29 Май 2020петък01:18 ч.

Европейски доклад: В България се доплащат 70% от лекарствата

Достъпът до здравеопазване в страната е ограничен, неосигурените са 14 на сто

/ брой: 41

автор:Аида Паникян

visibility 480

В България 70% от преките плащания са за лекарства и медицински изделия, докато средното за ЕС равнище е 35%. Това пише в доклада за България за оценката на напредъка в структурните реформи, предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси, публикуван в сряда. Преките плащания от пациентите в България са най-големите в ЕС - 46,6% от текущите разходи за здраве, в сравнение със средното за ЕС равнище от 15,8%. Публичните разходи у нас са много малки - покриват едва 52,1% от общите разходи за здравеопазване, с което страната се нарежда на предпоследно място в ЕС.

Достъпът до здравни услуги продължава да бъде ограничен, особено за най-бедните, а мерките за отстраняване на преките плащания от пациентите и на недостига от специалисти са неадекватни. 

В доклада се подчертава, че средно 10 на сто от българите нямат здравно осигуряване, в резултат на което достъпът им до системата за обществено здравеопазване е ограничен. Действителният дял на неосигурените обаче е 14 на сто. Сред ромите и дълготрайно безработните процентът е много по-висок. Това се дължи на задължението дългосрочно безработните да внасят здравноосигурителните си вноски, като използват собствени средства, и на липсата на доверие в публичната система.  

В България има повече специализирани лекари, отколкото в много други държави членки, докато по брой на медицинските сестри страната е на предпоследно място. Съотношението на общопрактикуващите спрямо всички лекари е 15,5% (средното за ЕС равнище е 27,3%). Това отслабва ролята на първичната медицинска помощ.

Въпреки че средната продължителност на болничния престой е под средната за ЕС (5,3 дни в сравнение със средно 7,9 дни за ЕС), броят на болничните изписвания на 100 000 души е почти 2 пъти по-голям от средния за ЕС.

В България се отчита най-големият спад на продължителността на живота на 100 000 души, което се свързва с концентрациите на фини прахови частици, пише в доклада. Ефективността на системата за здравеопазване в България продължава да е ниска в сравнение с другите държави членки.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ