02 Юни 2024неделя04:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хапването на риба пази мозъка от мръсен въздух

Омега-3 мастните киселини са особено полезни за възрастните хора

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 330

Нови изследвания показват, че хапването на риба премахва отрицателните ефекти, които замърсеният въздух има върху мозъка. Консумирането на повече от една до две порции морски продукти на седмица предотвратява вредното въздействие на неблагоприятната околна среда, особено при възрастни хора, сочат още резултатите от нови проучвания. Те са публикувани в списанието Neurology, издавано от Американската академия по неврология.

"Оказва се, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и поддържат мозъчната структура при възрастни хора. Също така те намаляват уврежданията, причинени от невротоксини като олово и живак", пише авторът на проучването д-р Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Изследването е направено сред хора на възраст над 70 години, живеещи в райони с високо замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими нива на "увреден" мозък.

Експертите изчислили колко риба консумират средно всяка седмица хората, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили средното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации. След това сканирали мозъка на възрастните, за да измерят областта на хипокампуса - частта, свързана с паметта и бялото вещество, която помага да се изпращат сигнали из целия мозък.

Специалистите открили, че омега-3 киселините биха могли да запазят обема на бялото вещество и размера на хипокампуса и евентуално да предпазят мозъка от потенциалните токсични ефекти от замърсяването на въздуха.

Сьомга, скумрия, сардини и риба тон се смятат за най-добрите източници на омега-3 киселините и са най-подходящи за скара. Предишни изследвания показват, че дълбокото пържене унищожава полезните елементи във всяка риба.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 784

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 818

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 771

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 769

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 791

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 770

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ