16 Септември 2025вторник01:36 ч.

Голям пъстър кълвач

/ брой: 99

автор:Милчо Андреев

visibility 10198

Големината на тази птица е между скорец и кос. И на двата пола темето е черно, а бузите - бели, като откъм долната си част са изцяло обградени с напречна черна препаска. Черната подочна ивица достига основата на човката. Отдолу е нечистобял с охристокафеникав опушен оттенък. Подопашието е червено. Отличава се от събратята си по характерния си вълнообразен полет и по чукането с човката си по дърветата само за една секунда. За сравнение малкият пъстър кълвач чука около 2 секунди.
Предпочита планински, по-рядко равнинни гори. Избягва паркове и овощни градини. Храни се с насекоми и техните ларви (особено ликояди и дървояди), горски плодчета, разкълвaва шишарките и се храни с иглолистни семена, а в широколистните лесове - с жълъди. Пролетно време пие дървесна мъзга. Гнезди в дървесни хралупи, като снася от 4 до 8 бели яйца.
 

Огромна разлика в доходите на българите

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 171

Пътуваме от София до Сърбия изцяло по магистрала

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 171

НАП погва амбулантни търговци за укрити доходи

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 171

Огромна разлика в доходите на българите

автор:Дума

visibility 737

/ брой: 171

Да се ограничи интернет за децата

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 171

Голям пожар бушува на Пелопонес

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 171

Германците взимат заеми за всекидневни разходи

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 669

/ брой: 171

Признанието на Макрон

автор:Юри Михалков

visibility 684

/ брой: 171

Винаги с разум

visibility 642

/ брой: 171

Разбирате ли смисъла от училището?

visibility 661

/ брой: 171

Глас и съвест на епохата

автор:Дума

visibility 670

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ