20 Септември 2019петък09:25 ч.

Глупости на търкалета

/ брой: 284

автор:Юрий Борисов

visibility 1983

Продължават да ни разсмиват изявления на наши политици във връзка с "Южен поток".
Министър Лукарски ни казва, че загубите от спирането на проекта били "спекулативни". Преведено на български, това означава, че загуби няма да има. И как така? Ами, много просто! Тук на помощ се притичва бившият министър Делян Добрев. След 2030 г. щели сме да станем износители на газ! Вярно ли? Най-после! И как и кога изчислихме придобиването на енергийна независимост на България? Отговор, разбира се, няма. Освен това, щели сме да внасяме азерски газ. Значи, като внасяме този азерски газ, неизвестно откога и по колко, отново ставаме независими. Да си зависим от азерите и от гърците, и от турците си е направо независимост. Момчето Добрев нищо не казва дали ще загубим едни такси от "Южен поток", които дори такъв враг на проекта като в. "Капитал дейли" изчислява на 300 млн. евро годишно. За да не се изложат обаче, колегите започват едно вадене от тази сума - било то за погасяване на лихви и главници, било то за оперативни разходи, та накрая с болка съобщават, че все пак едни 30 млн. евро годишно се оформят като нетна печалба. За това, че след изплащането на заемите остава една мащабна собственост, разбира се, нищо не се казва.
     После, казва Добрев, не бива да се притесняваме от загуба и на сегашните такси, които получаваме от работата по пренос на "Булгартрансгаз". Защото договорът ни е бил до 2030 г. и никой не може да го развали. Така ли? А когато стане безсмислено за Русия да използва нашата фирма, наистина ли насила ще пуска газ през България, въпреки че си е осигурила същото в големи количества през Турция? А тези такси в момента са от порядъка на 100 млн. евро. Разбира се, за милиардните инвестиции на територията на България дума не става. Не става дума и за хилядите работни места, които този проект щеше да разкрие. Не става дума и за това, че ако тръбата минава през България, в определен смисъл и Европа, и Русия ще зависят от нас. Това, за геостратегически ползи, сигурно също е спекулативно.
Връщам се на министъра на икономиката Лукарски. Той е най-забавен. Направо като дете се радва, щото "Русия се изяжда от яд"... Разбирате ли сега каква е функцията на един български министър на икономиката? Това не е да мисли за нов бизнес на български фирми, за нови работни места, за пари, които ще влизат в България. Неговата функция е да кара тоя или оня да се изяжда от яд. А защо впрочем да се изяжда от яд? И това не е ясно. Като че ли руснаците градушка ще ги бие години наред, ако тръбата минава през Турция, а не през България.
А бе, изобщо политици! На ръце да си ги носим! И с умиление да им слушаме глупостите!

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ