24 Септември 2023неделя17:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

Липсата на нов държавен бюджет затруднява финансирането на дейности като образование и социални услуги, казва кметът на община "Тунджа"

/ брой: 22

автор:Деси Велева

visibility 153

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ е кмет на община "Тунджа", област Ямбол, от 2003 г. Роден е на 1 октомври 1959 г. в с. Генерал Инзово, община "Тунджа". Историк по образование, възпитаник на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Женен е, с две деца. Като кмет на община вече 20 години доказва колко полезна за хората може да бъде социалната политика на "БСП за България".- Г-н Георгиев, в началото на годината обявихте, че община "Тунджа" е приключила най-успешната финансова година в 35-годишната история от създаването си. Как постигнахте тези резултати на фона на общата картина на затрудненото финансово положение в местната власт?
- Действително през миналата година, когато общината празнува 35 години от създаването си, постигнахме най-големия бюджетен обем - над 37,5 млн. лв., защото успяхме да преизпълним заложените приходи в бюджета.
Община "Тунджа" има своята специфика - тя е четвърта по територия в страната, обхваща 44 села с население близо 24 000 души и е една от четирите общини без административен център на нейна територия. Имаме 130 км общинска пътна мрежа, 592 км улична мрежа, 624 км водопроводна мрежа, за ремонта на които никога не достига финансов ресурс - и като собствени приходи, и като държавна капиталова субсидия. Затова за нас е голямо постижение, че през 2022 г. успяхме да реализираме голям обем от собствени приходи - над 10,5 млн. лв., което ни позволи да решим повече проблеми.
Възползвахме се от завишения инвеститорски интерес и предложихме на търгове за продажба неземеделски земи, които никога досега не са носили приходи на общината. С получените над 4 млн. лв. реализирахме строителна програма в над 20 от населените ни места с фокус ремонт на уличната мрежа. Повечето приходи ни позволиха да вложим и повече средства за поддръжка на общинската пътна мрежа. С целеви средства от държавния бюджет общината изпълни ремонта на общинския път от 3,7 км, който е от границата с община Ямбол и с. Кабиле до автомагистрала "Тракия" за 1 млн. лв. През годината не пренебрегнахме и нуждите на общинския сграден фонд - извършихме ремонти в училища, читалища, пенсионерски клубове и кметства.  
- Има ли общината сериозни дългове?
- Общината не само няма сериозни дългове, а няма никакви задължения. Приключихме 2022 г. без неразплатени ангажименти към нито един от нашите контрагенти.
- Чувствате ли се стабилни в планирането на разходите за тази година?
- Стабилни е пресилено да се каже, след като не е ясно кога ще има приет нов държавен бюджет и съответно общински бюджет за 2023 г. Но вече сме по-спокойни, след като излязоха указанията как да се процедира за приемане на обектите от капиталовата програма за 2023 г. През февруари  внасяме в Общинския съвет тези обекти с размера на миналогодишната капиталова субсидия, като добавим и наши налични средства, за да започнем подготовката на обществените поръчки. Това е предпоставка да успеем да изпълним навреме планираните за основен ремонт и изграждане обекти.
Продължаваме да работим и по обекти от капиталовата програма от миналата година. Тогава реално изпълнявахме три различни варианта на бюджет - един преди приемането на общинския бюджет, един след това и трети след актуализацията на държавния бюджет през юли, което забави процедурите за избор на изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки и самото строителство.
- Как ще ви се отрази липсата на нов държавен бюджет?
- И тази година сме принудени да работим в условията на неприет бюджет, но, за съжаление, сега не е ясно кога ще имаме нов. Това затруднява финансирането на немалко държавни дейности, като образование и социални услуги, както и на местните дейности. С приемането на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. законодателят е осигурил гаранции, че няма да се възпрепятства или спре дейността на общините, но едновременно с това поставя и ограничения, включително като определя праг на разходите - до размера им, извършен за същия период на предходната година.
- За какви дейности разчитате на държавата?
- Нашето желание е да разчитаме повече на държавата в най-проблемната област -  водоснабдяването, но, за съжаление, в този сектор все още не е намерен начин за решаване на натрупаните през годините проблеми.
Водоснабдителната мрежа е амортизирана, нашите села са подложени на системно спиране на водоподаването заради аварии. Държавното ВиК дружество не успява да се справи навреме с ремонтите. Ние им помагаме с техника, която най-често предоставяме безвъзмездно, закупуваме помпи и оборудване само и само нашите граждани да не стоят без вода. Въпреки това честите аварии, които водят до спиране на водоподаването, създават един от най-големите проблеми за хората в нашите населени места.
Винаги съм твърдял, че в този сектор държавата трябва да инвестира повече, защото ВиК операторите, в които постъпват средствата за предоставяне на услугата, работят само по аварийни ремонти. Общините не разполагат с финансов ресурс за подмяна на водопроводните мрежи, а за населени места като нашите с по-малко жители е трудно да кандидатстваме и за европейско финансиране. Смея да твърдя, че сме се възползвали от всички възможности за разработване на проекти, но те са крайно ограничени. Опитваме се с общински средства да подновяваме водопроводи по улици, които ще бъдат ремонтирани, но, за съжаление, нуждите винаги са по-големи от финансовите ресурси, с които разполагаме.
- Кои са най-важните стъпки, които ще предприемете през тази година? По какви проекти ще работите?
- Един от най-важните за общината е проектът за модернизацията на уличното осветление във всички 44 населени места. За 11 от най-големите ни села подаваме проект за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, защото сме сред 74-те общини, които получихме покана за директно предоставяне на средства. Модернизацията на уличното осветление в останалите 33 населени места ще извършим чрез финансов лизинг, за който предстои обявяване на обществена поръчка.
Годината се очертава и благоприятна за ремонти по общинската пътна мрежа. Наш проект за основен ремонт на най-компрометирания общински пътен участък - с. Маломир - с. Коневец, влезе в предварителното класиране за финансиране от Програмата за развитие на селските райони, надяваме се да получи окончателно одобрение.
През тази година трябва да изпълним и няколко инфраструктурни проекта, които се финансират чрез Местната инициативна група - Тунджа, също по Програмата за развитие на селските райони. Проектите са одобрени още през 2021 г., но забавено съгласуване от Държавен фонд "Земеделие" ги проточи във времето. Наложи се и анексиране заради поскъпване на строителните услуги, но през тази година задължително трябва да ги завършим. Те са за ремонт на училище и детска градина, на две читалища, на улици, за изграждане на спортни площадки и на посетителски център.
Предстои завършването на нов корпус към детска градина в с. Роза. Изграждат се вече възложени детски площадки в 10 населени места.  Успешно защитихме и четири нови социални проекта от новия програмен период, с които осигуряваме безплатна храна, грижи в дома, патронажна мобилност и укрепване на административния капацитет за реформиране на социалните услуги в общината за над 2,7 млн. лв.
В условията на кризи и несигурност у нас и по света се опитваме да бъдем един остров на стабилност за нашите граждани и заедно с тях да преодоляваме проблемите. Местната власт е най-близо до тях, знаем нуждите и исканията им и търсим заедно верните решения, за да се чувстват хората подкрепени и сигурни в преломните времена, в които сме принудени да живеем.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Ядем ли качествено сирене?

автор:Дума

visibility 123

Общо 118 пожара са загасени през изминалото денонощие

автор:Дума

visibility 124

Осветиха нов храм за българите в Кьолн

автор:Дума

visibility 150

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 515

/ брой: 184

Стрелба в Косово, има убит полицай

автор:Дума

visibility 131

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

автор:Дума

visibility 431

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 542

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 550

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 477

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 449

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ