20 Февруари 2020четвъртък21:18 ч.

Френски ми работи

/ брой: 13

автор:Юрий Борисов

visibility 1338

Във вторник френският президент Франсоа Оланд даде третата си голяма пресконференция. Близо три часа. Ширещата се всепоглъщаща жълтения забеляза единствено въпросите и отговорите за първата дама и за някаква любовна история на държавния глава. На самата пресконференция те отнеха не повече от пет минути, а камерите ясно показаха отегчението от тях дори сред самите журналисти. Дни преди това социологията регистрира, че 77% от французите се дразнят от нахлуването в личния живот на Оланд.
Президентът очерта жалоните на своето управление. Икономика, износ, конкурентоспособност, хоризонти пред предприятията, работни места, бюджетни съкращения и тяхната логика, пътят на Франция, силата на Франция, предизвикателствата пред Франция, това са думите, около които беше организирана всяка мисъл. И при въпросите, и при отговорите.
На упрека, че върви по стъпките на Саркози, президентът отговори:  "Пътят е същият, но ние вървим по него по-бързо и ще стигнем по-далеч."
"Аз съм социалдемократ." Това изявление взриви френското публично пространство. "Какво означава това?" "Оланд е първият президент - социалист и пръв (днес бивш) ръководител на ФСП, който произнася тези думи!" Негов близък сътрудник непосредствено след пресконференцията, по Канал 1, се опита да даде дефиниция: "За разлика от социалиста, социалдемократът на първо място поставя предприятията и тяхната способност да разкриват работни места." Вчера в. "Либерасион" се развихри: "Какво представлява Оландизмът?" "Още един социализъм?" "Антимарксизъм?" "Социал-либерализъм?" "Или просто либерализъм?" "Антикейнсианство?" "Едиториализъм?" Последното понятие е много интересно. То произтича от многобройните редакционни статии, които призовават политиците да използват думи, които съответстват на политическите им действия.
В свое интервю Лоран Буве, професор по политически науки в университета на Версай - Сен Кантен, вчера заяви, че най-накрая Оланд е признал, че френските социалисти са на пътя на немския конгрес от Бад Годесберг от 1959 г. На този конгрес немските социалдемократи са скъсали с марксизма и са поели пътя на реформаторството, на социалната пазарна икономика, на обществения компромис. И за разлика от германците, французите са формулирали този път не в теоретични кабинети, а директно в управлението на страната. И за разлика от свои предшественици, Оланд го казва директно, без увъртания.
Президентът съобщи, че още през тази година предприятията ще бъдат облекчени с 30 милиарда евро от налози, че социалните разходи ще бъдат съкратени с 15 милиарда, че до 2017 г. ще бъдат направени още 50 милиарда бюджетни съкращения. Което от своя страна също предизвика бури от коментари. Да, ама минималната работна заплата - 1200 евро след данъци, си помислих.
В сряда се върнах от Париж, още в самолета се зачетох в българската преса и почувствах, че се връщам в моя роден индиански резерват. С други емоции, с други проблеми, с други приоритети. Бойни викове и томахавки се разхвърчаха из главата ми.
Да им имам проблемите на французите.

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ