19 Април 2024петък14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Елена Йончева: Нека покажем, че свободният дух на медиите в България не е изчезнал

автор:Дума

visibility 1420

В Световния ден на свободния печат - 3 май, нека покажем, че свободният дух на медиите в България не е изчезнал. Като начало можем да отказваме да отразяваме политици, които не смятат, че дължат отговори на обществото, свеждат комуникацията до монолози от джипката и бягат от журналистическите въпроси.

В Европейския съюз свободата на медиите е ценност, която за съжаление в последните години е под заплаха, особено в някои от държавите от Източна Европа. България е на последно място в ЕС по този показател. Европейските институции предприемат мерки, включително обсъждат европейско законодателство, за да засилят устоите на истинската журналистика, и аз съм активна част от този процес.

Междувременно трябва да направим така, че да не позволяваме средата да се влошава. Преди дни разговарях с Павол Сзалай от „Репортери без граници“ за стъпките, които се подготвят в ЕС. Павол познава много добре ситуацията в България, но все още не може да си обясни защо журналистите у нас позволяват към тях да се отнасят с пренебрежение, а трудът им да се обезценява и да се поставя под заплаха. Всички ние имаме интерес да спрем девалвацията на медиите, тя е саморазрушителна не само за професията, но и за обществото.

Нека се замислим за труда на журналистите. Водени от интереса, любопитството и чувството за обществена мисия да бъдат в центъра на събитията и да информират обществата за същността на случващото се, да помагат за вземането на решения, които да движат държавите към по-добро развитие, да са пазители на ценностите и свободите, някои от тях плащат с живота си, други - със здравето си и с разрушени семейства, трети - с цената на съдебни битки с непосилни финансови задължения.

Бих искала да оценяваме и да уважаваме техния труд. Без свободни и смели медии всички ние лесно ще ставаме жертва на манипулации и просто участници в чужди схеми.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ