поетите Велин Георгиев, Евстати Бурнаски, Ана Александрова, Сергей Литвиненко, литературните критици Петко Тотев, Наташа Манолова, Здравко Недков, Николай Василев, написал и предговора към настоящото издание ("Изведнъж се разнесе звън на лира"), където отбелязва: "Изключително съдържание на формата! Точен език, огромен синонимен запас, великолепни втурвания в пищни метафори, в необърнати и обърнати сравнения. Всичко това изгражда в романа "Милена" от Елена Алекова качества, които нямат аналог в съвременната българска литература. "Милена" е феноменален интелектуален скок в цялото българско литературно време и пространство."

Книгата е истинско полиграфическо бижу. На корицата е представен фрагмент от картината "Среща" на художника Иван Димов. Той е и автор на портрета на Елена Алекова, намерил място на корицата отзад. Красивото оформление на корицата е дело на Ивана Николова Радева.

В творческата вечер на Елена Алекова ще вземат участие литературният критик Никола Иванов, който ще представи тази уникална за нашата литература книга, и флейтистката Майя Сергиева-Богданова, която ще изпълни аранжимент за флейта на арията на Орфей от операта "Орфей и Евридика" от Глук и още солови изпълнения на класически пиеси. Фрагменти от "Милена" ще прочете авторката на романа в стихове.

Премиерата ще се състои в лятната градина на Тракийския културен дом (ул. "Димитър Талев" 49) на 18 май от 18 ч.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 82

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 110

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 116

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 102

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ