25 Юли 2021неделя09:24 ч.

Снимки Михаела Катеринска

Гешев: Обсъждаме бланкетно изложение, докладът на Рашков е нищо

автор:Дума

visibility 412

Иван Гешев е жертва на политически натиск. Атакуват го, не защото прокуратурата не работи, а обратното – защото си върши работата.

Тази теза разви главният прокурор в изказването си пред ВСС. Съдебните кадровици разглеждат днес доклада на правосъдния министър Янаки Стоилов и искането му предсрочно да прекратят мандата на Гешев.

Съжалявам, г-н министър, че сте бил принуден да подпишете този документ. Това е политически акт, който няма никакви юридически аргументи. Преследва една нелегитимна политическа цел, обърна се Гешев към Янаки Стоилов.

Главният прокурор се оплака, че целта е да се опетни ВСС, за да се овладеят част от съдебните кадровици и да се подчини съдебната власт. Гешев говори по любимата си тема – някой пречи на прокуратурата да бъде независима.

Той благодари на колегите си прокурори, следователи и съдебни служители. "Всичко това е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно защото прокуратурата работи. Представители на прокуратурата достойно и смело при спазване на закона направиха действия спрямо лица, кото в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, които работят за чужди държави", гордо заяви Гешев.

Той изброи успехите на прокуратурата - борба с телефонните измами, ареста на бивш министър (Нено Димов).

После „захапа“ министър Стоилов. „Уважаемият министър на правосъдието трябва да формумира доспозитив, защото той е вносител на това предложение. Няма да коментирам дали министърът на правосъдието е активно легитимиран - смятам, че не е. С кои действия точно съм нарушил правомощията си по Конституция? Най-общо обсъждаме едно бланкетно предложение на министъра на правосъдието, а изложението на Рашков е едно правно нищо".

Главният прокурор редовно нарушава презумпцията за невиновност, каза преди това Янаки Стоилов в изложението си пред ВСС. Той представи  предложението и основните мотиви, с които министърът на вътрешните работи Бойко Рашков поиска предсрочното отстраняване на главния прокурор. Разгласяване на данни от висящи досъдебни производства, системното нарушаване на презумпцията за невиновност, не признаване на принципа на разделение на властите, намеса в принципа на случайно разпределение на делата.

Подробно бяха описани влизането на разследващи и служители на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор в сградата на президентството през лятото на миналата година, разгласяването на данни по дела, някои от които са събирани чрез специални разузнавателни средства, които подлежат на специална законова регламентация. Стоилов цитира и медийни публикации.

Още от рано сутринта, пред сградата на ВСС протест очакваше Иван Гешев, за да му поиска оставката.

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 367

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 342

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 312

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1532

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 698

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 490

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ