29 Октомври 2020четвъртък18:58 ч.

Големият прогрес

/ брой: 100

автор:Светлана Велева

visibility 1354

Доживяхме! Българите забогатяха. Тази блага вест се появи вчера на първа страница на водещ всекидневник. Няма нужда от реформи, социални стимули, експертни напъни и взимане на нови дългове - българинът е БОГАТ! Това значи ръст на потреблението, оттам приходи за бизнеса, което ще му позволи увеличаване на инвестициите, разкриване на нови работни места, ръст на износа, дори вдигане на производствените цени - инфлация! И като резултат - пак ще сме отличниците на ЕС - не само с най-голям ръст на БВП, но и с най-бързо забогатяло население, респ. с най-висок стандарт на живот...
Грешка, последното следва да е факт - нали вече сме забогатели? Толкова, че 80% от учениците мечтаят да емигрират, като завършат, а 65 на сто от отпадащите от училище отпадат поради бедност на родителите - останалите, защото родителите емигрират заради липса на доходи. Богати сме били, щото от 2004 г. доходите ни се вдигнали със 140% и вече можем да купуваме 2 пъти повече хляб и месо със среден доход. Нищо, че цените на стоки, услуги, най-вече комуналните услуги за същия период са скочили в пъти повече и животът е поскъпнал драстично. Пак за същия период от липса на препитание и заради мизерия всяко десето село от всичките 5009 села в България се е обезлюдило напълно. А 1677 са с под 100 души. Населението на България е сред най-бързо топящите се в света - пред нас са само Литва и африканската Лесото. И не се топим от мизерия, лишения и емиграция - от забогатяване ще да е.
Всички европейски институции продължават да ни сочат като държавата с най-голям дял бедни - 2,46 млн. души живеят в тежки материални лишения. Всеки трети тегли бързи кредити да си покрива битови сметки, понеже "високият" му доход не достига. Средните ни (и минимални) доходи в сравнение с другите държави от ЕС са на дъното. Обаче сме забогатели, понеже купуваме 2 кила повече месо и сирене спрямо 12 години назад. Голям прогрес, голямо нещо. 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 206

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 123

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 111

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 111

Европа остро осъди терора в Ница

автор:Дума

visibility 150

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 604

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 508

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 300

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ