23 Октомври 2019сряда04:40 ч.

Галерист събра 133-ма автори

Емблематични творби, собственост на Старозагорската галерия, може да се видят в стилен каталог

/ брой: 292

автор:Петър Георгиев

visibility 1946

Емблематични творби на 133-ма автори, собственост на Старозагорската художествена галерия, която след няколко месеца ще отбележи 55-годишнината от първата си експозиция, може да се видят от ценителите на изящното изкуство в стилен каталог.
Съставител и автор на текстовете, разположени върху 100 изящно оформени страници, е дългогодишният директор на културния институт, проф. д-р Марин Добрев. Цветните репродукции са на фотографа Цветан Четъшки, а голямоформатният каталог излиза с щемпела на "Дъга плюс" с основен спомоществовател община Стара Загора.
Заглавната корица е оформена с класическия портрет "Цар Симеон Велики", рисуван от Димитър Гюдженов през 1943 г. Изданието започва с икона на Богородица Одигитрия от XVII в., дело на неизвестен автор и се "затваря" с литографията "Диалози с А. Мантеня" (2007) на родения в Хасково Владимир Чукич. В предговора на уникалното за галерията издание проф. Добрев припомня как всъщност са положени основите на сбирката, в която днес има над 4000 творби.
Инициативата е на Атанас Кожухаров, който като учредител и първи председател на археологическото дружество "Августа Траяна" отправя покана към художника Никола Стоенчев да дари портрета на революционера Кольо Ганчев. Това е и първото платно, след което следва рисуваният от Евгения Иванова портрет на самия Кожухаров.
Градската театрална трупа пък предоставя портрета на оперната прима Христина Морфова, излязъл изпод четката на Иван Мърквичка. До втората половина на 50-те г. от ХХ век галерията остава под крилото на Историческия музей, чак през 1958 г. с решение на Общинския съвет започва организационната дейност за обособяването й като самостоятелен културен институт. Първата експозиция на новата галерия е открита на 17 юли 1960 г., почти две десетилетия неин дом е източното крило на Драматичен театър "Гео Милев". Пръв директор е художникът Руси Карабиберов, след него делото поема живописецът Иван Попчев. От 1994 г. тя се оглавява от изкуствоведа Марин Добрев. В каталога са включени почти всички произведения от основния галериен фонд.


 Корицата на каталога е оформена с портрета на цар Симеон Велики, нарисуван от Димитър Гюдженов

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ