16 Юли 2020четвъртък04:12 ч.

Галерист събра 133-ма автори

Емблематични творби, собственост на Старозагорската галерия, може да се видят в стилен каталог

/ брой: 292

автор:Петър Георгиев

visibility 2156

Емблематични творби на 133-ма автори, собственост на Старозагорската художествена галерия, която след няколко месеца ще отбележи 55-годишнината от първата си експозиция, може да се видят от ценителите на изящното изкуство в стилен каталог.
Съставител и автор на текстовете, разположени върху 100 изящно оформени страници, е дългогодишният директор на културния институт, проф. д-р Марин Добрев. Цветните репродукции са на фотографа Цветан Четъшки, а голямоформатният каталог излиза с щемпела на "Дъга плюс" с основен спомоществовател община Стара Загора.
Заглавната корица е оформена с класическия портрет "Цар Симеон Велики", рисуван от Димитър Гюдженов през 1943 г. Изданието започва с икона на Богородица Одигитрия от XVII в., дело на неизвестен автор и се "затваря" с литографията "Диалози с А. Мантеня" (2007) на родения в Хасково Владимир Чукич. В предговора на уникалното за галерията издание проф. Добрев припомня как всъщност са положени основите на сбирката, в която днес има над 4000 творби.
Инициативата е на Атанас Кожухаров, който като учредител и първи председател на археологическото дружество "Августа Траяна" отправя покана към художника Никола Стоенчев да дари портрета на революционера Кольо Ганчев. Това е и първото платно, след което следва рисуваният от Евгения Иванова портрет на самия Кожухаров.
Градската театрална трупа пък предоставя портрета на оперната прима Христина Морфова, излязъл изпод четката на Иван Мърквичка. До втората половина на 50-те г. от ХХ век галерията остава под крилото на Историческия музей, чак през 1958 г. с решение на Общинския съвет започва организационната дейност за обособяването й като самостоятелен културен институт. Първата експозиция на новата галерия е открита на 17 юли 1960 г., почти две десетилетия неин дом е източното крило на Драматичен театър "Гео Милев". Пръв директор е художникът Руси Карабиберов, след него делото поема живописецът Иван Попчев. От 1994 г. тя се оглавява от изкуствоведа Марин Добрев. В каталога са включени почти всички произведения от основния галериен фонд.


 Корицата на каталога е оформена с портрета на цар Симеон Велики, нарисуван от Димитър Гюдженов

Плашат ни с бензинова криза през есента

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 134

Превозвачи блокираха кръговото на Дунав мост

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 134

Читири столични квартала без топла вода за 40 дни

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 134

Сушата проваля реколтата в Северозапада

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 134

Евросъюзът заплаши Турция със санкции

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 134

Унгария с условия за спасителния план

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 134

Тръмп нарочи ЕС, че експлоатирал САЩ

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 134

Опрокурорчена държава

автор:Ина Михайлова

visibility 197

/ брой: 134

Датата

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ