20 Септември 2020неделя08:21 ч.

От редактора

Глупости Ефтимови

/ брой: 145

автор:Борис Данков

visibility 1840

И тъй - оказа се, че "двойното дъно" на неолибералния критик и теоретик, списовател и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов е къде по-дълбоко от неговите тенденциозни политически "преоценки" на българската литературна класика (виж "Пегас" от 20 юни т.г., стр. 22). Той доказа това по най-безспорен начин със своето участие в последното за сезона предаване "История.БГ" на националната ни телевизия, посветено на Иван Вазов. Е, не че в него липсваха достатъчно грижливо подбрани "документални" инсинуации и медийни манипулации, с които водещият се беше постарал да се представи като по-католик от папата. Така от предаването узнахме колко голям ненавистник на социализма и социалистите е бил дядо Вазов и как комунистите са го наврели в миша дупка заради неговия патриотизъм и шовинизъм.
Но върха на политическите изцепки достигна Йордан ЕФтимов, който надхвърли дори кухненския скепсис на своята съпруга спрямо Вазовото стихотворение "Де е България" и собствените си снобски "открития" върху "стиловия промискуитет" на класика. И тъй, ако невръстният, ученикът Вазов бил имал някакви увлечения по утопическия социализъм (а ла Беранже и т.п.), "зрелият, порасналият Вазов" бил наясно, че социалистическите идеи са "въздух и пълна глупост". Той бил гледал на социалистите като на хора, които "малко са изгубили здравия си разум", а това било "много ценно в наши дни", когато мнозина твърдели, че социалистическите идеи са ценни и хубави. Нищо подобно! - обясни на ТВ зрителите Ефтимов, като вметна, че "най-глупавият човек в "Под игото" бил заразеният от социалистическите идеи Кандов, защото дори не можел да разбере отношението на жената към него. Т.е. почти нещо като внушението на едновремешния вестник "Демокрация", че при социализма в България не е имало... истински секс. Най-накрая спецът по нови прочити на българската класика дори прозря, че ако Вазов бил жив след живота си, щял да заеме "консервативна позиция" спрямо идващите в Европа "левичарски партии" и "образования". А въздух под налягане, а глупости на търкалета, де...

86 са новите случаи на COVID-19

автор:Дума

visibility 0

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 441

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 218

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 276

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 937

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 475

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 791

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ