30 Октомври 2020петък19:45 ч.

Фигаро тук, Фигаро там...

/ брой: 297

автор:Веселин Стоянов

visibility 1618

Бойко Борисов още веднъж доказа необятността на своята... същност. При поредното рязане на българския флаг той нетърпеливо потракал с ножиците и попитал: "Има ли някой за подстригване? Много съм добър!". После нарязал на парчета знамето и го раздал на придружаващите го лица. Не си измислям, така пише в медиите.
Ето го човека - същински Фигаро! Също като Севилският бръснар той е навсякъде и участва във всичко. В същото това театро, което се състояло в химическя комбинат "Свилоза" в Свищов, министър-председателят научил с огромна изненада, че в дърводобива ставали големи золуми. Юнашкото му сърце не изтраяло и той рекъл, че още в понеделник, демек днес, ще има да падат глави на горски. Ясно - почна се!
Тъй беше с лекарите, сега с горските, а после и с други професии, докато не се унищожи всичко онова, което пречи на пълното и окончателно щастие на българския народ под ръководството на Бойко Борисов.
Този фарс би следвало да радва противниците на ГЕРБ и Борисов и сигурно щеше да е така, ако не беше толкова тъжно. Ако си спомняте, имаше един епизод в онзи покъртителен филм "Покаяние" на Тенгиз Абдуладзе, в който сечаха огромни и красиви дървета от тайгата, които в края на краищата изтичаха като талаш от безмилостните зъби на машината. Това безсмислие олицетворяваше онази система, която всъщност унищожаваше естествената красота, създадена от природата.
Вече две десетилетия кадрите от този филм се въртят всекидневно, но този път наистина. В Балкана, Средна гора, Рила, Пирин и Родопите се сече безмилостно. Цялата красива Розова долина зиме и лете е запушена от отровния облак на едно предприятие, което се намира в средата и - в село Горно Сахране. В тази фирма се говори на турски и се унищожават българските гори. От истинските дървета се създават талашитени плоскости, които пътуват за Турция, за да направят от тях мебели и да ни ги продадат отново. Като допълнителна екстра децата от селото получават дихателни болести. Що материали се писаха, що журналистически разследвания и разкрития се правиха - нищо не помогна. Собствениците на фирмата намираха начин да намажат важните хора от важните служби и винаги когато се правеше проверка на въздуха примерно, показателите бяха в рамките на допустимото.
Разказвам тази история, защото покрай комичните напъни на Борисов тъжно си помислих, че България много прилича на горите си. Най-хубавите на Балканите. С изключително богатство на флора и фауна. И в същото време те са най-обезкървяваната наша част от природатата. Така е и с държавата, която преди двадесет години имаше всички шансове да тръгне в една нова посока, още повече че имаше сериозни промишлени и селскостопански ресурси. Две десетилетия са достатъчен период, за да видим докъде я докарахме. Доникъде я докарахме и това е тъжната констатация.
И това, защото всеки управник се държеше като башибозук. Сегашните пък хептен. Изглежда г-н Борисов е повярвал на легендите, които се носят за него. Особено на тази, че когато отишъл в Брюксел, се спрял да погледа известната статуя на пишкащото момченце. Като се спрял пред него, то се наакало. Ето днес министър-председателят щял лично да се занимава с горските. Какво, няма доверие на Мирослав Найденов ли?! Или въобще няма доверие на никого, както повече ми се струва вероятно! Или това е поредното изхвърляне в стил Фигаро, който е тук и там, и навсякъде. И как така лично, поне да привика и Цветанов, че нещата да си дойдат на мястото. Ето, една от последните кървави разправи на Йосиф Висарионович Сталин беше с лекарите. Той ги обяви в заговор и развърза ръцете на Берия. През последните седмици властта се сдърпа с българските лекари. Обиди ги и не пожела да се извини. Подпукаха дипломатите. БАН си минава по реда. Сега ще почнат горските. После полските. После... кого?!
Ама, питам аз, кога ще почнат депутатите, партийните хрантутници, цялата тая гарнитура, която управлява на различни нива в цялата държава?
Щото, да не ги почваме ние...

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ