20 Февруари 2020четвъртък20:33 ч.

Хайде да си говорим за лявото!

/ брой: 18

автор:Юрий Борисов

visibility 54279

Информираните хора с леви възгледи могат да въздъхнат с облекчение. Не, АБВ не се е отказала от алтернативна листа. Не, рейтингът на ГЕРБ не се е срутил.
Европейският съюз заяви, че спира част от преговорите за свободна търговия със САЩ, за да се проведат тримесечни консултации с обществеността. Малка победа на европейското гражданско общество.
Преговорите със САЩ до този момент се водят полусекретно. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) може да постави държавите на колене пред мощните корпорации. Припомням - възможността една фирма да осъди една държава пред трибунал без право на обжалване, ако прецени, че нейни бъдещи печалби са застрашени. Може да направи Европа безсилна пред храните с ГМО. Може да ощети националните бюджети чрез премахване на митата. Може да убие хиляди малки фирми, защото ще ги постави в още по-неравностойни условия. И така нататък.
В. ДУМА пръв информира за тези опасности чрез статия на "Монд дипломатик" от 21.11.2013 г. Сдружението "Солидарна България", първо и единствено засега, чрез своя декларация от 12.01. т.г. сезира всички държавни институции. Отговори обаче няма. Ясно е защо президентът мълчи. Още през октомври миналата година той самонадеяно и безотговорно заяви, че България напълно подкрепя споразумението. Моля? Къде и кога бе изработена тази българска позиция? И Даниела Бобева го подкрепи, но поне не си позволи да ангажира всички.
Хайде сега да го видим лявото! Ще намери ли сили, интелект и ценности в себе си, за да се заеме с една истинска лява битка? Битка за суверенитета на държавата, битка срещу неизчерпаемата лакомия на глобалния капитал, битка за интересите на българския производител, битка за защита на националния бюджет. Списъкът е дълъг.
Това споразумение има и плюсове. Особено за САЩ и за богатите страни в ЕС. Вероятно и за България могат да бъдат посочени ползи. Което означава, че нещата не са черно-бели. Българското ляво има ли сили за сложни неща? България способна ли е да изработи самостоятелна позиция, без да повтаря чужди като папагал?
А институциите нека отговорят на "Солидарна България". От отговорите и от дискусия имаме нужда всички. Особено тези, които се наричаме леви.
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ