18 Юни 2021петък11:51 ч.

Хаосът продължва

/ брой: 147

автор:Петър Бочуков

visibility 2181

Светът, в който живеем, е наистина тотално объркан. Доказателства на всяка крачка. Поредното ни сервираха лидерите на Г-20 - най-развитите държави, които осъществяват 80 процента от световната търговия, с демонстрираното сериозно търсене на изход от батака, в който е затънала световната икономика. На срещата им в Канада те отново не намериха общия път и решиха да се спасяват чрез "диференциран подход, който да е по мярка на всяка отделна страна". На практика това означава, че липсва компромис по един от най-важните въпроси - за финансовата политика - първопричината за световната криза. Форумът реши, че всяка страна, която сметне за нужно, може да наложи данъци върху дейността на своите банки, но отхвърли идеята за глобално облагане на финансовите операции. Франция, Германия и Великобритания, за разлика от САЩ обаче, смятат такава мярка за легитимна и обявиха, че ще я приложат.
Едно внимателно вглеждане в резултатите от срещата показва, че в заключителните документи условното наклонение е използвано често и че доминират обещанията. Едно от тях е до 2013 г. страните от властовата група да намалят наполовина бюджетните си дефицити. Доколко това е реалистично? Засега преобладават съмненията. Може да се брои за успех обаче фактът, че американците склониха да подпишат комюникето, в което се говори за тяхната хронична болест - търговския и бюджетния дефицит.
И на тази среща, като по традиция, Силвио Берлускони и Никола Саркози забавляваха колегите си със своя нестандартен "хумор", скечове и смешки, които далеч не хармонираха с характера на форума, а още по-малко с поведението на многобройната протестираща тълпа по улиците на Торонто. В нея имаше анархисти, троцкисти, миролюбци, индианци и дори баби със забрадки, които не искаха нищо повече от това внуците им да живеят по-добре. Онези, които решаваха как да стане това, обаче не начертаха пътя. Затова всички неправителствени организации обявиха решенията им за незадоволителни, непредвиждащи мерки за устойчиво развитие.
Световната финансово-икономическа криза продължава вече две години. Широка гласност имат мненията на експерти, че възстановителните процеси са започнали в някои страни. За съжаление няма никакви сигнали, че някой мисли за беднотията по света, завладяваща нови и нови пространства. Очевидна и безспорна е липсата на ясно виждане за това как човечеството да се отърве от хаоса, а и от сегашните си водачи, които са безпомощни пред диктата на Златния телец.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ