11 Август 2022четвъртък02:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Срещи

Евгения Живкова: Политиката е изморителна и натоварваща

Предпочитам да се занимавам с бизнеса си

/ брой: 46

автор:Зорница Веселинова

visibility 3533

Завършва средно образование в столичното Национално експериментално училище. През 1988 получава магистърски степени по история и философия от СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по история и теория на културата.

От 1988 до 1992 г. специализира в областта на древната индийска култура и работи в Института по култура към БАН. В 1991 създава модна къща "Жени Стил". През 1999 учредява фондация "Людмила Живкова - Знаме на мира" и възстановява международната асамблея "Знаме на мира". Народен представител е в 39-то и 40-то Народно събрание от парламентарната група на "Коалиция за България", безпартийна.

Днес е Осми март. Някои жени зачитат този празник, други - не, трети го честват при изричното условие, че нежният пол трябва да се уважава не само на една дата, а целогодишно. Вие от коя категория сте, г-жо Живкова? 

- Аз съм от категорията жени, които смятат, че Осми март е международен женски празник и жените би трябвало да го празнуват или поне да се почерпят.

- Някой изненадвал ли ви е по случай този празник?

- Когато бях народен представител, Стефан Данаилов винаги подаряваше по една роза на жените от парламентарната ни група. Това беше много приятен жест.

- Приятен бе жестът на съпруга на перничанка около 50-те, с която тези дни пътувах в автобус за София. Тя се похвали, че мъжът й връчил 150 лв., за да си купи модерни обувки на токчета. Жената сподели, че навремето много обичала да се разхожда по улиците на столицата и да се любува на елегантните жени, чиито токчета леко потропвали по тротоара. Елегантни ли са българките сега?

- Има и елегантни. Но да си на токчета сега е рисковано - много улици са разбити. 

- Ако не сте присъствали на състоялия се наскоро в столицата Виенски бал, сигурно сте гледали снимки. Как бихте коментирали тоалетите на жените?

- Видях снимки на 3-4 жени, бяха облечени добре. Имена няма да спомена.

- Можете ли да посочите някои от известните жени в България, които имат излъчването на дама и външен вид на дама?

- Това не е лесен въпрос. Смятам, че доня Маргарита, съпругата на Симеон Сакскобургготски, има вид на дама. Същото важи за Меглена Кунева и Цветелина Бориславова.

- Елегантни мъже бихте ли посочили?

- Елегантни са Юнал Лютфи, Йордан Цонев и Иван Искров.

- Има ли елегантни мъже в БСП?

- Да, Георги Първанов - когато беше в БСП. Ако питате за елегантни жени в БСП, бих посочила Емилия Масларова.

- Корнелия Нинова елегантна ли е?

- Нинова се облича елегантно, но строго. Трябва да поразчупи малко визията си. 

- Вие бяхте народен представител, сигурно и сега се интересувате от политика. Как си обяснявате факта, че Бойко Борисов три пъти подава оставка, а БСП не взема властта, т.е. не печели парламентарните избори? 

- Явно в момента на БСП не й се получават нещата. Явно хората продължават повече да харесват Бойко Борисов.

- Протестират срещу него, но гласуват за него.

- Ами така излиза, ако можем да се доверим на официалните резултати от изборите.

- БСП започна да се реформира. Корнелия Нинова инициира важни промени. Какво обаче още не е направила, а трябва да направи?

- Бих казала, че все пак трябва да се използват знанията и опитът на кадрите, които в момента примерно не са в Изпълнителното бюро на БСП. Става дума за опитни хора в партията. Това й куца на БСП сега. 

- До 2009 г. бяхте депутат. След това от БСП канили ли са ви пак да се занимавате с политика?

- Каниха ме, но отказах.

- Защо?

- Защото предпочитам да се занимавам с бизнеса си, с модата. Политиката не ми е скучна, но е много изморителна и натоварваща. А и чувствам, че доста ме използваха. Все бях заместник-председател на нещо.

- Ако трябва да кажете мнението си за водача на листата на БСП за евроизборите, кого ще посочите: Сергей Станишев или Елена Йончева?

- За Станишев съм. Не може той да е председател на ПЕС и да не е водач на листата на БСП за евроизборите. Не може да се държим така, като че ли той е от друга партия или от друга държава. Независимо от някои неща, с които партийните членове не са съгласни. 

- Имате две дъщери, които навремето бяха съгласни да участват в ревюта на мама. Какво се случи с тях?

- Голямата - Людмила, участва веднъж, а по-малката - Андреа, участва и сега. Людмила е на 28 години, а Андреа - на 23.

- С какво се занимават вашите момичета?

- Голямото работи във фирма за интериорен дизайн, малкото сега приключва дипломирането си в Нов български университет с магистратура "стайлинг".

- Те ли си избраха какво да учат и да работят?

- Те си избраха.

- Андреа ли би поела щафетата "мода" от вас?

- Тя има това желание, иска и свои неща да прави, разбира се. Но нека първо да си довърши дипломната работа.

- Вие сте сред най-изявените, най-известните български модни дизайнери. Как върви вашият бизнес?

- Не е лесно, но върви. Проблемът са кадрите. В шивашкия бранш ще има още по-големи проблеми, защото няма кадри, няма шивачки.

- Какво става с тези, които се обучават за шивачки?

- Започват частни инициативи, които не зная докъде стигат. Други, които са работили и са с опит, вече са на възраст, младите като че ли много не искат с това да се занимават и всичките ми колеги се оплакват, че няма кадри. И даже се говори усилено за вноса на работна ръка в тази сфера.

- Сериозно ли говорите за внос на шивачки?

- Да. Много предприятия затова си закриха производствата. Зная ги, работила съм с тях..

- Очаквах да се оплачете от покупателната възможност на българите.

- Покупателната възможност също е голям проблем. България е малка страна, трудно се изнася продукцията, тук повече се шият дрехи на ишлеме. А по-хубавите български дрехи са скъпи - не само у нас, но и в чужбина.

- Продавате ли в чужбина?

- Масово не, само единични бройки.

- Харесват ли ги?

- Да. Шестнайсет български фирми участвахме в "Хуз Некст" в Париж, това е едно от най-големите европейски изложения. Помогна ни Агенцията за малките и средните предприятия. Аз участвах в две издания, други колеги - в три. Но никой не поиска повече да участва, въпреки че имаше запитвания, имаше възможност за още  финансиране.

- Какъв е проблемът?

- Проблемът е, че както подчертах, хубавите български дрехи са скъпи. Скъпи са и на търговците. Никой не смее да намали цените много, защото не се знае какви количества ще бъдат поръчани поне първоначално. 

- Имате ли намерение отново да възродите прекрасната инициатива на майка ви "Знаме на мира"?

- Тази година ще има честване, защото се навършват 40 години от първата асамблея "Знаме на мира". Планираме през лятото да има концерти и изложба, посветени на годишнината. 

- Като гледате българските жени на улицата, в магазините, в заведенията, какво е впечатлението ви от тях?

- Впечатлението ми е, че са тъжни, че са намръщени, а не ведри. Това е разликата между настоящето и онзи период, в който токчетата на обувките ни не се чупеха, защото улиците не бяха толкова разбити. Тогава българките ходеха с токчета, не само защото имаха възможност, а и защото можеха да ги покажат някъде и не се притесняваха от дупките по тротоарите и уличните платна. Аз лично си развалих сума обувки, въпреки че се движа предимно с кола. 

- Как бихте коментирали съвременните нрави? Жените станаха мъже, мъжете станаха жени. Не визирам смяна на пола, а поведенческите реакции.

- Трудно ми е да кажа. Сега повечето жени обичат да командват, факт. Жените се еманципират все повече, все по-често ги виждаме на отговорни постове. 

- Хубаво нещо ли е еманципацията?

- Мисля, че да.

- Не бихте ли искали да бъдете една глезена жена, в едно хубаво имение, шофираща една луксозна кола, кръстосваща морета и океани с една прекрасна яхта, спяща в една огромна спалня с балдахин, обгрижвана от един богат съпруг и прекарваща времето си с една компания подобни на вас създания?

- Коя жена не иска това?! Но в даден момент на мен би ми станало малко скучно. Ама не казвам, че не ми се иска.

- Животът на нашите баби и прабаби не е ли бил по-приятен? Стоели са вкъщи, шетали са, готвели са, гледали са децата...

- Не е бил по-приятен животът им. Бил е по-скучен, занимавали са се с клюки, не че сега ние не се занимаваме...

- Ако конструирам машина на времето и ви предложа телепортиране в миналото, бихте ли се съгласили?

- Да. Ама на колко години ще бъда, когато ме върнете в миналото?

- На колко години искате да сте?

- На колкото съм била в онова време.

- Добре, на такава възраст ще ви телепортирам. Какво бихте променили в живота си?

- Ако съм на онези години, нищо не бих променила.

- В онези години вие с моден бизнес ли искахте да се занимавате?

- Да, но не вярвах, че имам талант за това. Исках да кандидатствам в Художествената академия, но тъй като изпитите там са супертежки, не го направих. Щях да работя в някое от предприятията за мода, например в някогашния Център за нови стоки и мода.

- Каква се виждате след десет години?

- Може би тогава вече ще имам внуци. 

- Ако междувременно станете министър-председател на България, кои са първите неща, които бихте направили? 

- Ако стана министър-председател на България, тогава ще ви отговоря на този въпрос!

Кадрови рокади в строителния контрол

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 154

Отчитат добра зърнена реколта

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 154

Осигуряват допълнителни линейки за курортите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 154

Депозитите на домакинствата намаляват

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 154

Косовският премиер: Опасност от нова война на Балканите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 154

Густаво Петро започна борба с бедността

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 154

ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 154

Лицемерна политкоректност

автор:Страхил Ангелов

visibility 505

/ брой: 154

Оперативна комбинация

автор:Нора Стоичкова

visibility 388

/ брой: 154

България трябва да спести около 300 млн. куб. м газ

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ