20 Октомври 2021сряда12:44 ч.

Няколко думи

Хлябът, глупако!

/ брой: 134

автор:Ева Костова

visibility 116

Поскъпване е най-честата дума, която си казваме след влизане в магазина. Акцентира на нея и КНСБ в анализа си за цената на живота и заплатата за издръжка (Вж. статията "Храните - по-скъпи в малките населени места"). Поскъпнаха хлябът и зърнените храни, млякото, млечните и месните продукти, яйцата, захарните изделия, маслата и олиото. И т.н. Накъдето и да се обърне човек, поскъпването удря безпощадно и без туй мизерстващите хора в най-бедната страна на ЕС. А цените щели да растат още, прогнозират експертите. На този етап те наричат поскъпването спекулативно. И как няма да е, като при Иван Костов отмениха Закона за спекулата и сме единствената страна в ЕС, в която тази дума липсва в законите... Няма кой да укроти цените и да се погрижи най-напред за доходите на обикновените българи. 

Народецът тепърва ще плаща и увеличените цени на тока, парното, газа, с които ще се озъбим, като започнат да пристигат новите сметки. И без това през 2020 г. близо 28 на сто от населението се ограничават в отоплението, а 24% не могат да плащат разходите си навреме. Данните показват, че 6 от 10 домакинства не разполагат с необходимите средства за осигуряване на нормален жизнен стандарт. Засега над 1,6 милиона българи са под летвата за бедност. 

В момента у нас близо 10% са бедните сред работещите от 19 до 64 години. Служебният кабинет предвижда линията на бедност от 369 лева сега да стане 413 лева за облекчаване на хала на хората с трайни увреждания. Но и без увреждания, според синдикатите, един работещ трябва да получава 1060 лева чиста заплата, за да покрива разходите си за издръжка на живота. Сега. А утре?

Колко народ в момента работи за 500 или 600 лева заплата, а за хилядарка не може дори да мечтае? И още един факт - работещите у нас на минимална заплата могат да си позволят най-малкото количество хляб, сирене, картофи от другите европейци с възнаграждение на минимума. С такава заплата в България можеш да си купиш 583 хляба по 500 грама, в Германия - 1232; тук купуваш 61 кг сирене, а там - 168 кг.

И още - за двама родители с дете до 14 години у нас са необходими 1925 лева, което ще рече, че всеки от тях трябва да получава чисто по 962 лева. Кой получава толкова? Измамата с изчисления на средните стойности не върши работа, защото хората с високи заплати са малцинство. 

И на този фон отсега ни залъгват, че като въведем еврото, нямало да има нито сътресения, нито инфлация, а тихо и кротко ще осъмнем с нови благинки, каквито досега не сме преживявали. Глупости. Да питат гърците колко им скочиха цените и да се поинтересуват защо унгарци, поляци, чехи, словаци не щат да въвеждат общата валута! Щото при заплата 300 евро и пенсия 150 евро няма как да въведеш еврото, предупреждават синдикатите. А като добавим и свободната спекула, дето нямаме закони за нея, става направо "пей, сърце". Българинът има традиция - в нещастие и мъка пее тъжни песни. Какво му остава?    

Да влезе еврото!

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ