13 Декември 2019петък23:42 ч.

Галерист събра 133-ма автори

Емблематични творби, собственост на Старозагорската галерия, може да се видят в стилен каталог

/ брой: 292

автор:Петър Георгиев

visibility 1988

Емблематични творби на 133-ма автори, собственост на Старозагорската художествена галерия, която след няколко месеца ще отбележи 55-годишнината от първата си експозиция, може да се видят от ценителите на изящното изкуство в стилен каталог.
Съставител и автор на текстовете, разположени върху 100 изящно оформени страници, е дългогодишният директор на културния институт, проф. д-р Марин Добрев. Цветните репродукции са на фотографа Цветан Четъшки, а голямоформатният каталог излиза с щемпела на "Дъга плюс" с основен спомоществовател община Стара Загора.
Заглавната корица е оформена с класическия портрет "Цар Симеон Велики", рисуван от Димитър Гюдженов през 1943 г. Изданието започва с икона на Богородица Одигитрия от XVII в., дело на неизвестен автор и се "затваря" с литографията "Диалози с А. Мантеня" (2007) на родения в Хасково Владимир Чукич. В предговора на уникалното за галерията издание проф. Добрев припомня как всъщност са положени основите на сбирката, в която днес има над 4000 творби.
Инициативата е на Атанас Кожухаров, който като учредител и първи председател на археологическото дружество "Августа Траяна" отправя покана към художника Никола Стоенчев да дари портрета на революционера Кольо Ганчев. Това е и първото платно, след което следва рисуваният от Евгения Иванова портрет на самия Кожухаров.
Градската театрална трупа пък предоставя портрета на оперната прима Христина Морфова, излязъл изпод четката на Иван Мърквичка. До втората половина на 50-те г. от ХХ век галерията остава под крилото на Историческия музей, чак през 1958 г. с решение на Общинския съвет започва организационната дейност за обособяването й като самостоятелен културен институт. Първата експозиция на новата галерия е открита на 17 юли 1960 г., почти две десетилетия неин дом е източното крило на Драматичен театър "Гео Милев". Пръв директор е художникът Руси Карабиберов, след него делото поема живописецът Иван Попчев. От 1994 г. тя се оглавява от изкуствоведа Марин Добрев. В каталога са включени почти всички произведения от основния галериен фонд.


 Корицата на каталога е оформена с портрета на цар Симеон Велики, нарисуван от Димитър Гюдженов

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ