29 Май 2020петък05:12 ч.

Здраве

ЕМА препоръчва 30 нови лекарства

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 630

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча 66 лекарства за разрешение за употреба. От тях 30 са с ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС, става ясно от доклада на европейския регулатор по лекарствата. 

30-те нови препарата са за лечение на рак, на хематологични, сърдечносъдови, ендокринни, неврологични, уро-нефрологични, инфекциозни, чернодробни заболявания, както и за лечение на алергии, на психиатрични състояния, за регулиране на метаболизма и не на последно място - ваксина против ебола. 

Сред препоръчаните лекарства е осилодростат, известен преди като LCI699, който се приема през устата и е предназначен за лечение на възрастни със синдром на Кушинг. Активното вещество потиска ензим, наречен 11-бета-хидроксилаза, който участва в производството на кортизол. Блокирането на ензима предотвратява прекомерното производство на кортизол, като по този начин се нормализират нивата на хормона в организма.

Друг препоръчан медикамент се използва за лечение на фенилкетонурия при възрастни и юноши от 16 г. Пациентите с това генетично заболяване не могат да преработят аминокиселината фенилаланин от диетичния протеин и в резултат на това аминокиселината се натрупва в кръвта до аномално високи нива, което води до проблеми в нервната система. Palynziq се използва при пациенти, чиито нива на фенилаланин в кръвта не са адекватно контролирани с други лечения.

Ervebo е ваксина за предпазване на възрастни на 18 и повече години срещу ебола, причинено от ебола вируса Заир. Ваксината се прилага като единична инжекция от 1 мл в мускула около рамото или в мускул на бедрото. Ervebo трябва да се използва при лица, изложени на риск от заразяване с ебола вирус. Ваксинираните трябва да продължат да взимат предпазни мерки, за да се предпазят от вирусното заболяване. Най-честите нежелани реакции, които може да засегнат повече от 1 на 10 души), са болка, подуване и зачервяване на мястото на инжектиране, главоболие, повишена температура, мускулни и ставни болки, умора.

Xospata е за лечение на възрастни с остра миелоидна левкемия, рак на белите кръвни клетки. Zynteglo е за лечение на кръвно заболяване, известно като бета таласемия при пациенти на 12 и повече години, които изискват редовни кръвопреливания.

От ЕМА са категорични, че иновативните лекарства са от съществено значение за развитието на общественото здраве, тъй като носят нови възможности за лечение на определени заболявания, става ясно от доклада на регулаторния орган.

ДУМА припомня, че след като едно лекарство е разрешено от ЕК и е предписано на пациенти, EMA и държавите членки на ЕС непрекъснато наблюдават неговото качество, съотношението полза/риск и предприемат регулаторни действия, когато е необходимо. Мерките могат да включват промяна в информацията за продукта, спиране или изтегляне на лекарство, или изтегляне на ограничени партиди.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ