04 Март 2024понеделник04:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Иванов

Енергото дължи обезщетение на домакинствата заради липса на ток

По закон следва да се дават по 30 лв. еднократно при липса на електроснабдяване до 24 часа и по 20 лв. за всеки следващи 12 часа

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 4184

На потребителите, останали без ток и след 29 ноември заради снега, паднал в последния уикенд на предния месец, електроразпределителните дружества дължат обезщетение. Това смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който заедно с министъра на енергетиката Румен Радев бе изслушан в Народното събрание по казуса.
От казаното от двамата се разбра, че ЕРП-то, отговарящо за Южна България, се е справило с авариите в рамките на вътрешна процедура за ограничителен режим заради по-малкото щети. Другите две дружества Север и Запад, са подали заявление до министъра на енергетиката, че искат да използват процедурата, позволяваща им снабдяването с енергия да бъде спряно, за да може да се отстранят авариите.
Радев обясни, че неговата заповед за ограничителния режим за дружеството, отговарящо за Западна България, е била до 24 часа на 29 ноември, а на северното - до 20:50 ч. на 29 ноември. За това са били уведомени както КЕВР, така и Европейската комисия. На тази база е и заключението на председателя на енергийния регулатор. В момента обаче, комисията прави пълна проверка на електроразпределителните дружества и Иванов обеща в изводите и последствията от нея ведомството да бъде безкомпромисно.
Назначената от регулатора проверка в трите дружества ще установява дали изпълняват изискванията, които имат по общите условия с потребителите, които са част от лицензите им. Иванов подчерта, че в условията на ограничителен режим, въведен със заповедите на министъра, дружествата не дължат обезщетения. Затова проверката по този показател ще обхване периода след неговото изтичане. По закон обезщетението е 30 лева еднократна сума при липса на ток до 24 часа и по 20 лв. за всеки следващи 12 часа.
Иванов напомни, че по правило дружествата имат 2 часа срок да възстановят електроподаването при прекъсване в градски районни и до 4 часа в извънградски. А ако ситуацията е такава, че не могат до 8 часа да възстановят захранването, са длъжни да уведомят гражданите чрез медиите.
В обхвата на проверката е и това дали дружествата са спазили изискваното по наредба два пъти в годината да представят обходен лист за проверка състоянието на съоръженията, дали са установили някакви проблеми и дали те са отстранени.
Иванов посочи, че КЕВР може да дава указания на дружествата, но също и да съставя актове за административни нарушения, както и предложения за принудителни мерки.
"Всичко ще бъде направено и ви уверявам, че КЕВР ще бъде безкомпромисна", обяви той от парламентарната трибуна.
В разгара на последствията от снежната буря в уикенда на 25-26 ноември министърът на енергетиката посочи, че инвестициите в годините назад в електропреносната мрежа не са били достатъчни и при това положение няма как да не се стига до толкова тежки аварии.
Иванов от своя страна обясни вчера, че през последните 6 години до 2023 г. включително трите дружества са получили одобрението на КЕВР за общо 1,2 млрд. лв. инвестиции в прилежащите мрежи.
"КЕВР в определени случаи намалява поисканите разходи, но само оперативните, а инвестициите се се уважават по искане на дружествата. Ние дори ги стимулираме да осъществяват заявените инвестиции", обяви той.
Иванов посочи, че през 2017 г. и трите компании са имали известно неизпълнение на обявените вложения и затова са били санкционирани - с 14 млн. лв. Северното и жното - с 11 млн. лв. и с 8 млн. лв. - западното дружество.
Той увери, че от 2017 г. насам се проверяват всяка година вложените инвестиции и тъкмо при такава проверка е установена липсата, заради която е наложена санкцията на трите ЕРП-та.

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 865

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 857

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 875

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 822

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 887

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 828

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ