21 Септември 2020понеделник02:48 ч.

Хайде да си говорим за лявото!

/ брой: 18

автор:Юрий Борисов

visibility 54576

Информираните хора с леви възгледи могат да въздъхнат с облекчение. Не, АБВ не се е отказала от алтернативна листа. Не, рейтингът на ГЕРБ не се е срутил.
Европейският съюз заяви, че спира част от преговорите за свободна търговия със САЩ, за да се проведат тримесечни консултации с обществеността. Малка победа на европейското гражданско общество.
Преговорите със САЩ до този момент се водят полусекретно. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) може да постави държавите на колене пред мощните корпорации. Припомням - възможността една фирма да осъди една държава пред трибунал без право на обжалване, ако прецени, че нейни бъдещи печалби са застрашени. Може да направи Европа безсилна пред храните с ГМО. Може да ощети националните бюджети чрез премахване на митата. Може да убие хиляди малки фирми, защото ще ги постави в още по-неравностойни условия. И така нататък.
В. ДУМА пръв информира за тези опасности чрез статия на "Монд дипломатик" от 21.11.2013 г. Сдружението "Солидарна България", първо и единствено засега, чрез своя декларация от 12.01. т.г. сезира всички държавни институции. Отговори обаче няма. Ясно е защо президентът мълчи. Още през октомври миналата година той самонадеяно и безотговорно заяви, че България напълно подкрепя споразумението. Моля? Къде и кога бе изработена тази българска позиция? И Даниела Бобева го подкрепи, но поне не си позволи да ангажира всички.
Хайде сега да го видим лявото! Ще намери ли сили, интелект и ценности в себе си, за да се заеме с една истинска лява битка? Битка за суверенитета на държавата, битка срещу неизчерпаемата лакомия на глобалния капитал, битка за интересите на българския производител, битка за защита на националния бюджет. Списъкът е дълъг.
Това споразумение има и плюсове. Особено за САЩ и за богатите страни в ЕС. Вероятно и за България могат да бъдат посочени ползи. Което означава, че нещата не са черно-бели. Българското ляво има ли сили за сложни неща? България способна ли е да изработи самостоятелна позиция, без да повтаря чужди като папагал?
А институциите нека отговорят на "Солидарна България". От отговорите и от дискусия имаме нужда всички. Особено тези, които се наричаме леви.
 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ