Лов и риболов:
Горска трапеза
/ брой: 74
Рецепти на леля Ваня Токаджиева
Капама от яребици
Изчистваме, измиваме и нарязваме три яребици. Слагаме ги да се задушават бавно едновременно с половин кг лук, нарязан на филийки, три глави чесън, две лъжици салца, два дафинови листа, червен пипер, сол, пет лъжици мазнина и магданоз. Наливаме една чаша гореща вода и половин чаша вино. Задушаваме ястието, докато сосът стане почти като масло.
Шаран във сос
Вземаме изчистен и нарязан на колелца 1 кг шаран, 5 лъжици масло, 2 лъжици брашно, 1 глава лук, половин корен целина, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, сол и 10 бадемчета. Овалваме осолената риба в брашно и пържим в маслото. Изпържената риба заливаме със сос, приготвен по следния начин: в останалото от пърженето масло изпържваме лука, прибавяме малко брашно, нарязаните моркови, целината и магданозения корен, супените подправки, заливаме с малко вода и оставяме соса да поври 20 минути. Прецеждаме го, след това прибавяме нарязаните бадемчета и 1 лъжица оцет. Оставяме соса да поври още 10 минути и заливаме рибата.