20 Февруари 2020четвъртък03:03 ч.

Глупости на търкалета

/ брой: 284

автор:Юрий Борисов

visibility 2197

Продължават да ни разсмиват изявления на наши политици във връзка с "Южен поток".
Министър Лукарски ни казва, че загубите от спирането на проекта били "спекулативни". Преведено на български, това означава, че загуби няма да има. И как така? Ами, много просто! Тук на помощ се притичва бившият министър Делян Добрев. След 2030 г. щели сме да станем износители на газ! Вярно ли? Най-после! И как и кога изчислихме придобиването на енергийна независимост на България? Отговор, разбира се, няма. Освен това, щели сме да внасяме азерски газ. Значи, като внасяме този азерски газ, неизвестно откога и по колко, отново ставаме независими. Да си зависим от азерите и от гърците, и от турците си е направо независимост. Момчето Добрев нищо не казва дали ще загубим едни такси от "Южен поток", които дори такъв враг на проекта като в. "Капитал дейли" изчислява на 300 млн. евро годишно. За да не се изложат обаче, колегите започват едно вадене от тази сума - било то за погасяване на лихви и главници, било то за оперативни разходи, та накрая с болка съобщават, че все пак едни 30 млн. евро годишно се оформят като нетна печалба. За това, че след изплащането на заемите остава една мащабна собственост, разбира се, нищо не се казва.
     После, казва Добрев, не бива да се притесняваме от загуба и на сегашните такси, които получаваме от работата по пренос на "Булгартрансгаз". Защото договорът ни е бил до 2030 г. и никой не може да го развали. Така ли? А когато стане безсмислено за Русия да използва нашата фирма, наистина ли насила ще пуска газ през България, въпреки че си е осигурила същото в големи количества през Турция? А тези такси в момента са от порядъка на 100 млн. евро. Разбира се, за милиардните инвестиции на територията на България дума не става. Не става дума и за хилядите работни места, които този проект щеше да разкрие. Не става дума и за това, че ако тръбата минава през България, в определен смисъл и Европа, и Русия ще зависят от нас. Това, за геостратегически ползи, сигурно също е спекулативно.
Връщам се на министъра на икономиката Лукарски. Той е най-забавен. Направо като дете се радва, щото "Русия се изяжда от яд"... Разбирате ли сега каква е функцията на един български министър на икономиката? Това не е да мисли за нов бизнес на български фирми, за нови работни места, за пари, които ще влизат в България. Неговата функция е да кара тоя или оня да се изяжда от яд. А защо впрочем да се изяжда от яд? И това не е ясно. Като че ли руснаците градушка ще ги бие години наред, ако тръбата минава през Турция, а не през България.
А бе, изобщо политици! На ръце да си ги носим! И с умиление да им слушаме глупостите!

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ