29 Ноември 2023сряда00:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Гьоков: Само силна лява партия във властта гарантира стабилна и социална държава

Единствено БСП има ясна програма за увеличение на доходите на работещите и пенсионерите, както и на помощите за социално уязвимите групи, заяви водачът на листата на "БСП за България" в Стара Загора пред БСТВ

/ брой: 181

автор:Нора Стоичкова

visibility 150

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- БСП беше безспорният социален стълб в управлението по време на редовния кабинет. Нека да припомним какво беше постигнато в социалната сфера и как то ще бъде надградено в следващия редовен кабинет с участието на БСП.

- БСП постигна много в социалната сфера. Бюджетът за тази година е с 22 млрд. лв. за социални политики благодарение на нашето участие в редовния кабинет. Не знам дали има нещо подобно за последните три десетилетия - да е направено това, което ние успяхме да постигнем за 7 месеца. Особено в тези времена на кризи, които връхлитат една след друга.

Българите заслужават да имат тези социални придобивки. Още при преговорите по коалиционното споразумение ние от БСП успяхме да наложим голяма част от нашата програма. Направихме наистина много и това ни дава право да влезем в тази предизборна кампания с високо вдигнати чела. Трябва да кажем и какво не успяхме да направим заради краткия живот на редовното правителство, както и какво смятаме да направим за българските граждани. 

- Да обърнем внимание на младежката политика на партията.

- Като говорим за младите хора, смятам, че на тях трябва да се обърне голямо внимание. Не само заради страшната демографска криза, която някои наричат катастрофа и не са далеч от истината. Младите хора са една от уязвимите социални групи. Да създаваш и отглеждаш деца у нас не е лесна работа. За едно младо семейство доходите са от решаващо значение и затова ние водим последователна политика за тяхното повишаване. Конкретно:

1. Осигурихме безплатни детски градини и ясли. Днес всички наши конкурентни партии се хвалят с това постижение и си го приписват като заслуга. Успоредно с това ние осигурихме и компенсации за онези родители, за чиито деца не се намира място в детските заведения, така че да могат да посрещнат увеличените разходи. 

2. Увеличихме размера на майчинството през втората година от 380 лв. (на колкото го остави последният кабинет на ГЕРБ) на 710 лв., колкото е минималната заплата. Да оставиш майчинството на 350 лв. на фона на вдигаща се средна заплата в страната е престъпление. Затова ние почти веднага вдигнахме майчинските до размера на минималната работна заплата. Оттук нататък винаги ще настояваме втората година на майчинството да следва минималната заплата.

3. Вдигнахме детските надбавки с 25 на сто.  Сигурно на фона на нарастващите цени това изглежда недостатъчно, но това бяха възможностите. 

4. Осигурихме на учениците от 1 клас и 8 клас еднократна помощ от 300 лв. Смятаме, че всички деца от 1 до 8 клас заслужават такава помощ и затова в следващото управление ние ще наложим тази мярка, като увеличим помощта на 350 лева. 

5. Предлагаме също доходите на младите хора до 26 години да бъдат освободени от данъци.

Така че има какво още много да се направи за младите хора и семействата с деца.

- Да поговорим за работещите хора. Какво свърши БСП за тях и какво още смята да надгради?

- Битува мнението, че държавата не трябва да се грижи за работещите хора, защото те имат постоянни доходи и могат да се справят сами. У нас обаче ситуацията е различна. Много от трудещите се едва свързват двата края, не само заради инфлацията, но и заради изначално ниското заплащане на труда им. Това са т.нар. работещи бедни. Затова направихме следното:

Увеличихме минималната работна заплата на 710 лв. Но не поради прищевките на синдикати и работодатели. Постарахме се плавното вдигане на МРЗ да бъде обвързано с обективни обстоятелства, както и с Европейската директива за адекватния размер на минималните заплати, която да позволява на европейските граждани да задоволяват текущите си нужди. Ние изпреварихме малко събитията и изработихме механизъм, по който да става това увеличение. МРЗ трябва да е 50 на сто от средната работна заплата в страната. Но за да се избегнат изкривяванията, важно е да се избере правилно референтния период. На този принцип предлагаме минималната заплата от 1 януари да стане 850 лв.

- И това ще се случи, когато БСП влезе във властта след изборите...

- И да не сме, пак ще настояваме за това. Но когато не си във властта, а си опозиция, може да предлагаш много хубави неща, но те да не се изпълнят. От опит знам, че управляващите, особено когато ГЕРБ бяха такива, не се вслушват в гласа на опозицията. 

- Да, първоначално не се вслушват, а после си го вкарват в програмата и си го приписват като тяхна заслуга. Като бившият министър на социалните грижи Сачева, която в едно предаване каза, че благодарение на ГЕРБ детските градини и яслите са безплатни. 

- Да, не би трябвало да е така, но хората знаят кой какво е направил за тях.

Да продължим с работещите хора и мерките, които предвижда БСП за тях.

Увеличихме ваучерите за храна от 80 лв. на 200 лв., както и техния обем. Те вече могат да се използват и за туризъм, за културни мероприятия и други. Още много неща могат да се направят за тях, но ако БСП е във властта.

И пак да подчертая - ние можем да предложим съответните мерки за повишаване на доходите, но властта решава това. Непрекъснато получаваме критики, че със силната си социална политика в тези седем месеца сме натоварили изключително много бюджета. Слушаме това сега и от служебния министър на финансите, която беше ресорен зам.-министър по бюджета по време на управлението на редовния кабинет. Всички тези мерки са съгласувани навремето и с нея. Много странно е, че сега тя говори, че мерките натоварват бюджета и това щяло да доведе до свръх дефицит. Нямам представа как се формира този свръх дефицит, като всяка стотинка разход е съгласуван лично с нея.

- Смятате ли, че служебният министър на финансите изпълнява политическа поръчка да удари БСП тъкмо по социалната програма?

- Не ми се иска да мисля, че г-жа Росица Велева участва тъкмо в този политически сценарий. Но не мога да не забележа, че усилията на всички служебни министри са насочени като че ли срещу БСП. Ние направихме силна социална политика и сега усилията са да се омаловажи постигнатото от БСП.

За всички социално уязвими групи имаше мерки за повишаване на доходите и не може да се твърди, че едни са били облагодетелствани за сметка на други. Така че тази атака е непонятна за мен. Всеки, който ни атакува в момента, трябва да си даде сметка, че във времена на криза и сериозна инфлация, високи цени на енергия, държавата е призвана да помисли и за хората, които не могат да се справят сами с живота. Не можем да ги оставим, образно казано, да умират от глад или да стоят на студено. 

- Да поговорим за доходите на пенсионерите. Ще има ли преизчисление на пенсиите? 

- Увеличението на пенсиите е една от нашите каузи, защото у нас доходите на възрастните са изключително ниски.

Вдигнахме им доходите средно с 12,8 на сто от декември 2021 г. и с 26% средно от юли 2022 г. Това е сериозно, но пак повтарям - средно увеличение.

В кампанията се срещам с много хора и повечето от тях изразяват задоволство. На фона на това, което ГЕРБ направиха в тази сфера за 12 години, ние направихме доста повече за хората, при това само за 7 месеца.

От 1 октомври предстои преизчисление на пенсиите. То има за цел да отстрани една несправедливост - да изравни доходите на онези, които са се пенсионирали по-назад във времето, с тези на пенсиониралите се по-скоро.

- Ще доживеят ли хората това преизчисление на пенсиите, след като служебното правителство даде зелена светлина за довършването на АМ "Хемус" и твори два търга за ремонт на тунелите в Правец и Витиня? Ще има ли достатъчно пари в бюджета за това?

- Да. Това преизчисление от 1 октомври ще сближи старите с новите пенсии. То ще засегне около 715 000 души, които ще получат средно 15% увеличение на доходите. Тогава средната пенсия от 669 лв. ще стане някъде към 720 лв. Такива са предварителните изчисления.

Парите за това са осигурени с актуализацията на бюджета от 1 юли. И тези пари не са от заеми. Те са резултат от повишена събираемост в първото полугодие на тази година.

Аз мога да уверя пенсионерите, че служебното правителство няма как да отмени това преизчисление, защото то е заложено в Закона за бюджета на ДОО. А и към 1 октомври няма действащ парламент, който да отмени това решение и да актуализира по друг начин бюджета.

Друг е въпросът как ще се продължи занапред с увеличението на пенсиите.

Ако БСП влезе отново в изпълнителната власт, ще има нова актуализация на пенсиите, така е записано в нашата програма. Сега чувам много популизъм в посланията на едни нови партии, формации и движения, които се опитват да се маскират като социални и леви. Чувам ги да казват, че единственото решение е преизчислението на пенсиите трябва да стане със средно осигурителния доход за 2021 г. Съгласен съм, това е било и желанието на БСП, но когато се пресметне колко ще струва това на бюджета, трябва честно да кажем на хората, че засега това е невъзможно. Всички партии, които предлагат такова нещо, лъжат. Няма как да се случи.

От 1 януари 2023 г. в пенсионната система трябва да се случи нещо друго: коефициентът на тежест за една прослужена година трябва да стане от 1,35%, колкото е в момента, на 1,5% - референтна стойност, предложена от Международната организация на труда.

Слушах изказване на един от кандидатите на тези партии в предизборен дебат да казва, че той бил измислил това и даже го бил предложил преди години, но никой не му обърнал внимание. Това е политика на БСП, откакто се помня. Това е един от начините за увеличаването на пенсиите. А тази референтна стойност от 1,5 е заложена в документите на МОТ и ние трябва да се стремим колкото може по-скоро да я достигнем. 

Другото, което трябва да се направи с пенсионната система, е кога да се случи осъвременяването на пенсиите. Дали ще бъде с 50% от средния осигурителен доход и 50% - инфлацията, или само спрямо инфлацията, която превишава средния осигурителен доход, е въпрос на бъдещо решение. Но от 1 юли догодина трябва да се случи това осъвременяване. Ако инфлацията е сметната на 15%, значи пенсиите трябва да се увеличат с толкова... Обективно и точно, за да няма популизъм и заблуди. 

- Има и още постижения на БСП в социалната сфера.

- Увеличихме социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. Това е една особена категория, получава се при недостатъчен трудов стаж. Тя е държана години наред на изкуствено ниски нива. Едва ли не това са мързеливи хора и затова не заслужават повече. Но в тази група има хора, които имат по 25 години трудов стаж, но не им достига малко до изискуемия по закон, който се променя всяка година. Още повече след 10 ноември 1989 г., в първите години на т.нар. демокрация, много хора работеха и работодателите не им плащаха осигуровки и съответно нямат осигурителен стаж. Ние подходихме с особено внимание към тази категория хора. С размера на тази пенсия са свързани и други социални плащания, например пенсиите на хората с увреждания, така че я вдигнахме на 247 лв. Разбираме, че това не е голяма сума, но я увеличихме с 45% и това даде тласък на доходите на свързаните с нея категории. Така постигнахме 45% ръст на пенсиите за инвалидност. С 45% увеличихме и добавките за ветераните от войните.

- А вдовишките пенсии не трябва ли да се увеличат?

- В момента вдовишките добавки са 26,5% от доходите на починалия съпруг. Ние предлагаме като първа стъпка този коефициент да бъде вдигнат на 30%, с идеята в бъдеще този процент плавно да се увеличава. Всички обаче трябва да са наясно, че в солидарната система пенсията не се унаследява. 

И още - ще посоча като пример и добавката към пенсията от учителския фонд. Този професионален фонд, който е част от пенсионната система, за мое учудване се управлява добре. Предлагаме за учителите да се увеличи добавката от 0,3% на 0,5%. Ако редовният кабинет все още беше на власт, щяхме да го направим още сега, от 1 октомври. При тези обстоятелства смятам, че във фонда има достатъчно ресурс, за да се случи това увеличение още от 1 януари догодина.

- Какво постигна и какво ще надгради БСП в мерките за уязвимите групи от населението?

- Замразихме цените на тока за бита още в началото на управлението от ноември м.г. Спомняте ли си как БСП първа поиска да се наложи мораториум върху бясно увеличаващите се цени на енергоносителите? Голяма част от българите се отопляват на ток, например. Но когато заговорихме за мораториума върху неговата цена, всички ни анатемосваха. Въпреки всичко ние настоявахме и мнозинството в парламента взе това решение. Нека хората сами да си направят сметка как плащат енергията по цени, които са горе-долу същите като от миналата година. Представете си само, ако българите бяха излезли на свободния пазар на тока, какъвто беше планът това да се случи от началото на т.г. Представете си само 700-800 лв. за мегават и как българите ще плащат скъпия ток, с тези доходи. Ако не беше БСП да поиска мораториум и да убеди партньорите си, че това е крайно необходимо, сега вече щеше да е страшно за всички.

И въпреки че въведохме този мораториум върху цените на тока, успяхме в социалното министерство да разширим обхвата на хората, които могат да получат помощи за отопление. Така над 261 000 домакинства получиха целева помощ за отопление. Успяхме също така да направим актуализацията на  бюджета за тази година, че за новия отоплителен сезон 2022-2023 г. обхватът на хората да се увеличи. Намалихме критериите за получаване на тази помощ, така че броят на домакинствата с достъп до нея да се увеличи на 310 - 330 000. С много голяма борба и настояване пред нашите партньори успяхме да постигнем и да увеличим със 100 лева тази помощ. Това са постижения, които трябва да отбележат и най-черногледите.

Коментира се, че това са социални плащания, които ги изяжда инфлацията, и е така, но без тях какво щяха да правят хората сега? Колко българи нямаше да преживеят онази зима, както и тази зима, която ни чака.

Така че добрите неща трябва да се отчитат. Дори и да ни се виждат малко, нека не бъдем толкова черногледи и да признаем, че БСП направи в това отношение възможното. При това почти на ръба на баланса на бюджета. 

- Г-н Гьоков, как се постига целта "стабилна и социална държава", какъвто е слоганът на "БСП за България" в тази кампания?

- С работеща икономика. Това е краткият отговор на този въпрос. Ще допълня още, че това се постига със силна лява партия в управлението на страната. Били сме свидетели на икономически подем, обаче в онези времена социалната политика е куцала, тъй като управлението на страната е било дясно ориентирано.

Днес е екзотично да мислим, че само една партия ще управлява държавата. В близките години управлението ще бъде коалиционно. Затова участието на една автентична лява партия със силна социална програма в управлението би гарантирало и силни социални политики в помощ на хората у нас. Разбира се, при стабилна финансова система и работеща икономика.

Ще подчертая отново, че при редовното правителство България се нареди на първо място в Европа по индустриално и икономическо развитие. Така че приказките, че редовният кабинет е сринал икономиката и финансите са абсолютно несъстоятелни... Данните са от "Евростат" и не могат да бъдат оспорени. 

- Но служебното правителство започна да спори с европейската статистика, веднага щом застъпи в МС.

- Най-много ме подразни коментарът им, че имало провал в социалната политика. Фактите говорят точно обратното. 

  • В заключение, кажете на избирателите защо трябва да се гласува за "БСП за България" с щ28 в интегралната бюлетина на 2 октомври?
  • - Доброто представяне на БСП на тези избори минава през доверието на избирателите. "БСП за България" има ясна и точна програма, със силни социални политики. Призовавам всички, първо, да излязат да гласуват. Второ, призовавам хората да сравнят програмите на партиите и тогава да изберат най-доброто за себе си и за България. "БСП за България" трябва да има силно представителство в парламента, както и в изпълнителната власт, за да се осъществят плановете в социалната сфера. И накрая - трябва да се гласува за "БСП за България", за да има силна, справедлива и социална държава.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 230

40 на сто от българите не си купуват мебели

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 230

Боровец е сред най-добрите непознати ски курорти в Европа

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 230

Освободен е корабът с българи в екипажа

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 230

Вучич: Скопие ни предпочита пред София

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 230

Гръцките лекари с рецепти за култура

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 230

Пробиви

автор:Александър Симов

visibility 243

/ брой: 230

Кошмарен сняг

visibility 239

/ брой: 230

Вучич в "засада"

автор:Юри Михалков

visibility 278

/ брой: 230

Трима рицари на духа

visibility 243

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ