07 Август 2020петък04:46 ч.

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече открито сочи Китай като виновникът за пандемията и търси начини да го санкционира за това

ГЛОБУС

Хегемонията преди всичко

САЩ подхващат битка с Китай за доминацията си в следпандемичния свят

/ брой: 74

автор:Георги Георгиев

visibility 1072

Във времена на криза като коронавирусната пандемия най-добре се виждат както, кой какъв човек е, така и коя страна каква е. Докато едни държави реагираха, дори да са водени от политически подбуди, а те неизбежно имат и такива, състрадателно и солидарно, то други постъпиха чисто егоистично, тясно национално. 

Първите дни на пандемията в Европа се запомниха не само с тревожните сводки като от бойно поле и стресиращите кадри от болниците, но и с колоните руска военномедицинска техника по пътищата на Италия, с противоепидемиологичните десанти на лекари от Китай и Куба. А също и с информациите за уж грешно конфискувани от Чехия и Полша стотици хиляди предпазни китайски маски и респиратори, предназначени за Италия. Както и с призива на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кариакидис, която заяви, че времето, "в което сме съсредоточени да спасяваме човешки животи, не е време да се ограничава износа на лекарства и базово медицинско оборудване". Идеше реч за някои ограничителни мерки взети от Франция, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Бъдещето на ЕС, на фона на коронавирусната криза, изглежда още по-мъгливо отколкото преди. Двама бивши външни министри на ФРГ Йошка Фишер и Зигмар Габриел предупредиха, че липсата на солидарност с Италия може да доведе потенциално до разпадането на ЕС. Впрочем отдавна е трудно да учидиш някого в Стария свят с приказки за края на Евросъюза. 

Това което обаче изненада мнозина и от двете страна на океана, бе стръвността, с която Белия дом започна да реализира лозунга 

"Америка над всичко" 

("America First"). Първо, в средата на март стана ясно, че САЩ са се опитали тихомълком да купят германската компания "Кюър Вак", която да произведе ваксини първо за тях, а после и за останалия свят. Това наложи спешни мерки от страна на Берлин и ЕК. По-късно, в началото на април властите в Отава останаха изненадани, че на избраната от тях американска компания ЗМ й е било забранено да изнася продукцията си за Латинска Америка и Канада. Още по-втрещени пък се оказаха френските регионални ръководители Валери Пекрес от Ил дьо Франс и Жан Ротнер от Гранд Ест, които се оплакаха пред френската преса, че поръчани и платени от тях китайски маски са били преоткупени от американците, които плащали в кеш на двойна и тройна цена. Изумлението споходи и министърът на здравеопазването на карибската държава Барбадос Джефри Бостик, който не получил всичките 150 поръчани и платени апарати за изкуствено дишане, защото 20 от тях са били иззети от правителството на САЩ. 

В истински бяс изпаднаха обаче в Германия, където директно обвиниха американците в "акт на съвременно пиратство" след като 200 хиляди маски от най-висок клас за берлинската полиция и пожарни са били "прехванати" от американците в Банкок, по пътя им от Китай за Германия. "Не се прави така с трансатлантически партньори", каза пред в "Тагесшпигел" вътрешният министър на провинция Берлин Андреас Гейзел. На свой ред американските власти категорично отричат да са конфискували каквито и да било маски, но при толкова съобщения, е трудно да повярваме, че няма дим без огън. 

Ако приемем, че пандемията е сублимация на Третата световна война, то, според мнозина, нещата за западните либерални държави, начело със САЩ, не се развиват добре, защото авторитарния и дори тоталитарен азиатски подход засега печели по точки в борбата с епидемията. Но тази теза е много спорна. Това, което обаче не е спорно е, че започва търсенето на виновния. Защото когато образът на всеможещия, всезнаещия, всепобеждаващия Запад се срива, нещо трябва да се направи. Появява се агресивния подход, защото друг общо-взето много отдавна няма. И тука всеки се занимава с неговите си бръмбари. 

Вместо да помислят за някакъв съвместен механизъм за противодействие на заплахата или поне за реанимация на международните организации, брюкселската бюрокрация и тръмповската администрация реагираха рефлекторно - едните обвиняват Русия във фалшиви новини за епидемията и ЕС, другите обвиняват Китай във всички грехове. Например докато руските военни медици пристигаха в Италия, Европейската служба за външно действие и други служби за борба с фалшивите новини усърдно издирваха какво пише в руските медии за коронавируса и ЕС и дори дадоха 150 примера за дезинформация "в полза на Кремъл". Нито една разобличена фалшива новина обаче не може да стори това, което може да направи компетентното мнение на човек от властта, па макар и бивш. 

Сайтът "Гласове" преведе интервю от френския вестник "Фигаро" на бившия държавен секретар на Франция по европейските въпроси и бивш президент на Парламентарната асамблея на НАТО Пиер Льолуш, който казва по отношение на връзките от двете страни на Атлантика: "Това, което се случва, не е катастрофа, а 

истински исторически разрив

Светът и евпропейците, в частност, откриват една егоистична, протекционистка, хаотична и безскрупулна в областта на търговията Америка... НАТО вече е празна черупка, която служи само за успокоение на поляците и прибалтийците." Но най-злободневното, което казва Льолуш е: "Както през 1945 г. Втората световна война постави САЩ на върха на световната сила, така и тази световна пандемия ще изиграе ролята на ускорител на възхода на Китай..."

Горното обяснява нарастващата агресивност на САЩ срещу Китай през последните дни и седмици, защото Пекин е възприеман като едва ли не единственото предизвикателство пред доминацията им. Но не се ограничиха само до него. САЩ категорично отказаха, въпреки призивите на различни държави и организации, да вдигнат частично санкциите срещу Иран, Венецуела, Куба, за нуждите на борбата с коронавируса. Т.е. дори по хуманитарни причини да се откажат, дори временно, от досегашната си силова политика, от едностранните си подходи. Явно смятат, че всяко отслабване на позициите им би нарушило образа на хегемона, който и така е под критика. 

В същото време анкитайската им политика започва да се превръща в заплаха и за останалия свят. В опит да намерят виновник, да прехвърлят отговорност за това, че Съединените щати се очертават като най-прострадалата от КОВИД-19 държава, президентът Доналд Тръмп и съратниците му от Вашингтон обявиха война на Световната здравна организация (СЗО) и спряха да плащат вноската си в нея. Според тях СЗО прикривала в началото епидемията в угода на Китай и не взела навременни мерки. Това неадекватно действие няма да подобри имиджа на САЩ в света. Напротив. Вече открито се сблъскваме със свръхсила, която разбира глобалната си роля не като водач за пример, а като 

господстваща нация

която защитава чрез силов натиск над другите, собствените си егоистични, тяснонационални интереси, така както ги разбира текущата администрация в Белия дом. 

Не е случайно нятакването за "китайската" връзка в атаката срещу СЗО. Тръмп от самото начало настоява КОВИД-19 да се нарича "вирусът от Ухан". При цялата недодяланост на американския президент, той поне ясно си дава сметка, че ако в момента има заплаха за хегемонията на САЩ, то освен от самите тях, тя може да дойде единствено от икономическата мощ на Китай, особено ако тя бъде трансформирана и във финансова. Кризата с пандемията от КОВИД-19, е разглеждана от американците и като възможност да продължат с агресивната политика спрямо Китой, като използват момента, за да нанесат икономически удари по него, от които той теоретично да не се оправи повече. Подготовката на общественото мнение вече върви. 

Пред популярната на десния фланг в САЩ телевизия "Фокс нюз" публицистът Гордън Чанг предложи Китай да бъде поставен в международна изолация. "Тази пандемия, е пряка вина на правителството на Китай", казва авторът на книгата с красноречивото заглавие "Задаващият се крах на Китай" (Тhe coming collapse of China). "Пекин трябва да си плати по сметките", отвръща му популярният водещ Такър Карлсън. Държавният секретар Майк Помпео казва, че за пандемията има конкретни виновници, които трябва да бъдат привлечени под отговорност. Той не крие, че това са правителството и Комунистическата партия на Китай. Паралелно с това американският сенат сформира комисия, която да разследва как се е появил вирусът и, по думите на сенатора Рон Джонсън, "Появил ли си е той (коронавирусът-б.а.) от лаборатория в Китай и  каква роля СЗО е можела да играе в опитите това да бъде скрито." Но най-откровен от всички бе сенаторът Линдзи Греъм, който пак по "Фокс нюз" предложи САЩ чисто и просто да конфискуват 1 трилион долара китайски авоари, под формата на американски държавни ценни книжа. С други думи САЩ да отпишат този дълг, който имат към Китай. 

Тази "оригинална" идея като нищо може са намери привърженици сред неговите колеги. Но самият факт, че подобно предложение, което би довело да унищожителен удар по репутацията на финансовата система на САЩ, се лансира публично, означава, че на американците вече не им пука почти от нищо, и те

разчитат само на грубата сила

за да задържат позициите си в света. Разбира се, ще бъде интересно да видим как след като "смачкаха" санкционно Русия, американците ще направят същото с Китай. Но едва ли ще се стигне до там. Подобно действие, което ще означава директна агресия срещу финансовата устойчивост на Китай гарантирано ще означава съюзяването между Москва и Пекин, като едновременен обект на американски санкции, плюс и на цяла група държави, които са под същия натиск. Това е доста опасна игра, а цялостната досегашна политика на Тръмп показва, че той много се перчи на международната сцена, но крайният резултат, е по-скоро сходен с неприличен звук.

При цялата мощ на Съединените щати и агресивността, с която защитават водещата си позиция в света, признаците, че те губят лидерство си са все повече. За това свидетелстват и горните предложения. Епидемиите може да ожесточат едни хора срещу други хора, това няма да е за първи път. Но поне в XXI не трябва да се пада до нивото на Средните векове, където при всяка зараза първо си го изкарвали на евреите от гетата. Нито китайците, нито руснаците, пък дори и иранците могат да бъдат видени в тази роля. Нито пък подобна агресивност към другите ще ти помогне с нещо, ако сам не си бил готов да посрещнеш пандемията и си подценил заплахата. 

Много жалко за всички ни би било ако се окаже прав програмният директор на Международния дискусионен клуб "Валдай" политологът Тимофей Бордачов, който написа преди дни: "Човечеството става по-добро само в резултат на велики войни. Всички други мащабни състресения, сред които на първо мяста са пандемиите, само влошават последствията от първородната порочност и създават условия един колективи да стават по-силни, а други по-слаби."

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ