10 Август 2020понеделник22:13 ч.

Гърци прехвърлят парите си в България

/ брой: 127

автор:Пламен Лазаров

visibility 1959

Всичко си дойде на мястото. След като дълги години бяха галеници на Европейския съюз, гърците най-после усетиха, че само да се ползват плюсовете от членството в общността някак си не става. Свикнали само охотно да получават, но не и да дават, те се разтресоха от протести в момента, когато трябва да затегнат колана, за да избегнат фалит на държавата. В действие влезе поговорката "Кога ядоха - не питаха, кога дойде време за плащане - никой не иска". Явно мерките за икономии, икономическите реформи и съкращаването на социалните програми, които гръцкото правителство е принудено да прави, не се нравят на гражданите и данъкоплатците.
Тази огромната задлъжнялост на страната, предшестваща може би скорошно обявяване в неплатежоспособност, дойде след дълги години на политика на социално субсидиране от държавата на дейности, изцяло изискващи пазарни отношения и спазване на определени икономически параметри. Днес при нашите съседи е поставен на карта социалният мир поради взетите в миналото грешни политически решения и лош мениджмънт.
Всичко това поражда много въпроси, които директно засягат и нашата страна.
- Кой взе решение и позволи на гръцкия капитал да изкупи почти 30 процента от банките в България? Кой ще бъде отговорен за лошия мениджмънт в тези банки? Защото част от тях са на загуба, а там български фирми си държат ресурсите.
- Защо бе допуснато незнайни и дребни гръцки фирми, с недотам ясни капитали, да се представят за сериозни инвеститори, да използват и жестоко да експлоатират евтината работна ръка у нас, а след това да избягат, без да платят нито на работниците, нито дължимите данъци към държавата ни?
- Какво ще стане с отворените или закупените от гръцки фирми предприятия у нас, ако се стигне до фалит на гръцката държава?
Крайно време е да се каже истината, че нито ноу-хауто, нито мениджмънтът, който приложиха гръцките "инвеститори" в закупените от тях български предприятия, са с очакваното качество и приходи за страната ни.
В Гърция досега нито производителността на труда е била по-голяма от тази в България, нито мениджмънтът е бил на по-добро ниво. Разбира се, там има и много генериращи бизнес фирми с можещи мениджъри, но те не са преобладаващи. Съседите ни обаче доста добре успяха да използват възможностите, които им даде членството в ЕС, за да привлекат значително количество европейски субсидии и да наложат висок стандарт на живот, който не отговаря на реалностите. Това е видно сега, но е малко късно за оценка.
Положителното за нас е, че през последните дни се забелязва рязко увеличаване на депозитите, направени от гръцки граждани и фирми в български банки. Но не в тези с гръцки собственици. Това показва доверие към страната ни като цяло и възможности, които трябва да използваме, за да привлечем истинския, сериозния гръцки бизнес, с когото да си партнираме.

 

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 13

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 10

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 13

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 342

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ