25 Октомври 2020неделя09:52 ч.

Разговор

Георги Кадиев: Въпросът е да вярваме ли на НСИ

Международните институции вече са уведомени за гафа с данните за вноса, ще ни гледат под микроскоп, казва бившият заместник-министър на финансите

/ брой: 41

автор:Мая Йовановска

visibility 2416

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев оповести през миналата седмица, че на основата на сравнителен анализ е установено, че Агенция "Митници" и Министерството на финансите най-вероятно умишлено са подали грешна информация на НСИ и БНБ. Той разкри, че е абсолютно нелогично при ръст на износа и ръст на вътрешното потребление да има такова сериозно намаление на вноса. И така реалният растеж на БВП за 2019 г. няма да е 3,3% както излиза сега. Митниците и НСИ излязоха с официална декларация, в която твърдят, че данните не са манипулирани. По темата, която разгорещи страстите в парламента, разговаряме с бившия депутат и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев.

- Господин Кадиев, след няколко дни мълчание НСИ излезе със съобщение, за да обясни странните данни за вноса. Твърдят, че не става въпрос за манипулация, а за промяна при подаването на митническите декларации. Не е ли нелепо това обяснение?    

- Оправданието на НСИ е невярно и некоректно. Опитват се да замитат скандала. Информацията, която изнесе проф. Румен Гечев, е вярна. Данните за вноса на суров петрол са много силно подценени. Това се вижда от статистиката на сайта на "Евростат". Тази статистика се подава от нашия НСИ. Там месец по месец са дадени данните за 2018 и 2019 г. Като за 2019 г. липсват данни за декември. Оттам много ясно се вижда как 2018 г., както и януари и февруари 2019 г., сумите на средните количества се движат между 180 и 360 млн. евро месечно. И изведнъж от март 2019 г. те падат рязко на между 23 и 60 млн. евро месечно. Това е абсурдно. И би означавало, ако е вярно, че или "ЛУКОЙЛ" е спрял да работи, или България е спряла да потребява горива. Но нито едното, нито другото е вярно. Разликата през тези месеци след март е средно четири пъти по-малка спрямо същия месец за предходната година. За 2018 г. вносът на суров петрол е за около 2 млрд. и 580 млн. евро, а за 2019 г. без един месец е 1 млрд. и 250 млн. евро. Разликата обаче е около 3 млрд. лв., което е огромна сума. 

Но това е само за вноса на суров петрол. Явно обаче и в други графи има липсваща статистика за внос. При изготвянето на платежния баланс, когато има липсваща статистика, БНБ вкарва липсващите числа в т.нар. графа "Грешки". И наистина в тази графа е отбелязана сума около 4 млрд. лв. Винаги има някакви ревизии, изглаждания на данни в края на периода. Но разликите никога досега не са били толкова големи. Не е нормално от март 2019-а - това са вече 11 месеца, НСИ да не си е оправил статистиката. Това е най-просто казано: "ЛУКОЙЛ" внася между 5 и 6 танкера с петрол на месец, а НСИ е виждал само един. Ако може да се приеме, че за последното тримесечие на 2019 г. все още липсват някакви декларации, както те твърдят, не мога да го приема за март, април, май, юни и юли същата година.

- Дали е направено умишлено, все пак се борави с числа, а не с някакви отвлечени понятия?

- Не знам. Когато обаче се погледнат данните, те веднага правят впечатление. Все едно да сте вземали заплата от 1000 лв. месечно и изведнъж да започнете да получавате по 200 лв. Веднага ще го забележите. По същия начин стоят нещата и с вноса. Плащали сме по 250 млн. евро средно на месец и изведнъж - по 20-25 млн. евро. НСИ отдавна трябва да са забелязали и да са потърсили причината. Отдавна би трябвало да са го коригирали. 

Този скандал изложи изключително много НСИ. Но не само НСИ, а и България на прага на влизане в чакалнята за еврозоната. Това поставя под въпрос цялата ни статистика. Слушах директорът на НСИ да обяснява, как това нямало значение за БВП, тъй като той се прави по т.нар. производствен принцип - вземат се данните от производството, а не от вноса. Това е така. Но кой ще ни гарантира, че данните от производството са верни, след като данните им от вноса не са? Кое ни гарантира, че изобщо каквато и да е била статистика на НСИ е вярна. Това не е някаква малка грешка, закръгляне или нещо подобно. Става въпрос за огромно подценяване, в рамките на около 4 пъти по-малко на вноса, отколкото е той реално.

- Това поставя ли въпроса дали има някакви притеснителни практики в НСИ? Гражданите коментират данни на НСИ и често не ги приемат за верни. Като например за поскъпването на храните.

- На хората често им е все едно дали НСИ ще изкара ръста на БВП 3% или 1%, защото това не влияе върху доходите директно. Дали ще изкара инфлацията 4% или 1%, защото хората пазаруват и усещат инфлацията по джоба си и без НСИ да им я казва. По-лошото е, че това показва на всички международни институции, че ние сме ненадежден партньор, че имаме ненадеждна статистика. Тук включвам Международния валутен фонд, който е бил уведомен още миналата седмица, имаше и мисия у нас. Уведомена е и Европейската централна банка. Оттук нататък ще ни гледат под микроскоп. Ключовите въпроси са два. Дали това е системна грешка, която се е повтаряла през годините. И втория - ако е системна грешка, дали е направена защото в НСИ работят некомпетентни хора, или защото върху тях има някакъв политически натиск. Мисля, че грешката е започнала като пропуск във времето. Първите няколко месеца не са реализирани навреме, а на по-късен етап е имало политически натиск. Да не бъде поправена грешката, защото би станала много явна. Надявали са се да минат между капките. Това не означава автоматично, че БВП трябва да бъде смъкнат от 3,5%, колкото се очаква, на 0,9%. Единственият, който може да каже колко е БВП, след като бъде ревизиран, е НСИ. Нито БНБ може да го направи. Нито ние, защото нямаме данните и инструментите. НСИ използват производствения принцип. И когато си отчел какво е произведено, тогава няма значение, че не си отчел какво е внесено. Ако е така, ще е хубаво да няма голяма разлика в БВП. Би имало разлика само в структурата на БВП. Това НСИ трябва да каже най-много след месец. Друг е въпросът обаче дали ние ще им повярваме, след като веднъж са направили такава грешка.

- Казвате, че оттук насетне международните институции ще ни наблюдават под лупа или можем да очакваме нещо по-сериозно? Може ли да се направи аналогия с Гърция?

- Това прилича на гръцкия сценарий. В Гърция обаче беше умишлено направено. Бяха манипулирани със специални механизми приходи от концесията на летището. Всички приходи от концесия за следващите 50 г. бяха вкарани, че уж ще ги получат за една година. С цел да заблудят международните инвеститори. Дали при нас е правено с тази цел - не знам. Да е неумишлено - прекалено голяма е грешката, за да е така. Да е умишлено - прекалено глупаво е. Дори нямам обяснение защо са го направили. Това обяснение със закъснелите декларации от Агенция "Митници" е лъжа според мен. Опитват се да си измият ръцете с митниците. Защото там дори да има закъснение, то е в рамките на един месец. А става въпрос за неревизирани данни от март 2019 г. Директорът на НСИ има много да обяснява. Но каквото и да обяснява, излагацията е толкова голяма, че оставката му е задължителна.

- Само на него ли?

- И на него, и на финансовия министър. Защото Министерството на финансите би трябвало отдавна да е забелязало. Най-малкото защото от всеки танкер с петрол, който влиза, се събира ДДС. И те много добре трябва да знаят колко ДДС е събран и колко танкера са влезли. Не би трябвало да не могат да забележат, че близо 12 месеца се отчита четирикратен спад на вноса на петрол. Това се вижда от Космоса. Не е нещо малко, което се намира между 1000 други неща, за да се пропусне. Но финансовият министър Владислав Горанов трябваше да си подаде оставката още заради несъбраните такси от хазарт. Тези два случая са много фрапантни. В единия 5 години не виждаш, че най-големият ти платец в хазарта подава грешни данъчни декларации. И за хазната са загубени 700 млн. лв. В другия - не виждаш как от данните излиза, че най-големият ти вносител на петрол не внася по 5-6 танкера месечно, колкото е нормално, а по един-два. Някой трябваше да си зададе въпроса какво става. Защо толкова е спаднал този внос. 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 262

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 105

1043 новозаразени с COVID-19 у нас

автор:Дума

visibility 129

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 887

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 201

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 88

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 240

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 290

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 275

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 820

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1281

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 539

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ