27 Септември 2020неделя11:19 ч.

Знание

Хора на Марс: мисия невъзможна (засега)

Космическата радиация ще убие астронавтите

/ брой: 198

автор:Зорница Веселинова

visibility 1819

Eнтусиазмът, обзел напоследък много специалисти във връзка с пилотираните полети до Марс, е прекомерен, продължителните мисии до Червената планета все още са мираж, категорични са американски, руски и канадски учени. Те твърдят, че засега пътешествията до съседката са опасни и привеждат аргументи в полза на тезата си в 120-доклад, състоящ се от 128 страници.

РадиацияСпоред тях главният проблем е радиоактивното лъчение -  то би превърнало воаяжа до Марс и обратно в твърде рисковано приключение. Защото слънчевата радиация и космическите лъчи разрушават тъканите и ДНК на човешкия организъм.
Преди две години към Червената планета бе изстреляна сондата "ЕкзоМарс" - съвместна разработка на Руската и Европейската космическа агенция. На борда й е инсталиран уредът "Люлин-МО", създаден от учени, работещи в БАН. Задачата му е да измерва космическата радиация по трасето Земя-Марс и на повърхността на съседката, където сондата кацна успешно.  Специалистите се хванаха за главата: нашият прибор отчете количества радиация в пъти по-големи от допустимите дози за Космоса и атмосферата на Марс. До този момент няма надеждна защита от радиацията нито на космическите апарати, нито на скафандрите. С други думи, астронавтите са обречени на смърт от лъчева болест.
Повечето увреждания вследствие на лъчевата болест са необратими и предизвикват клетъчни мутации, а от тези мутации до злокачествените образувания има само една крачка.Безтегловност

Следващият препъникамък е безтегловността. Веднага щом силата на земното привличане изчезне, човешкият организъм започва да се пренастройва. Кръвта отива в горната му част и сърцето трябва да се напряга повече, за да я изпомпва. Организмът ни има чувството, че е запълнен с течности и започва да синтезира хормони, контролиращи обмяната на водата и солите. В резултат от това губи голямо количество флуиди.
Продължителната безтегловност по време на пътуването до Червената планета и обратно е голяма беля.
Липсата на гравитация причинява какви ли не поразии: атрофия на мускулите, остеопороза, сърдечносъдови проблеми и др. Едногодишно пребиваване в Космоса например изисква почти четиригодишно възстановяване в наземен център. Важна подробност: марсианската сила на привличане е 38% от земната и към нея е нужна специална адаптация.

Магнитно полеМагнитното поле на Марс е 1000 пъти по-слабо от земното. То би повлияло отрицателно на човешката вегетативна нервна система. Наложително е космическият кораб, който ще транспортира екипажите до Червената планета, да разполага с изкуствено магнитно поле. Същото важи и за марсианската база.

Скандали

Колкото и устойчиви да са астронавтите спрямо клаустрофобията, колкото и да е "спят" техният "хор", колкото и да са адекватни тренировките им, скандали и ежби ще има. "Ако екипажът е смесен, дори непривлекателни дами биха провокирали мъжките мераци и съперничеството между силните създания може да избуи не само в словесни атаки, но и в юмручни състезания", категоричен е проф.Кларк Нелсън, главен инженер на мисията до Марс, подготвяна от НАСА.

Космически асансьори вместо ракетни площадкиВ края на септември 2018 НАСА отпусна 12,7 млрд. долара за изграждане на космически асансьор. Той ще представлява лента, единият край на която ще е застопорен на Земята, а другият - на платформа, намираща се на геостационарна космическа орбита, чиято височина засега не е уточнена. Важна подробност: гравитационното привличане на долния край ще се компенсира от центростремителната сила на горния и поради това лентата винаги ще е опъната. По нея ще се движи капсула, съдържаща полезния товар. Ако е необходимо, специално съоръжение, инсталирано на космическата платформа, ще отделя капсулата от лифта и ще я изстрелва към Луната, Марс и други планети, сателити, астероиди, комети и др. Тази процедура ще е значително по-евтина от традиционните изстрелвания с ракети.
Руски учени също работят по проект за създаване на космически асансьор. Лифтът, който конструират, представлява пилон от вещество, чиито химичен състав и височина са засекретени. Единият край на пилона ще е на Земята, а в края на другия ще има стартова площадка, наподобяваща пумпал, от която ще се изстрелват космически апарати към всякакви обекти, включително към Марс.

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1270

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 620

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ