18 Февруари 2020вторник08:33 ч.

Факти и хипотези

/ брой: 234

автор:Юрий Борисов

visibility 1752

Поведението на избирателите, гласували за БСП през 2013 г., на току-що отминалите парламентарни избори (2014 г.), дава храна за сериозен размисъл ( http://www.duma.bg/node/87234).
От 940 хил. избиратели на БСП през миналата година своя вот са препотвърдили само 440 хил., 220 хил. за гласували за друга партия, а 280 хил. са си останали вкъщи. През тази година БСП е получила 60 хил. нови избиратели, т.е. такива, които през 2013 г. не са гласували за нея.
Числата ми дават основание да формулирам няколко хипотези.
Първо, преференциалният вот е бил полезен за БСП. Допускам, че новите 60 хил. избиратели са посегнали към нашата бюлетина, именно защото са имали възможност да гласуват за личност, която харесват. Едва ли са станали гласоподаватели на БСП по друга причина.
Второ, на фона на 220 хил. избиратели, отишли тази година при друга партия, бившите наши гласоподаватели, които са привлечени от Георги Първанов и Татяна Дончева, не са решаващи - 90 хил. Следователно не бива да се преувеличава ролята на АБВ за нашата тежка загуба.
Трето, към "Атака" също не са изтекли толкова много гласове (15 хил.), каквито твърдения чувам след изборите. Това означава, че разликата в говоренето на БСП и "Атака" по темата "ЕС - САЩ - Украйна - Русия" не е довела до сериозен отлив от БСП по посока на "Атака". Бареков привлича двойно повече гласоподаватели на БСП от "Атака".
Четвърто. Интересни са тези 20 хил. гласа, които от БСП отиват при ГЕРБ. Може би яркото противопоставяне между тези две партии, внушаваният антагонизъм между тях, не е фундаментален фактор в поведението на избирателя на БСП. Може би психологическият фактор, за сметка на политическия, през 2014 г. е бил много по-силен от обичайното. 
Пето. Огромният брой бивши избиратели на БСП, които не излизат да гласуват. Това са 280 хиляди! Това е броят избиратели на АБВ и "Атака" взети заедно! А двете формации вкарват общо 22-ма депутати. Дори от тези 280 хил. да приспаднем починалите, картината не се променя особено. Този тип избиратели поставя остро въпроса за влиянието на конкретното политическо поведение и кадрови решения на БСП върху нейните електорални резултати.
Шесто е продължение на "пето". Половин милион избиратели на БСП от 2013 г. решават, че тази година няма да я подкрепят. Този факт категорично атакува аксиомата за някакъв "твърд електорат", който гласува за своята партия независимо от това какво тя прави. Дори да има такъв "твърд електорат", той не може да бъде изчислен и вероятно няма голямо значение как ще се позиционира БСП по отношение на властта.
Съзнавам, че хипотезите ми са построени на числа от екзитпол. Те са условни, но едва ли грешат съществено. Картината ще бъде по-ясна след представително социологическо проучване на днешното поведение на избирателите на БСП от 2013 г. ДУМА вече възложи такова проучване. От него с най-голямо нетърпение очаквам резултатите от "фокус групите", които ще разкажат с автентични думи защо някои са предпочели други партии, а други са решили просто да си останат вкъщи.
 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ