07 Юни 2020неделя10:09 ч.

Eрдогановият блок

/ брой: 180

автор:Александър Симов

visibility 2114

Преди година и половина журналистът Иво Беров, известен с десните си страсти, напусна едно телевизионно студио, когато водещият го попита за връзките на Реформаторския блок с Ердоган. Тогава Ердоган все още минаваше в някои фантазии за предсказуем съюзник и едва ли не за гарант на европейския път на Турция. Но дори и тогава въпросът изкара от нерви десния журналист, той метна микрофона си ядосано и избяга от студиото.
Сега обаче пред всеки десен човек в България тази тема излиза като върховен проблем. Представител на Реформаторския блок в лицето на Касим Дал пусна снимки във фейсбук от големия митинг в защита на Ердоган в Истанбул, на който той е присъствал, и обяви, че всички, които се борят за демокрация, са били там.
Моля?
Само да припомним. Веднага след пишман-преврата в Турция (определението на главния редактор на "Заман" в България Мехмед Юмер) беше извършена страховита чистка на над 50 хиляди души, сред които 15 хиляди учители. Лицензът на много електронни медии бе прекратен, стотици журналисти бяха уволнени, започнаха хиляди дела, а Турция реши дори да връща смъртното наказание. Но според Касим Дал това е разцвет на демокрацията и защита на свободата. Значи Ердоган не гради халифат, а утопия? Ти да видиш!
Заради това е добре, вместо да потъва в обичайното си внимание, колективното ръководство на Реформаторския блок да даде отговори на няколко въпроса.
1. Как ще коментират присъствието на Дал на такъв проправителствен турски митинг и това означава ли, че коалицията им ще развива отношения с Ердоган?
2. Каква е оценката на РБ за събитията в Турция след преврата и одобряват ли ситуацията там да бъде наричана "защита на свободата"?
3. Ще има ли някакви политически санкции за Касим Дал и, ако няма, това ще означава ли, че РБ колективно подкрепя неговите политически действия?
Това съвсем не са заядливи въпроси или опит за гърч. Отношението по тази тема ще ни разкрие дали в десницата са останали някакви демократични емоции или всичко е удавено в блатото на бълбукащия антикомунизъм и истеричната русофобия. Това не е ситуация, в която мълчанието може да помогне, защото мълчанието точно в този случай ще е знак за вина. И ако Реформаторският блок замълчи, тогава ще е ясно, че освен ДОСТ, Ердоган си има и друга партия в България.
 

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 155

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 188

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 186

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 988

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ