08 Август 2020събота05:23 ч.

FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата) предупреждава американците, че татуировките не са безопасни

Здраве

"Хепатит С - случва се!"

Само в 5% от случаите заразяването става по сексуален път

/ брой: 225

автор:Аида Паникян

visibility 1121

Над хепатит С продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или безразборни сексуални контакти. Но едва в около 5% от случаите заразяването става по сексуален път. 

"Предразсъдъците по отношение на хепатита пречат за навременното лечение на болестта, тъй като заразените често се срамуват и отказват да се подложат на терапия. 1/3 от хората, които се диагностицират при нас, отказват да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, освен че е опасно за самите носители на вируса, създава риск и за разпространение на болестта", обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Коварното на хепатита е, че той може да се развива латентно в организма в продължение на години, през които неумолимо уврежда черния дроб. Тъй като нямат никакви симптоми и се чувстват физически здрави, пациентите често не ни вярват за степента на опасност, на която са изложени", разказва хепатологът проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология. Той пояснява, че когато вече са налице симптоми, болестта е навлязла в напреднала форма и съответно лечението й, което е напълно безплатно за пациентите, е по-сложно и продължително. "Въпреки това успяваме да постигнем над 95% излекуване дори и при тези пациенти", пояснява проф. Антонов. 

Има много начини, освен по сексуален път, за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение. Сред причините могат да бъдат:

* Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатит С е открит едва през 1989 г. и дотогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);

* При оперативни интервенции в миналото

* При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;

* При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта, е трудно;

* При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това невинаги се случва;

* При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

Затова специалистите препоръчват:

Ако сте над 40 години или сте млад човек, който често посещава салоните за красота, има татуировки, не пропускайте да се изследвате веднъж годишно за хепатит.

Тестът отнема само няколко минути, безболезнен е, няма ограничения относно предходна консумация на храна и напитки, а може да ви спести много проблеми в бъдеще!

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" продължава кампанията за насърчаване на тестването за хепатит С. До края на 2019 г. в работни дни между 8 и 14 ч. всеки може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на болницата. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чиито проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.

Този път инициативата е под мотото "Хепатит С - случва се!", като акцентът е върху по-малко известните начини за заразяване с вируса.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 41

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 225

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 509

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 975

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ