02 Юни 2020вторник01:32 ч.

Германците вече не искат капитализъм

Те обаче не са склонни да променят икономическия строй по революционен път

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 2642

След като миналата година германците станаха известни с това, че изкупиха "Капитала" на Маркс, сега се разбра, че те доста усърдно са изучавали големия труд на великия философ. Фактите показват, че жителите на Германия все повече "олевяват".
Осемдесет и осем процента от германците искат установяването на нов икономически ред, съобщи миналата седмица сп. "Шпигел". Изданието се позовава на резултатите от социологическа анкета, направена от института за изследване на общественото мнение "Emnid" по поръчка на фонда "Bertelsmann".
Според мнението на анкетираните капитализмът не спомага за установяването нито на социална справедливост, нито за защита на околната среда, нито за внимателно отношение към природните ресурси.
Все пак въпреки неприемането на капитализма, германците не са склонни да променят икономическия строй по революционен път.
Допитването показало, че отговорността за случващото се днес, според гражданите на Германия,  не е на политиците и представителите на големия бизнес. Германците смятат, че отговорността си е лично тяхна: четирима от всеки петима анкетирани са казали, че всеки трябва да се замисли за начина си на живот и да си даде отговор наистина ли икономическият ръст е приоритет за него.
Според повечето анкетирани социалните връзки, здравето и запазването на околната среда са по-голяма ценност от постоянното умножаване на капиталите. Експертите подчертават, че подобно отношение се оказало еднакво за представителите на различни социални групи.
При това повечето анкетирани също така са убедени, че съществуващият икономически ред може да се реформира в правилна насока и при наличието на политическа воля безболезнено да се съчетаят същият този икономически ръст и защитата на околната среда. Междувременно 82 на сто от анкетираните смятат, че по-нататъшният икономически ръст е необходим за поддържане на политическата стабилност. Две трети от германците обаче не очакват икономическият ръст автоматично да повиши тяхното собствено жизнено равнище.
В съзидателната самовъзстановяваща се сила на пазарните механизми вярва едва една трета от анкетираните. Най-скептични са младежите.
И докато германците все повече се разочароват от капитализма, французите се захванаха да издигат паметници. В Монпелие от септември вече ще има паметник на Ленин. Поне така обяви местният политик Жорж Фреш, който е известен със социалистическите си възгледи. В миналото той е бил член на Социалистическата партия, но през 2007-а е бил изключен от редовете й заради расистки изказвания. Фреш бе заявил, че в националния отбор по футбол на Франция има прекалено много емигранти от Африка. Една година по-рано пък той бе глобен 15 хил. евро за обида на алжирци, които са се сражавали на страната на Франция по време на войната за независимост в Алжир.
 Бронзовата статуя на Ленин, която Жорж Фреш се надява да получи, тежи седем тона. По-рано паметникът е бил в Сиатъл и наскоро е предложен за продажба.

(По материали от чуждия печат)

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ