23 Октомври 2019сряда04:40 ч.

От редактора

Глупости Ефтимови

/ брой: 145

автор:Борис Данков

visibility 1551

И тъй - оказа се, че "двойното дъно" на неолибералния критик и теоретик, списовател и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов е къде по-дълбоко от неговите тенденциозни политически "преоценки" на българската литературна класика (виж "Пегас" от 20 юни т.г., стр. 22). Той доказа това по най-безспорен начин със своето участие в последното за сезона предаване "История.БГ" на националната ни телевизия, посветено на Иван Вазов. Е, не че в него липсваха достатъчно грижливо подбрани "документални" инсинуации и медийни манипулации, с които водещият се беше постарал да се представи като по-католик от папата. Така от предаването узнахме колко голям ненавистник на социализма и социалистите е бил дядо Вазов и как комунистите са го наврели в миша дупка заради неговия патриотизъм и шовинизъм.
Но върха на политическите изцепки достигна Йордан ЕФтимов, който надхвърли дори кухненския скепсис на своята съпруга спрямо Вазовото стихотворение "Де е България" и собствените си снобски "открития" върху "стиловия промискуитет" на класика. И тъй, ако невръстният, ученикът Вазов бил имал някакви увлечения по утопическия социализъм (а ла Беранже и т.п.), "зрелият, порасналият Вазов" бил наясно, че социалистическите идеи са "въздух и пълна глупост". Той бил гледал на социалистите като на хора, които "малко са изгубили здравия си разум", а това било "много ценно в наши дни", когато мнозина твърдели, че социалистическите идеи са ценни и хубави. Нищо подобно! - обясни на ТВ зрителите Ефтимов, като вметна, че "най-глупавият човек в "Под игото" бил заразеният от социалистическите идеи Кандов, защото дори не можел да разбере отношението на жената към него. Т.е. почти нещо като внушението на едновремешния вестник "Демокрация", че при социализма в България не е имало... истински секс. Най-накрая спецът по нови прочити на българската класика дори прозря, че ако Вазов бил жив след живота си, щял да заеме "консервативна позиция" спрямо идващите в Европа "левичарски партии" и "образования". А въздух под налягане, а глупости на търкалета, де...

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ