12 Май 2021сряда12:33 ч.

Гении с акъл на 5-годишни, или феноменът "Рейнман"

Учените се опитват да разгадаят тайната на необичайните личности с изключителни математически способности, музикална дарба и зашеметяваща памет

/ брой: 171

автор:Альона Нейкова

visibility 4984

Надали ще се намери човек, който да не е чувал за "Рейнман". Разкошният, но тъжен филм, режисиран от Бари Левинсън, получава 4 статуетки "Оскар" и "Златна мечка" на Берлинския международен кинофестивал през 1989 г. Трогателната история разказва за съдбата на аутистичния гений Реймънд Бабит, който е с психични проблеми, но прави наум изключително сложни аритметични изчисления. В същото време главният герой е като 5-годишно дете: не може да отиде до магазина да напазарува, не знае да пресече пътното платно, камо ли да е наясно как се кара кола и какво трябва да направи, за да има семейство. От появата си названието на световноизвестната кинодрама с Дъстин Хофман и Том Круз се превръща във визитна картичка на хора с необичайни способности.

Феноменът "Рейнман" се изследва от дълги години. В медицинската терминология, описваща проявите на изключителни способности в много тясна област у психически нездрав човек, най-често се среща названието савант-синдром (фр. savant - знам, учен). Това рядко състояние, обикновено свързвано с аутизма, засяга много малко хора - смята се, че по света те са не повече от 50 души. А за последния век са документирани около 100 случая.
Савантите имат много силно изразени способности, за сметка на други познавателни нарушения и изоставане в умственото развитие. Това състояние може да бъде както наследствено, така и придобито впоследствие, при евентуално увреждане на централната нервна система или черепно-мозъчни травми. Често такива хора могат дословно да повторят двучасова лекция, след като я чуят само веднъж, или да умножат няколко 6-цифрени числа и да кажат отговора на секундата, за отрицателно време да научат наизуст 3-4 енциклопедии или 5-6 езика, да начертаят подробна карта на града, щом прелетят над него със самолет, да изсвирят непозната мелодия без ноти, както и да кажат кой ден ще е Новата 2050-а година например.
Тези, а и много други умения на савантите предизвикват безкрайно учудване: как толкова обемна информация се побира в човешкия мозък, камо ли в такъв, който се смята за не много здрав? Нека потърсим отговора на този въпрос в историите на най-известните днес гении интроверти.
Феноменалният Ким Пийк, превърнал се в прототип на героя на Дъстин Хофман в "Рейнман", е роден на 11 ноември 1951 г. в Солт Лейк Сити, САЩ. Започва да чете, когато е едва на 16 месеца. Заради недостатъчно развита координация на движенията се научава да ходи чак на 4 години. Казват, че наизустява над 9000 тома специализирани книги, включително телефонните справочници на няколко града и разписанието на влаковете по цял свят. Приятелите го наричат "компютър", защото запаметява невероятен обем информация и е способен да изчисли на кой ден от седмицата се пада определена дата, в която и да било година. При всичките си невероятни способности Ким напълно е лишен от абстрактно мислене и не разбира дори елементарни поговорки. До края на живота си през 2009 г. Ким Пийк е смятан за гений в областта на историята, литературата, географията, спорта, музиката, датите, числата и др.
Шотландският художник Ричард Уоуро е роден на 14 април 1952 г. в семейството на училищна преподавателка и полски военен офицер с образование на инженер-строител, станал впоследствие библиотекар. Момчето е диагностицирано като умствено изостанало, когато е на 3 години. Научава се да говори чак на 11, почти напълно ослепява. Още преди да проходи, започва да рисува, първоначално с тебешир върху дъска, а после и с пастели. Създава пейзажи, включително и морски, видени някога в книгите, добавяйки по нещо и от себе си. И с абсолютна точност си спомня датата и мястото, на които сътворява произведенията си. Шедьоврите му поразяват изкуствоведи, които ги описват като "създадени с прецизността на механик и вдъхновението на поет". В зората на 70-те една от изложбите на Ричард е открита от самата Маргарет Тачър, която по онова време е министър на образованието. Желязната лейди дори си купува няколко произведения на даровития младеж, чиито картини с необичайна техника са били притежание и на Йоан Павел II. Художникът умира от рак на 53 години.
Обявеният за един от най-великите джазови музиканти в света Дерек Паравичини е роден на 26 юли 1979 г. Лекарите смятат, че мозъчното му развитие е нарушено, тъй като се появява на бял свят преди термина. Но ограничените му психични възможности и липсата на зрение не му пречат да свири от 4-годишен. Получава прякора Човекът-iPod, тъй като може да пресъздаде на рояла всяко произведение, чуто само веднъж. Когато е едва на 9, изнася първия си голям концерт в лондонския Барбикън хол с Кралския филхармоничен оркестър. Но до ден днешен Дерек е с интелекта на 5-годишен, не знае откъде да вземе нещо за хапване, камо ли да си приготви сам дори сандвич. Трудно се облича сам, а за личната хигиена му трябва поне час. Склонността му да повтаря всичко, което чува, се нарича ехолалия и е присъща на 75% от аутистите.
66-годишният жител на Лос Анджелис (САЩ) Боб Петрела официално е признат за "човек, който нищо не забравя". Разбира за способностите да помни всичко, когато е ученик: не му се налага да учи, за да го изпитат или перфектно да направи контролно или тест. Може да възпроизведе всички разговори, които е провел или чул, както и да цитира датите, на които се е запознал с приятелите си. В мозъка на Боб завинаги са запечатани резултатите от футболни мачове. А когато крадци му задигат телефона, успява да възстанови по памет стотици контакти от указателя на апарата.
Като малък Даниел Тъмет, който е първото от деветте деца в британско семейство, страда от епилепсия и само 4-годишен едва оцелява след много силен припадък. Предполага се, че именно тогава в мозъка му се случват промени, повлияли на невероятните му математически способности. Свръхработоспособният савант-аутист, както сам се нарича, може да прави наум изключително сложни пресмятания, оперирайки с числа, съставени от над 100 знака. Представя си цифрите като визуални образи с цвят, структура и форма. Също така може да "усети" дали числото е просто или съставно. На 14 март 2004 г. подобрява рекорда на Европа, възпроизвеждайки за 5 часа и 9 минути 22 514 знака след запетаята на числото Пи. А и доказва, че само за седмица може да научи напълно непознат език, проговаряйки изключително бързо на исландски. Знае още английски, френски, фински, естонски, испански, немски, литовски, есперанто, румънски и уелски. Освен това сам измисля нов език - манти, чиято граматика е сходна с финския и естонския.
Тези, а и много други истории на гениални аутисти всъщност показват, че техните изключителни способности не винаги може да се приемат за дарба. По-скоро са феномен, който превръща живота им в бреме.Ким Пийк                                                            

  Ричард Уоуро

Дерек Паравичини

Боб Петрела

Даниел Тъмет

Заложиха 20 млрд. лв. нов дълг

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 89

Масово убийство в руско училище

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 89

Извънреден форум на ЕС за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 89

Унгария наложи вето на ЕС за Китай

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 89

Кратки новини

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 89

Пак ще "пляскаме" Русия

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 89

Култура в локдаун

автор:Лозан Такев

visibility 232

/ брой: 89

Защо сме в изолация

автор:Юри Михалков

visibility 302

/ брой: 89

Ново Време

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ