23 Септември 2021четвъртък03:26 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Голям интерес предизвикаха машините, които ЦИК изкара на улицата в София, за да покаже как се гласува

Гласуването с машина елиминира подмяна на вота

С устройството се борави като с банкомат, предимството му е, че не позволява манипулации с невалидните бюлетини

/ брой: 62

автор:Ростислава Иванова

visibility 58

На парламентарния вот на 4 април българската избирателна система и гласоподавателите трябва да се справят с предизвикателството на машинното гласуване. Такива специални устройства ще има в 9390 Секционни избирателни комисии (СИК) в страната. Общият брой на секциите у нас ще е над 11 000 без подвижните, в болниците, социалните домове и затворите. Експерти по изборния процес предупредиха, а и самата Централна избирателна комисия (ЦИК) призна, че заложената в Изборния кодекс възможност за гласуване по избор - с машина или с хартиена бюлетина, ще сътвори небивал хаос в преброяването и ще забави резултата. Това обаче е друга тема, за която ще мислим след вота. Сега, няколко дни преди изборите, е важно да решим кой от двата начина на гласуване да изберем и защо. Дали технологичния метод, страховете от който са неоснователни, защото устройството за гласуване не е по-сложно от банкоматите, които вече са широко разпространени дори у нас и хората се научиха да боравят с тях? Или консервативния метод, при който пак ще отметнем с химикалка избора си в дългата хартиена бюлетина с десетките партии и стотиците имена на кандидат-депутатите им? Традиционният начин обаче често е съпътстван с неволни грешки чрез сбъркан избор на партия или кандидат, или с неправилно попълване - до незачитане на вота.

Предимство

България не е открила "топлата вода". Машинното гласуване се прилага успешно от десетилетия в много страни по света, например в развити демокрации като Канада и САЩ, защото свежда до минимум грешките и се отчита бързо. Основното му предимство обаче е, че няма невалидни бюлетини. Това ще елиминира огромния проблем на българския изборен процес, проявил се на местния вот през 2019 г., когато делът на невалидните бюлетини за общински съветници отбеляза исторически максимум от началото на демократичните промени. Тогава бяха отчетени рекордните 466 077 недействителни бюлетини или 15% от всички пуснати в урните. В половината области у нас - общо 14, делът на незачетените от секционните комисии бюлетини варираше от 17 до над 20%, а на общинско ниво на места достигнаха между 25% и 31% от подадените. Тревожното явление показа масова намеса в изборните резултати и опорочаване на вота от изборните комисии. От невалидните бюлетини във въпросните области и общини спечелиха ГЕРБ или ДПС. Тези две партии най-много се съпротивляваха на машинното гласуване, като плашеха с хакерски атаки, дефектиране на устройствата и страх на възрастните хора и жителите по селата от машините, защото нямало да знаят как да боравят с тях.

Как се гласува с машина

ЦИК пусна указания и видеоклипове как става гласуването с устройство. В интернет на https://www.cik.bg/bg/ns2021/machine е публикуван списъкът със секциите, в които ще има машини. Гласуването с машина става с чип карта, подобна на тази за банкомат. На влизане подавате личната си карта и заявявате, че искате да гласувате машинно. Член на комисията ви подава чип карта, която вкарвате в устройството. На екрана се появява надпис, че може да стартирате гласуването. На три страници излизат партиите с номерата им отляво, а преференциалните гласове с имената на кандидат-депутатите са отдясно. Ако избраната от вас партия не е на първата страница, преминавате на следваща, докато я откриете. След направения избор на екрана се изписва за коя партия и преференциален глас сте гласували. Прверявате внимателно и ако сте съгласни, че това е вашият избор, избирате опция "приключи". Машината принтира малък хартиен фиш с вота ви. Сгъвате го две и го пускате в кутията в секцията.

Машината дава и друго предимство - когато проверявате вота си на екрана и установите, че сте допуснали грешка, можете да се върнете назад и да я поправите, след което натискате "гласуване". Ако обаче видите грешката си чак на разпечатания фиш и още не сте го пуснали в урната, имате право да върнете хартийката и отново да гласувате с машината.

Всяка секция с машина ще разполага с 3 чип карти, които са необходими за трима поредни гласоподаватели. След всеки вот членовете на СИК зареждат отново картата за следващите. Ако машината върне бюлетина, в края на деня членовете на комисията я изкарват от машината и я нулират. Ако пък поради грешка или повреда хартиеното копие на бюлетината не се отпечата, машината автоматично ще генерира резервно копие. Физическото копие ще бъде отпечатано след отстраняване на проблема. Машината съхранява електронни резултати в двете флашпамети, от които се обобщават резултатите. Този файл се подписва със сертификата на картата на служител на СИК. След като гласуването приключи, машината генерира финален отчет в електронна и в печатна форма. Криптираните гласове се съхраняват на случаен принцип в двете флашпамети, които по време на изборите непрекъснато се синхронизират, уверяват от ЦИК.

ЦИК изкара машините на улицата, за да покаже техниката на избирателите

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ