29 Май 2023понеделник21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Георги Гьоков: Категоричната ни подкрепа за „Марица-изток“ ще продължи

автор:Дума

visibility 52

„Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима и професионална. Подкрепа за въглищните централи за максимално удължаване на живота им, както и на въгледобива – тази цел БСП си постави още с „Визия за България“ през 2017 г., като подчертахме, че може да се изпълни с повишаване ролята на държавата като регулатор и активен участник в процесите. Всъщност две години по-късно държавата проспа действията на ЕС за климатичните промени и началото на „Зелената сделка” и сега се сетиха от ГЕРБ за  „Марица-изток“. Още тогава трябваше да се воюва за дерогация, за отсрочки, а бяхме поставени пред свършен факт. „Зелената сделка” е сериозен проблем за региона, но не по-малък проблем ни е безхаберното управление на мините“,  каза Георги Гьоков – водач на листата на „БСП за България“ в Стара Загора на среща в Раднево. В нея участваха енергийният експерт Таско Ерменков, бившият зам.-изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ Тенчо Кайряков, кандидат депутатът Динко Господинов, дългогодишни енергетици, миньори и граждани, загрижени за бъдещето на комплекса.

„БСП многократно е действала в посока да защитава държавния интерес в сектор “Енергетика“. Винаги, когато БСП е управлявала, се е вдигала два пъти цената на въглищата, два пъти са се увеличавали заплатите на българските миньори, имало е модернизация и закупуване на нови багери, необходими за "Мини Марица-изток“. Когато има политическа воля и интересът на държавата съвпада с този на хората, пътища се намират, решенията се получат и резултатите са налице. Решение за запазване работата на българските миньори бе прието и гласувано по предложение на  БСП още през 2020 г. Тогава бе забранено на МС да предприема каквито и да е действия, които да попречат на работата на въглищните централи, с цел гарантиране спокойствието на българските работници в минния сектор“,  припомни бившият депутат Таско Ерменков. По думите му не трябва да се противопоставя една енергетика на друга, в този сектор съюзът не е „или“, а е „и“ и трябва да се работи за развитие с дългосрочен държавен ангажимент за разработване на нови индустриални мощности и намаляване на енергийната бедност.

„Наш приоритет и за 49-ото НС е да запазим комплекса „Марица-изток“ и няма да позволим да затвори. Ще предоговорим с ЕК Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ за гарантиране на въглищната енергетика. Миньорите трябва да бъдат спокойни, защото се взе едно сериозно и дори историческо решение. Това е едно обединение между всички политически сили за промяна в Плана за възстановяване и устойчивост - Народното събрание задължи правителството да предоговори с ЕК Плана за възстановяване и устойчивост в частта “Енергетика“, допълни  Георги Гьоков и подчерта, че само една социално-отговорна партия разбира не само ежедневието, но и бъдещето на българските граждани и българската икономика и това е Българската социалистическа партия.

За тежкото състоянието на „Марица-изток“ алармира д-р инж. Тенчо Кайряков. „Силна тревога буди предрешената ликвидация на мините от сегашното им ръководство и настоящото министерство - видима от несъстоятелната работа  повече от  2 години, от  върховите постижения по добив и несъответствието в откривните работи. Изоставянето е над 20 млн. куб. м откривки за 2022г. и за първите 2 месеца и половина на т.г. - над 3 млн. куб. м. Силно безпокойство създават много ниският коефициент на откривни дейности, спряната  експлоатацията на горните хоризонти и на северозапад, и на югоизток, нехайството  по рекултивационните работи и незагриженост по обработваемите площи, нереализираните основни инвестиционни проекти, касаещи цялата експлотационна дейност на мините и може би това се цели?!“, риторично попита присъстващите  бившият зам.-изпълнителен директор.

Георги Гьоков изрази загрижеността и категоричната подкрепа на листата за бъдещето на „Марица-изток“, пряко свързано с бъдещето на Раднево, Гълъбово, Стара Загора, региона и съседните на него – „Това е нашата клетва пред вас, които ще ни дадете доверието си на 2 април с номер 1 в бюлетината. Ние от началото на кампанията ясно повтаряме нашите ангажименти да работим за запазване на комплекса и предотвратяване поемането на каквито и да било ангажименти, възпрепятстващи работата му. Най-важните в комплекса са хората. Разбира се, ще работим и за привличане на устойчиви инвестиции в индустрията и високите технологии, които да гарантират модерни и сигурни работни места, с отлични условия на труд и много добро заплащане. Ще работим и за рехабилитация и подобряване на държавната и общинска публична инфраструктура, включително и чрез целеви програми за региона“, информираха за програмните си цели кандидатите.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ